Čenira bēru dienā pāri robežai nosūtītas tūkstošiem skrejlapu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušā Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira bēru dienā Dienvidkorejas aktīvisti nosūtījuši pāri robežai tūkstošiem skrejlapu, kurās cilvēki aicināti sacelties pret Ziemeļkorejā valdošo dinastiju.

Pēc demonstrācijām Phadžu, kurās tika nosodīts Kima režīms, aptuveni 50 aktīvisti, izmantojot ar hēliju piepildītus balonus, nosūtīja pāri robežai 200 000 skrejlapu.

Skrejlapās ziemeļkorejieši aicināti cīnīties pret varas nodošanu Kima Čenira dēla Kima Čenuna rokās un tajās lasāmi tādi saukļi kā «Kim Čenir, ej ellē» un «Kims Čenuns ir nolemts neveiksmei!».

Pie baloniem tika piestiprinātas arī viendolāra banknotes, kas pievienotas kā pamudinājums ziemeļkorejiešiem pārvarēt bailes un pacelt skrejlapiņas.

«Šodien mēs nosūtām skrejlapas, aicinot uz reformām un atklātību Ziemeļkorejā, kas pēc Kima Čenira nāves nav nemaz mainījusies,» žurnālistiem paziņoja savulaik no Ziemeļkorejas pārbēgušais aktīvistu līderis Parks Sanhaks.

Parks un pārējie aktīvistu līderi regulāri organizē skrejlapiņu izplatīšanu kaimiņvalstī, aicinot gāzt Kima režīmu. Reaģējot uz to, Ziemeļkoreja ir vairākkārt draudējusi atriebties un ar spēku apturēt skrejlapu izplatīšanu.

Jau ziņots, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs mūžībā aizgāja 17.decemrī 69 gadu vecumā, bet par viņa nāvi oficiāli tika paziņots 19.decembrī.

Viņa bēres notiek trešdien, un kaut gan komunistiskā valsts nav sniegusi sīkāku informāciju par plānoto bēru gaitu, analītiķi prognozē, ka bēru norise varētu būt līdzīga kā 1994.gadā, kad ziemeļkorejieši pēdējā gaitā pavadīja Kima Čenira tēvu un valsts dibinātāju Kimu Irsenu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu