Uztura dzīvesveids veselai sirdij: Garšīgā Vidusjūras diēta

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Labas sirds veselības priekšnoteikums ir sabalansēts un pareizs uzturs. Viena no populārākajām sirds veselības uzlabošanas diētām, ko iesaka arī kardiologi, ir Vidusjūras diēta. Kādi ir šīs diētas pamatprincipi un kādi produkti tajā iekļauti? Ar to plašāk iepazīstina sertificēta uztura speciāliste Baiba Grīnberga.

Labas sirds veselības priekšnoteikums ir sabalansēts un pareizs uzturs. Viena no populārākajām sirds veselības uzlabošanas diētām, ko iesaka arī kardiologi, ir Vidusjūras diēta. Kādi ir šīs diētas pamatprincipi un kādi produkti tajā iekļauti? Ar to plašāk iepazīstina sertificēta uztura speciāliste Baiba Grīnberga.

«Vidusjūras diēta, kuru iesaka kardiologi, ir kā dzīvesveids,» saka Grīnberga, piebilstot, ka šo diētu visa mūža garumā vērts ievērot ne tikai tiem, kurus skārusi kāda sirds-asinsvadu sistēmas veselības problēma, bet tā ieteicama ikvienam, kurš vēlas dzīvot veselīgi.

Svarīgs Vidusjūras diētas priekšnosacījums ir tāds, ka tās laikā cilvēks ēdienu gatavo pats, izvēloties sezonālus augļus un dārzeņus, nevis iegādājas pusfabrikātus, uzsver Grīnberga.

«Vidusjūras diētas piramīdas pamatā ir pilngraudu produkti, kas ir dabīgi un neapstrādāti, proti, graudam nav noņemts ārējais apvalks,» skaidro uztura speciāliste.

«Latvijā ir parādījušies ļoti labi kailgraudu mieži, tritikāle, pieejami jau zināmie griķi, arī mazāk latvisks produkts kā rīsi. Cilvēki ļoti pieķeras tieši baltajiem rīsiem, bet ir arī sarkanie, melnie un dažādi brūnie rīsi. Tie noteikti ir daudz, daudz kvalitatīvāki un veselībai labāki nekā plašā izvēlē pieejamie baltie rīsi,» uzsver Grīnberga.

Vidusjūras diēta paredz uzturā lietot arī pākšaugus: «Piemēram, pupiņas ir produkts, ko vajadzētu noteikti iekļaut ikdienas uzturā. Arī lēcas – sarkanās, zaļās vai brūnās. Ļoti vērtīgi produkti ir mūsu pašu pelēkie vai turku zirņi, kā arī dažādas pupiņas. Pākšaugi satur gan ogļhidrātus, gan olbaltumvielas, arī daudz šķiedrvielu, kas ļoti labi ietekmē organismu.»

Vidusjūras diētas piramīdā liela loma atvēlēta arī riekstiem, olīveļļai, sēklām, produktiem, kas dabīgi satur daudz labo tauku.

«Par to runā gan kardiologi, gan arī citi mediķi, ka taukiem uzturā ir jābūt, taču ir ļoti svarīgi izvēlēties īstos taukus. Tātad nevis treknos piena vai gaļas produktu taukus, bet uzsvars jāliek tieši uz sēklām un eļļām,» norāda uztura speciāliste. «Te gan uzreiz jāsaka, ka nav zināms, kad veikalā nopērkamās eļļas ir spiestas un cik ilgi tās stāvējušas veikalu plauktos caurspīdīgās plastmasas pudelēs. Tas ir produkts pannas ieeļļošanai, bet ne veselības veicināšanai,» uzsver Grīnberga.

Vidusjūras diēta paredz uzturā lietot kvalitatīvas pirmā spieduma elļas. «Labāk mazāk, bet iegādāties labu eļļu, kuru izmantot nevis cepšanai, bet gan svaigā veidā, piemēram, salātos,» norāda uztura speciāliste.

Kas eļļās ir tik vērtīgs? «Omega 3 taukskābes – tām piemīt pretiekaisuma īpašības, kas uzlabo šūnu jutību,» norāda Grīnberga.

Omega 3 taukskābes atrodamas treknās, sāļo ūdeņu zivīs. «Neesmu par uztura bagātinātāju vai uzturvielu lietošanu, bet omega 3 taukskābes noteikti rekomendētu uztura bagātinātāju veidā, pa vienam gramam dienā,» iesaka speciāliste.

Tikpat ieteicama kā olīvu vai avokado eļļa sirds veselības uzlabošanai ietecama noteikti ir arī labas kvalitātes rapšu eļļa. «Rapšu eļļa ir kā Latvijas olīveļļa, bet noteikti jāskatās kvalitāte. Cilvēkiem, kuriem ir cukura vielmaiņas traucējumi, rapšu eļļa ļoti labi uzlabo šūnu jutību pret insulīnu. Šādā veidā organisms tiek pasargāts no paaugstināta cukura līmeņa un straujiem insulīna kāpumiem,» paskaidro Grīnberga.

«Mazāk pie mums runā par garšvielu daudzveidību. Man liekas, ka Latvijā cilvēki ļoti aizraujas tikai ar sāli un pipariem. Varbūt izmanto arī lauru lapas. Taču pie mums garšvielas ir pieejamas plašā klāstā un ļoti labā kvalitātē. Augos ir dabīgas aktīvās vielas, ļoti daudz antioksidantu,» norāda Grīnberga, piebilstot, ka garšvielas noteikti vērts pievienot gaļai, piemēram, pirms grilēšanas, jo tas pasargā no kancerogēnām vielām, kas rodas, gatavojot maltīti uz grila.

«Īpaši gribu pieminēt tādas garšvielas kā krustnagliņas, kanēlis, anīss, melnā plūškoka ogas, mellenes, upenes. Arī aronijas. To pašu krustnagliņu var samalt un pievienot ēdienam. Tajās arī ir ārkārtīgi liela polifenola koncentrācija,» norāda Grīnberga.

«Arī no pipariem nevajag baidīties. Pipari uzlabo asinsriti organismā un tiem piemīt pretiekaisuma īpašības,» saka uztura speciāliste. «Asinsvadi būs veselīgāki un tīrāki, bet, ja asinsvads no iekšpuses ir veselīgāks un tīrāks, tad tam arī neķersies klāt holesterīnu saturošie tauki, par ko mēs vienmēr uztraucamies,» piebilst Grīnberga.

Pavasarī un vasarā uztura speciāliste iesaka atteikties no marinētajiem gurķiem, bet katrā ēdienreizē izvēlēties dažādus zaļumus: «Tam būs arī milzīgi liela pozitīva ietekme uz sirds veselību.»

«Ja cilvēkam ir liekais svars, tad tas vien ir ļoti liels riska faktors sirds un asinsvadu slimībām. Tādā gadījumā ir jānomet svars, un svaru var mazināt ar tiem pašiem pilngraudu produktiem. Nost ar visiem treknajiem piena un gaļas produktiem!» rezumē Grīnberga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu