PVO: Pastāv risks, ka Zikas vīruss šovasar izplatīsies Eiropā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pastāv zems līdz vidējs risks, ka bīstamais Zikas vīruss pavasara beigās un vasarā varētu izplatīties Eiropā, jaunākajā novērtējumā paziņojusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Saslimšanas iespēja varētu būt augsta pāris teritorijās, kur ir «Aedes aegypti» odi, kas var pārnēsāt šo slimību, bet tikai tādā gadījumā, ja veselības iestādes neveiks pasākumus, lai apkarotu šos insektus un atklātu infekcijas gadījumus.

Šo teritoriju vidū ir Portugālei piederošais Madeiras arhipelāgs Atlantijas okeānā, kā arī Krievijas un Gruzijas piekrastes reģioni Melnās jūras ziemeļaustrumos.

PVO norādīja, ka 18 valstīs, kuras lielākoties atrodas Vidusjūras reģionā, pastāv vidēji liels risks Zikas vīrusa izplatībai, ņemot vērā, ka tajās ir sastopami «Aedes albopictus» odi, kas arī ir potenciāli vīrusa pārnēsātāji.

Šajā grupā ir arī Francija, Grieķija, Horvātija, Itālija, Spānija un Turcija.

«Mēs īpaši aicinām valstis ar augstāko risku stiprināt savas nacionālās spējas un par prioritāti noteikt darbības, kas novērsīs liela mēroga Zikas [vīrusa] uzliesmojumu.» paziņoja PVO Eiropas nodaļas vadītāja Žužanna Jakaba.

Savā risku novērtējumā PVO ņēma vērā ne tikai valsts klimatiskos apstākļus, bet arī to spēju tikt galā ar iespējamo Zikas vīrusa uzliesmojumu.

Tikai piecas Eiropas valstis nav gatavas, norādīja PVO, gan neatklājot šīs valstis.

Vairumam valstu ir izstrādātas stratēģijas odu populāciju iznīcināšanai, slimības gadījumu konstatēšanai, Zikas vīrusa analizēšanai laboratorijās un iedzīvotāju informēšanai vīrusa uzliesmojuma gadījumā, norāda PVO.

PVO neizteica nekādus ceļošanas brīdinājumus attiecībā uz Eiropu, ņemot vērā, ka Eiropā vietējas izcelsmes vīrusa pārnēsāšanas gadījumi nav konstatēti, bet varētu izteikt brīdinājumus grūtniecēm, ja situācija mainīsies.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Biežākie Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Zikas vīruss var izraisīt mikrocefāliju un citus smagus jaundzimušo smadzeņu defektus. Tas tiek vainots vairāk nekā 1200 jaundzimušo mikrocefālijas un deformētu smadzeņu gadījumos, kas kopš pērnā gada reģistrēti Brazīlijā.

Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles, un PVO norādījusi, ka vakcīnas izstrādāšanai, visticamāk, būtu nepieciešams vismaz gads.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu