ANO Attīstības programmas vadītāja aicina uz jaunu pieeju humānajā palīdzībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Humānajai palīdzībai atvēlētie līdzekļi pēdējos desmit gados ir trīskāršojušies, bet ar to joprojām nepietiek, otrdien norādījusi ANO Attīstības programmas (UNDP) vadītāja Helēna Klārka, aicinot uz fundamentāli jaunu pieeju.

«Mēs kā pasaule humānajai palīdzībai tagad tērējam trīs reizes vairāk nekā pirms desmit gadiem, un ar to vēl arvien nepietiek,» sacīja Klārka, kura tiek uzskatīta par vienu no galvenajām pretendentēm uz ANO ģenerālsekretāra amatu pēc Bana Gimuna termiņa beigām.

«Tas parāda, ka kaut kas pamatos ir nepareizi. Un tādēļ arī ziedotāji meklē jaunas pieejas,» viņa piebilda.

Klārka, kura no 1999.gada līdz 2008.gadam ieņēma Jaunzēlandes premjerministres amatu, humānajai palīdzībai veltītā ANO samitā Stambulā sacīja, ka šis samits dod iespēju darīt visu labāk.

«Tas licis cilvēkiem domāt, vai mums varētu būt ilgtspējīgākas pieejas, pat esot tādām dziļām krīzēm kā Sīrijā,» sacīja Klārka.

ANO un nevalstiskās organizācijas ir vairākkārt aicinājušas uz konkrētu rīcību palīdzības palielināšanai, sevišķi Sīrijā un Irākā, kur pēdējos gados karadarbības dēļ miljoniem cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājas.

Uzsverot, ka palīdzība konfliktu un dabas katastrofu gadījumos vienmēr būs vajadzīga, Klārka sacīja, ka svarīgi ir novērst šādu krīžu rašanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu