Prokuratūra nekomentē, kāda būs tās tālākā rīcība Čalovska lietā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas prokuratūra vēl nav saņēmusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu tā dēvētā Imantas hakera Denisa Čalovska lietā, tāpēc pagaidām atturas no komentāriem par savu tālāko rīcību, sacīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

ECT Lielās palātas kolēģija piecu tiesnešu sastāvā nolēmusi nepieņemt Čalovska 20.oktobra lūgumu pārskatīt ECT 2014.gada 24.jūlija spriedumu lietā «Čalovskis pret Latviju», kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV.

Ārlietu ministrijā norāda, ka saskaņā ar ECT mājaslapā publicēto informāciju minētais lēmums pieņemts 15.decembrī.

Valdība 30.septembrī nolēma nepārsūdzēt ECT lēmumu, kas paredz, ka Čalovski var izdot ASV.

Iepriekš ECT palāta, tāpat kā Augstākā tiesa (AT), ir atzinusi par pieļaujamu kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Čalovska izdošanu ASV un vairumu pieteicēja sūdzībā norādīto punktu atzinusi par nepamatotiem.

Tiesa vienbalsīgi noraidījusi Čalovska sūdzību par izdošanu uz ASV, norādot, ka nevienā no apsūdzībām, kuras iesniedzējam izvirzīja ASV iestādes, viņam nedraudēja mūža ieslodzījums. Tāpat ECT vienbalsīgi konstatējusi, ka, ievietojot Čalovski aiz metāla nožogojuma Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas sēdes laikā, tika pārkāpts Konvencijas 3.pants, kas nosaka spīdzināšanas, cietsirdīgas un pazemojošas izturēšanās aizliegumu.

Čalovskis lūdza piespriest viņam morālo kompensāciju 10 000 eiro apmērā, taču ECT šo prasību apmierināja tikai daļēji, atlīdzībā piespriežot 5000 eiro.

Čalovska pārstāvji 20.oktobrī pārsūdzēja ECT lēmumu par viņa izdošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu