Cik patērē lampiņu virtenes (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja mājas rotāšanai izvēlēta diožu virtene, tā patērē maz elektrības pat tad, ja ieslēgta pirmajā Adventē un izslēgta pēc Jaunā gada.

Veikala Sigma elektro vadītājs Aleksandrs Kļesarevs skaidro, ka, piemēram, melni mežģīņotais abažūriņš patērē 1,15 vatu stundā. Kilovats elektrības maksājot ap sešiem santīmiem. Lai to notērētu, rotājums var būt ieslēgts 1000 stundu. Virtene ar melnajām un baltajām puķītēm patērē 22 vatus stundā – apmēram kilovatu divās diennaktīs. "Diode prasa ļoti maz, daudz mazāk nekā jebkura spuldzīšu virtene. No parastajām virtenēm visvairāk elektrības vajag tā saucamajām gaismas caurulēm. 10 metru patērē 150 vatu stundā, 100 m – pusotru kilovatu jeb aptuveni deviņus santīmus. Tomēr arī tās nav čempiones, jo virtenes ar krāsainām kvēlspuldzēm ir visrijīgākās. Viena spuldze patērē 25 vatus. Nevienai diožu virtenei nevajag tik daudz," saka speciālists.

Tās, kas paredzētas telpām, zinātāji neiesaka likt laukā. "Diožu virtenes var likt laukā, taču tās noteikti nebūs izturīgas, varbūt degs tikai vienu sezonu. Tās, kas paredzētas ārā, var droši atstāt kokā, krūmā vai pie mājas fasādes līdz nākamajai sezonai, ja zināms, ka neviens tās nenoplēsīs. Laukā noteikti nedrīkst likt virtenes ar spuldzītēm, jo tur mitrums tiek iekšā, tās nav hermētiskas.

Jāatceras, ka gan telpu, gan āra virteņu vadības blokam, kas domāts režīma maiņai, jāatrodas telpās. Tāpēc āra virtenēm vads ir garāks. Var bloku ielikt hermētiskā nozarkārbā, taču tas sarežģī režīmu pārslēgšanu. Ja izdeg viena lampiņa, parasti tas pārējo virteni neietekmē. Vienīgi, ja augšējā izdeg lāsteciņai, tad nedeg visa rinda uz leju. Ir virtenes, kurām komplektā ir nomaināmas lampiņas.

Gaismas caurules tiek tirgotas metros. Komplektā ir vads, savienojums un gala nosedze. A.Kļesarevs apgalvo, ka to saslēgt varot katrs vīrietis, elektriķis neesot jāsauc.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu