ANO: Ziemeļkorejā katrs piektais bērns nesaņem pietiekamu uzturu

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

ANO ārkārtas humānās palīdzības koordinators Marks Loukoks devies retā vizītē uz Ziemeļkoreju - pirmajā šādā braucienā kopš 2011.gada. Apmēram piektā daļa bērnu Ziemeļkorejā nesaņem pietiekamu uzturu, bet vēl lielākam skaitam bērnu nav pieejams tīrs ūdens un medikamenti, viņš paziņojis.

«Redzam šeit skaidrus pierādījumus, ka nepieciešama humānā palīdzība,» Loukoks saka video, kas publicēts ANO mājaslapā un viņa tvitera kontā. «Vairāk nekā pusei bērnu, kas dzīvo lauku reģionos, tai skaitā vietās, kurās es biju, nav tīra ūdens.»

Loukoks vizītē Ziemeļkorejā tikās ar Ziemeļkorejas valdības vadītāju un veselības ministru.

Humānā palīdzība ir izņēmums sankcijām, ko ANO uzlikusi Ziemeļkorejai, sodot to par kodolieroču un ballistisko raķešu ražošanu. Amatpersonas brīdina, ka palīdzības sūtījumi kavējas arī tirdzniecības ierobežojumu dēļ.

Loukoks Ziemeļkorejā apciemoja slimnīcu, kas nesaņem ANO palīdzību. Lai arī tur ievietoti 140 tuberkulozes slimnieki, medikamentu pietiek tikai 40 cilvēkiem. Slimnīcām visā valstī trūkst medikamentu un aprīkojuma, līdz ar to tās nevar nodrošināt veselības aprūpi «tādā līmenī, kas sasniedz pamata līmeni».

ANO norāda, ka tai jāsavāc 111 miljons ASV dolāru, lai nodrošinātu humāno palīdzību sešiem miljoniem cilvēku. Tas attiecas uz tādām jomām kā veselības aprūpe, ūdens un pārtika. Līdzekļu trūkuma dēļ ANO nācās apturēt vairākas programmas, tostarp pārtikas atbalstu Ziemeļkorejas bērnudārzos.

Neskatoties uz to, ka Ziemeļkoreja nevar nodrošināt iedzīvotāju pamatvajadzības, valdība atteikusies izbeigt savu kodolprogrammu, apmaiņā saņemot humāno palīdzību un investīcijas, kas nodrošinātu ekonomisko izaugsmi. Ziemeļkorejas valdība daudz augstāk vērtē drošības garantijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu