Pasaules valstu pārstāvji Parīzē spriedīs, kā samierināt Izraēlu un palestīniešus

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Parīzē piektdien tiksies pārstāvji no gandrīz 30 valstīm, lai apspriestu jauno iniciatīvu Tuvo Austrumu miera procesam, tomēr galvenie spēlētāji - Izraēla un palestīnieši - konferencē nepiedalās.

Sīrijas konflikts un migrācijas krīze pēdējos mēnešos atstājuši Izraēlas un palestīniešu konfliktu ēnā, un konference Parīzē ir mēģinājums sākt jaunu fāzi Tuvo Austrumu miera procesā.

Pēc Francijas lūguma uz konferenci uzaicināti pārstāvji no 28 valstīm, lai apspriestu veidus, kā labāk panākt Izraēlas un palestīniešu atgriešanos pie sarunu galda.

Pārstāvju vidū ir ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

«Ja mēs pašreiz nosēdinātu palestīniešus un izraēliešus pie galda, ļoti iespējams, ka sarunas ilgtu ne vairāk kā pāris minūtes,» norādīja kāds franču diplomāts.

Konferencē diskusiju centrā būs Saūda Arābijas 2002.gada miera iniciatīva, kurā arābu līderi pauda gatavību atzīt Izraēlas valsti apmaiņā pret Izraēlas aiziešanu no teritorijām, ko tā okupējusi kopš 1967.gada, un akceptēt Palestīnas valsts izveidošanu.

Izraēla tolaik šo priekšlikumu ignorēja, bet pirmdien premjerministrs Benjamins Netanjahu par to izteicās pozitīvi, norādot, ka tas ietver «pozitīvus elementus, kas var palīdzēt atdzīvināt konstruktīvas sarunas ar palestīniešiem».

Konferences galvenais mērķis ir rudenī noorganizēt miera konferenci starp palestīniešiem un Izraēlu.

Izraēlas Ārlietu ministrijas ģenerāldirektors Dore Golds pirms piektdienas konferences asi kritizēja Francijas iniciatīvu, salīdzinot to ar 1916.gada koloniālo lielvalstu mēģinājumu pārbīdīt Tuvo Austrumu robežas pēc Osmaņu impērijas sabrukuma. Golds pauda pārliecību, ka šī iniciatīva ir lemta neveiksmei.

«Vienīgais veids, kā panākt stabilu reģionālo vienošanos, kas ļaus mums radīt īstu mieru Tuvajos Austrumos, ir, ja reģiona spēlētāji panāks saprašanos savā starpā,» viņš piebilda.

«Ja valstis, kas šonedēļ tiekas Parīzē, tiešām vēlas panākt mieru, tām vajadzētu pievienoties man aicinājumā Abu Mazenam (palestīniešu pašpārvaldes līderim Mahmudam Abasam) uz šāda veida tiešām sarunām,» sacīja Golds.

Diemžēl līdz šim visas šāda veida sarunas starp palestīniešiem un Izraēlu ir izjukušas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu