EDSO nosoda kratīšanu Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība Azerbaidžānas redakcijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) pirmdien nosodījusi Azerbaidžānas varasiestāžu rīkoto kratīšanu ASV finansētā Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība (RBE/RB) vietējās nodaļas redakcijā un tās slēgšanu. Kā norāda EDSO, šie soļi uzskatāmi par vēl vienu nopietnu triecienu preses un vārda brīvībai Azerbaidžānā.

EDSO pārstāve mediju brīvības jautājumos Duņa Mijatoviča uzsvērusi, ka Azerbaidžānai jāatļauj RBE/RB Azerbaidžānas ziņu dienestam, kas pazīstams kā «Radio Azadliq», atsākt darbu un «jānodrošina iespēja valstī pastāvēt arī kritiskām balsīm».

Jau ziņots, ka «Radio Azadliq» redakcijā Baku piektdien notika kratīšana, kuras laikā tika konfiscēti redakcijas dokumenti un iekārtas. Pēc tam redakcijas telpas tika aizzīmogotas, bet turpmākajās divās dienās tika aizturēti un nopratināti kopskaitā divpadsmit redakcijas darbinieki. Viņus atbrīvoja vienīgi pret parakstu par izmeklēšanas detaļu neizpaušanu. Pirmdien uz nopratināšanu izsaukti vēl vismaz astoņi pašreizējie un bijušie darbinieki.

ASV vēstnieks EDSO Daniels Baers sestdien nosodīja Baku rīcību, raksturojot to kā «vājas, nedrošas un korumpētas» vadības izturēšanos, savukārt Azerbaidžānas autoritārā prezidenta Ilhama Alijeva administrācijas vadītāja vietnieks, Ārējo attiecību departamenta vadītājs Novruzs Mammadovs pirmdien paziņoja, ka ASV diplomāti šajā sakarā «zaudējuši mēra sajūtu».

RBE/RB videoreportieris Islams Šikali svētdien radiostacijai «Amerikas Balss» pastāstīja, ka brīdināts nerunāt par nopratināšanu. «Mans advokāts man teica, ka tas ir pilnīgi nelikumīgi,» viņš sacīja, piebilstot, ka viņam uzdoti «vispārīgi jautājumi par algu un darbā pieņemšanas praksi».

RBE/RB azerbaidžāņu dienesta galvenā redaktore Zeinala Mammadli kritizējusi valdību par «trokšņa taisīšanu, draudiem un izsaukumiem uz nopratināšanu bez brīdinājuma». «Raizējos par saviem kolēģiem, par viņu algām, par to, kā viņi dzīvos - dažiem no viņiem jāatmaksā kredīti, un darba zaudēšana rada nopietnas problēmas,» viņa sacījusi.

Kratīšana un nopratināšanas saistītas ar prokuratūras veikto izmeklēšanu pret «Radio Azadliq» kā ārvalstu finansētu organizāciju.

Augsts Alijeva partijas «Yeni Azerbaijan» pārstāvis Sijavušs Novruzovs savukārt žurnālistiem paziņojis, ka kratīšana bijusi saistīta ar nacionālās drošības interesēm un redakcija slēgta, lai novērstu spiegošanu.

«Ir jāpārbauda ikkatra vieta, kas darbojas ārvalstu izlūkdienestu interesēs un kā Armēnijas lobijs,» viņš izteicies.

Eiropas Padomes ģenerālsekretāra pārstāvis svētdien Briselē paziņoja, ka RBE/RB Azerbaidžānas redakcijas slēgšana rada jaunas bažas par vārda brīvību

šajā valstī un Eiropas Padome Azerbaidžānas varas iestādēm pieprasīs sniegt paskaidrojumus un juridisku pamatojumu notikušajam.

RBE/RB, kas kļuva pazīstama Aukstā kara laikā, raidot krievu valodā, kā arī PSRS okupēto un pakļauto tautu valodās, saņem finansējumu no ASV Kongresa.

Jau ziņots, ka šomēnes Azerbaidžānas varasiestādes aizturēja RBE/RB raidījumu vadītāju Hadiju Ismailovu, kas izmeklēja autoritārā prezidenta Ilhama Alijeva ģimenes locekļu koruptīvos darījumus. Viņai izvirzītas apsūdzības par personas novešanu līdz pašnāvības mēģinājumam.

Šie soļi ir daļa no plašākas kampaņas pret neatkarīgajiem žurnālistiem, aktīvistiem un nevalstiskajām organizācijām, kas atļāvušās kritizēt Azerbaidžānas varas iestādes. Šobrīd Azerbaidžānas cietumos ieslodzīti 15 žurnālisti un blogeri. Apcietinājumā atrodas arī pazīstamā cilvēktiesību aktīviste Leila Junusa, kas, cita starpā, iestājas arī par attiecību normalizēšanu ar Armēniju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu