Eksperimentējiet droši! Redz, kas sanāca Raivim, Baibai un Edgaram!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trīs entuziasma pilnu cilvēku komanda pavisam nesen īstenoja kādu interesantu ideju – viņi radīja īpašu sistēmu, kurā ikviens gardēdis var pasūtīt savām garšas kārpiņām piemērotas garšvielas un to maisījumus. Portāls TVNET devās uz viņu noliktavu Jūrmalā, kur pārliecinājās, ka garšvielu pasaule ir ļoti plaša un sniedzas daudz tālāk par ierasto piparu un diļļu robežām.

No kaislības uz biznesu

Raivis Balodis, kurš ir viens no SIA «Manas garšas» īpašniekiem, TVNET pastāstīja, ka uzņēmums darbu sāka pagājušā gada rudenī, bet mājas lapa, kurā ikviens var pasūtīt garšvielas, atvērta šā gada aprīlī.

Iepriekš Raivis strādāja reklāmas nozarē, bet nesen nolēma to pamest un pievērsties sava uzņēmuma attīstībai. Tā kā vīrieša kaislība ir ēst gatavošana un garšvielu izmantošana, viņš izdomāja, ka varētu darboties šajā jomā. Novērojis, ka cilvēku garšas sajūtas ir ļoti dažādas, piemēram, vienam negaršo sāls, citam – pipari vai paprika,

Raivis gribēja dot iespēju cilvēkiem izmantot tādas garšvielas un to maisījumus, kas piemēroti katra individuālajām garšas kārpiņām.

«Piemēram, lai cilvēkam, kurš grib ēst bez sāls, būtu pieejamas garšvielas bez sāls. Lai cilvēks, kuram negaršo kādi pipari, varētu lietot cita veida piparus.»

Foto: No personīgā arhīva

Izveido savu komandu

«Sapratu, ka nevaru savu ideju realizēt viens pats, tāpēc pieaicināju sertificētu uztura speciālisti Baibu Grīnbergu, kura labāk pārzina recepšu un uztura jautājumus – viņa gatavo produktu aprakstus. Pieaicināju arī savu paziņu Edgaru Lazdiņu, kurš Londonā mācījās programmēšanu un ir mūsu IT speciālists. Visi trīs sanācām kopā un nolēmām šo projektu realizēt,» Raivis stāsta par savu komandu.

«Diezgan ilgu laiku mēs veltījām, lai izveidotu garšvielu pasūtīšanas sistēmu, kas ir diezgan komplicēta,» uzņēmējs saka, skaidrojot, ka tajā piedāvā iegādāties ne tikai dažādas garšvielas, bet arī to maisījumus. Patlaban sortimentā ir aptuveni 300 garšvielu. Piemēram, te var atrast vairākus desmitus dažādu piparu: gan pierastos smaržīgos piparus, gan ekskluzīvos un salīdzinoši daudz dārgākos Andalimānas piparus.

Foto: Publicitātes

Daudz maldīgu priekšstatu

Lai gan lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju iegādājas lielveikalu plauktos esošās garšvielas un to maisījumus, entuziasti vēlas iedrošināt cilvēkus un aicina pamēģināt arī jaunas garšas un eksperimentēt ar maltītēm.

Mēs gribam cilvēkus arī izglītot un aicinām pamēģināt kaut ko citādāku.

Vairumam Latvijas iedzīvotāju ir visai maz zināšanu par garšvielām. Piemēram, daudzi domā, ka veikalos nopērkamie citronpipari ir īpašs piparu veids, bet patiesībā tas ir melno piparu un citronskābes maisījums.

Arī par kariju ir līdzīgs priekšstats – daudzi to uztver kā samaltu garšaugu, nevis dažādu garšvielu maisījumu, kā tas ir patiesībā. Uzņēmumā var pārliecināties arī par cukura un sāls dažādību. Interesantu niansi ēdieniem dos kūpinātais sāls, Havaju salu sarkanais sāls vai Indijas baltais piramīdpārslu sāls. Pozitīvi, ka pie katra garšvielu apraksta ir arī ieteikumi, ar kādiem produktiem tās labi sader.

Foto: Publicitātes

Uzņēmums piedāvā iegādāties arī dažādu garšvielu maisījumus. Turklāt garšvielu pasūtītājam ir iespēja pašam mainīt to sastāvdaļas.

Gan garšvielas, gan to maisījumus var pasūtīt nemaltā un maltā veidā. Ja vien ir iespēja samalt mājās pirms gatavošanas, speciālisti iesaka pirkt nemaltas garšvielas, jo pēc samalšanas tās diezgan strauji zaudē savas smaržas un garšas īpašības.

Ilgstoši uzglabājot samaltas garšvielas, tās būs zaudējušas daļu ēterisko eļļu.

Pirms lietošanas ieteicams garšvielas atdzīvināt, uz brīdi ieberot sakarsētā pannā. Tad garšvielu aromāts būs daudz bagātīgāks.

Lai arī roku darbs, tomēr lētāks nekā Vācijā

Lai arī parasti eksotiskās garšvielas ir dārgākas nekā parastās garšvielas, Raivis saka, ka uzņēmums cenšas izturēties saudzīgi pret klientu naudas makiem. Piemēram,

Vācijas interneta veikalā Andalimānas piparus var iegādāties par 600 eiro kilogramā, bet Latvijā to cena ir aptuveni 200 eiro.

«Pie mums tie maksā ievērojami lētāk, jo nemēģinām mākslīgi uzpūst cenu. Šie pipari ir reti un dārgi, bet, salīdzinot ar Eiropu, tiem ir laba cena.» Turklāt jāņem vērā, ka Latvijas uzņēmumā garšvielu fasēšana ir roku darbs – to veic paši darbinieki, nevis automatizētas ierīces.

Eksotiskās garšvielas uz Jūrmalu, kur atrodas «Manu garšu» noliktava, atceļojušas no dažādām pasaules valstīm, tostarp Austrālijas, Indijas, Šrilankas, Indonēzijas un citurienes. Daļa garšvielu augušas tepat Eiropā, bet pagaidām sortimentā nav Latvijā audzētu garšvielu. Tas saistīts ar finansiāliem apsvērumiem.

Taču uzņēmums ir atvērts sadarbībai arī ar Latvijas garšvielu audzētājiem. Viņi vēlētos tirgot mūsu pašu zemē augušas ķimenes, dilles un citas garšvielas.

Foto: Publicitātes

Gatavojas attīstībai

Patlaban dienā nākas pieņemt aptuveni piecus internetā veiktus pasūtījumus, bet uzņēmums to skaitu vēlas kāpināt līdz 20 pasūtījumiem līdz gada beigām. Tāpat viņi piedalās dažādos tirdziņos un Latvijas labumu tirdzniecības vietās. «Manas garšas» ir bioloģiski sertificēts uzņēmums.

Tā kā šāds garšvielu tirdzniecības modelis ir vienīgais pasaulē,

Raivis atklāj, ka garšvielu tirdzniecību plānots attīstīt ne tikai Latvijā, kas ir salīdzinoši neliels un ierobežots tirgus, bet arī ārpus mūsu valsts robežām. Tāpat, iespējams, taps sistēma, kā pasūtītāji varēs radīt speciāli savām garšas sajūtām piemērotus citus produktus, piemēram, tējas.

Foto: Publicitātes

Pozitīva ietekme uz veselību

Baiba stāsta, ka kvalitatīvas un piemēroti lietotas garšvielas var palīdzēt ne tikai uzlabot ēdiena garšu, bet arī dot labumu veselībai, piemēram, daudzām garšvielām ir pretiekaisuma un pretvēža īpašības.

Piemēram, piparos esošā viela – piperīns, kas piešķir pikanto, vircoto garšu, uzlabo kuņģa un zarnu trakta motilitāti, veicina gremošanas enzīmu sekrēciju, uzlabo asins apgādi visā gremošanas traktā. Ir izpētīts, ka piperīns uzlabo selēna, beta karotīnu, B grupas vitamīnu un citu monomēros sašķelto vielu uzsūkšanās spēju.

«Krustnagliņas un anīsa sēklas vispār ir īpašs produkts, jo neparasti augstā koncentrācijā satur dažādus polifenolus, kam piemīt neskaitāmi daudz pozitīvo īpašību - tie aizkavē un nomāc iekaisumus organismā, tiem piemīt spēja pasargāt organismu no audzējiem, neirodeģeneratīvām un sirds – asinsvadu slimībām. Arvien pārliecinošāki ir pētījumi, ka

polifenolus saturošie produkti, ēsti kopā, piemēram, ar grilētu, ceptu gaļu, mazina termiskās apstrādes laikā veidojošos kaitīgo kancerogēno vielu ietekmi uz organismu.

Izteikti aromātiska, garšīga un vērtīga ir lavandas tēja, kā arī garšvielu maisījumi ar lavandu – šis augs nomierina nervu sistēmu, radot relaksējošu efektu, tāpēc ieteicams stresa, baiļu sajūtas un satraukumu gadījumā. Lavandas tēja mazina galvas sāpes un arī uzlabo atmiņu,» Baiba teica.

Savukārt muskatziedus medicīnā izmanto par pretsēnīšu, antidepresīvu, vēdera uzpūšanos, spazmas un sliktu dūšu mazinošu un gremošanu veicinošu līdzekli. Tāpat šo lielisko garšvielu izmanto nieru slimību un bezmiega novēršanai. Ārēji, lokāli sasmalcinātu muskatziedu uzklāj uz ādas sāpju mazināšanai, īpaši locītavu vietās.

Uztura speciāliste arī aicina cilvēkus nebaidīties pamēģināt jaunas garšvielas.

Ja līdz šim lietoti tikai parastie pipari, sāls un dilles, var nogaršot arī kādus citus garšaugus, piemēram, rozmarīnu vai estragonu, vai nobaudīt dabīgos Timutas jeb Nepālas citronpiparus, kā arī Kubebas piparus. Garšu pasaules paplašināšanā ieteicams doties pamazām, lai izvairītos no liela šoka, kas var rasties, uzreiz pagaršojot pavisam neparastus augus.

Eksperimentējiet droši!

Vislabāk garšvielu nianses var izjust, lietojot tās tikko maltas un kopā ar svaigiem un kvalitatīviem produktiem, nevis ilgi vārot zupā.

Pat parastu tomātu maizi var padarīt interesantāku, uzkaisot svaigi maltus eksotiskus piparus.

Tiesa, ne visām maltītēm vajag pievienot garšvielu maisījumus, piemēram, kvalitatīvam liellopau steikam pietiek ar labu sāli un pipariem.

Baiba arī iesaka cilvēkiem pašiem eksperimentēt ar dažādām garšvielām savā uzturā. Arī uzņēmuma «Manas garšas» izveidotāji atzīst, ka paši ikdienā meklē dažādas garšu kombinācijas, kas patiktu ne tikai viņiem, bet arī citiem cilvēkiem. Tieši tāpēc viens no komandas saukļiem ir «Miljons garšvielu kombināciju».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu