ASV hedžfonds sūdz tiesā «Panamas dokumentu» firmu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

ASV hedžfonds «Elliott Management Corp.», kas bija veiksmīgi iesūdzējis tiesā Argentīnu, tagad sūdz tiesā Panamas juridisko pakalpojumu firmu «Mossack Fonseca», kura ir tā saukto «Panamas dokumentu» skandāla centrā.

Ņujorkas miljardiera Pola Singera firma «Elliott Management Corp.» apsūdz «Mossack Fonseca», ka tā palīdzējusi saviem Argentīnas klientiem noslēpt naudu, kad tika mēģināts panākt, lai Argentīnas valdība nokārtotu kredītsaistības ar hedžfondiem.

Lieta tika ierosināta maija beigās tiesā ASV Nevadas štatā, bet Francijas ziņu aģentūra AFP iepazinās ar tās materiāliem trešdien. Lieta koncentrējas uz «Mossack Fonseca» darbību anonīmas piederības kompāniju un trestu izveidošanā klientiem, kas bieži centušies noslēpt savus līdzekļus ārzonās no nodokļu un tieslietu iestādēm.

Tā sauktajos «Panamas dokumentos», kas nozagti no šīs firmas un aprīlī tika publiskoti, ir parādīts, ka «Mossack Fonseca» palīdzējusi izveidot vairāk nekā 200 tūkstošus slepenu ārzonas firmu.

Lietas materiālos teikts, ka hedžfonds «NML Capital», tiesājoties ar Argentīnu, 2014.gadā mēģinājis panākt, lai šī Panamas firma palīdzētu identificēt un izsekot aktīvus, kas bija saistīti ar dažām Nevadā reģistrētām aizsega firmām.

Lai gan «Mossack Fonseca» bijusi cieši saistīta ar korporatīvo pakalpojumu sniedzēju «MF Nevada», kas saistīts ar šīm aizsega firmām, «Mossack Fonseca» tiesā uzstāja, ka šī saistība esot ierobežota un tāpēc tā nevarot sniegt NML pieprasītos datus.

Aprīlī publiskotie dokumenti liecina, ka «Mossack Fonseca» bijusi cieši saistīta ar «MF Nevada» un kavējusi tiesvedību, nesadarbojoties prasītās informācijas sniegšanai.

Tā kā Panamas firmas izvairīgās taktikas dēļ notikušas daudzas tiesāšanās, NML uzskata, ka tam jāsaņem kompensācija par šo tiesāšanos izdevumiem.

Jaunā lieta ierosināta pēc tam, kad Argentīna šogad pēc ilgas tiesāšanās noregulēja attiecības ar saviem kreditoriem hedžfondiem, kuri bija atteikušies no valsts parādsaistību restrukturizācijas pēc tās defolta 2001.gadā, un samaksāja tiem par viņu turētajām Argentīnas obligācijām.

Argentīnas parāda restrukturizācijā 2005.gadā, kuru atbalstīja 93% tās obligāciju turētāju, Argentīna apmainīja vecos parāda vērtspapīrus pret jauniem ar 75-79% atlaidi. «Elliott Management Corp.» vadītā investoru grupa nepiekrita šādai restrukturizācijai, sāka aizstāvēt savas intereses ASV tiesās un panāca sev labvēlīgu tiesas lēmumu.

Ņujorkas tiesa 2012.gada novembrī nolēma, ka Argentīnai ir jāsamaksā parādi hedžfondiem «NML Capital» un «Aurelius Capital Management» 1,33 miljardu ASV dolāru apmērā, turklāt pirms šo parādu samaksāšanas jāaptur parādu maksājumi citiem kreditoriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu