Ministrs: ASV vadīs vienu no četriem NATO bataljoniem Baltijas valstīs un Polijā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Amerikas Savienotās Valstis vadīs vienu no četriem NATO starptautiskajiem bataljoniem, ko paredzēts veidot Baltijas valstīs un Polijā, lai atturētu Krieviju no agresijas, Briselē apliecinājis ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters. «ASV nolēmušas būt par vienu no pamatvalstīm,» viņš sacījis, nenorādot, kurā valstī amerikāņi veidos šo militāro vienību.

To pagaidām nav izpauduši arī Vācijas un Lielbritānijas aizsardzības ministri, kas iepriekš paziņojuši, ka divi no četriem bataljoniem tiks veidoti uz šo valstu spēku pamatiem.

Laikraksts «The New York Times» nesen rakstīja, ka ASV, Vācija un Lielbritānija jau paziņojušas par plāniem norīkot karavīrus šo pamatsastāvu izveidei, bet ceturto valsti aliansei pagaidām neizdodas atrast. Ziņu aģentūra «Reuters» sprieda, ka tā varētu būt Kanāda.

Šīs valsts aizsardzības ministra preses sekretāre Džordena Ouensa ziņu aģentūrai BNS sacījusi, ka Kanāda «aktīvi apsver iespējas iesaistīties pastiprinātā NATO aizsardzības un atturēšanas politikā».

NATO vadība līdz 8. un 9.jūlijā Varšavā gaidāmajam samitam plāno pabeigt pasākumu paketi Austrumeiropas aizsardzības stiprināšanai, reaģējot uz agresīvo Krievijas rīcību Ukrainā un Baltijas jūras reģionā.

Lietuvas politiķi iepriekš izteikušies, ka Lietuvā iecerētā bataljona pamatus veidos Vācijas karavīri, bet Berlīne šo informāciju pagaidām nav komentējusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu