Lietuva nosūta ASV tiesiskās palīdzības lūgumu par slepenajiem CIP cietumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra pirmdien paziņoja, ka ir nosūtījusi tiesiskās palīdzības lūgumu ASV Tieslietu ministrijai, aicinot sniegt informāciju par Centrālās Izlūkošanas pārvaldes (CIP) iespējamo terorismā apsūdzēto slepeno aizturēšanu un nopratināšanu Lietuvā.

Ģenerālprokuratūras komunikāciju departamenta vadītāja Elena Martinoniene aģentūrai BNS norādīja, ka lūgums ir nosūtīts, bet atteicās atklāt tā saturu.

Ģenerālprokuratūras Organizētās noziedzības un korupcijas izmeklēšanas departamenta galvenais prokurors Irmants Mikeļonis agrāk izteicās, ka Lietuva lūgs ASV Senāta ziņojuma pilno versiju.

Jau vēstīts, ka ASV parlamenta augšpalāta Senāts decembra sākumā publicēja ziņojumu par aizdomās par dalību starptautiskajā teroristu organizācijā «Al Qaeda» turēto nopratināšanu un spīdzināšanu, ko veica CIP pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem. Tajā norādīts, ka spīdzināšana notika slepenos cietumos, tomēr nav precizēts, kurās valstīs tie atradās.

Cilvēktiesību aktīvisti uzstāj, ka Lietuvā atradās cietums , kurš dokumentā dēvēts par «violeto». Senāta ziņojumā teikts, ka tas tika atvērts 2005.gada sākumā un slēgts 2006.gadā, jo tajā nebija iespējams sniegt medicīnisko palīdzību aizturētajam Havsavi. Citas valstis, kurās varētu būt atradušies slepenie CIP cietumi , ir Polija, Rumānija, Taizeme un Afganistāna.

Lietuvas parlamentārās izmeklēšanas laikā 2009.gada beigās tika secināts, ka Viļņā un tās pievārtē ir divas vietas, kur telpas varētu būt piemērotas un aprīkotas personu aizturēšanai. Slepenajā parlamentārajā izmeklēšanā noskaidrots, ka ar CIP saistītas lidmašīnas no 2002.līdz 2005.gadam vairākkārt ieradušās Lietuvas teritorijā, tomēr neesot ziņu par iespējamiem cietumniekiem .

Pēc secinājumu saņemšanas prokuratūra sāka atsevišķu izmeklēšanu, kas tika slēgta 2011.gada janvārī.

Lietuvas valsts un drošības struktūru bijušie līderi noliedz, ka Lietuvā varētu būt bijuši CIP cietumi .

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu