Šleseru ģimenei neļauj būvēt māju kāpu joslā (230)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien Ministru kabineta komiteja vēl neatbalstīja meža zemes transformāciju savrupmājas un saimniecības ēkas kompleksa būvniecībai Ainaram Šleseram (LPP/LC) un Inesei Šleserei (LPP/LC) piederošajā nekustamajā īpašumā 0,8975 hektāru platībā Upes ielā 1a, Jūrmalā, kas atrodas Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā.

Pēc premjera Valda Dombrovska (JL) iniciatīvas rīkojums pagaidām netiek virzīts tālāk. Atbildīgajiem ministriem uzdots pēc būtības izvērtēt, vai pieļaujama liela skaita koku - 76 - izciršana. No juridiskā viedokļa jāizvērtē Jūrmalas aizsardzības biedrības iebildumi.

Šlesera būve apdraud simtgadīgus kokus

JAB vēstulē premjeram raksta, ka starp apdraudētajiem kokiem ir 29 vērtīgas priedes vecumā no 100 līdz 250 gadiem.

Turklāt tas, ka šajā teritorijā nav pieļaujama vērienīga būvniecība, iznīcinot vērtīgus biotopus un priežu audzes, izriet no ekspertu atzinumiem teritorijas detālplānojuma un būvprojekta izstrādes laikā.

JAB uzskata, ka, "tikai samērojot sabiedrības intereses, krasta kāpu aizsargjoslu noteikšanas mērķi un meža zemes transformācijas iespējamās sekas ar atsevišķas privātpersonas interesēm un  secinot, ka atsevišķas privātpersonas tiesībām būtu dodama priekšroka pār sabiedrības kopuma interesēm, būtu pieļaujama meža zemes transformācija krasta kāpu aizsargjoslā".

Kā brīdina nevalstiskā organizācija, ja valdība nolems atļaut transformēt meža zemi kāpu aizsargjoslā Latvijā līdz šim nepieredzēti lielā teritorijā, tas ierobežotu Ministru kabineta rīcību nākotnē. Atļaujot būvniecību šādā apmērā vienreiz, arī turpmāk nebūtu iemesla atteikt meža zemes transformāciju krasta kāpu aizsargjoslā tikpat lielā apmērā.

"Šāds lēmums sagādātu lielu vilšanos gan jūrmalniekiem, gan citiem piekrastes un arī Latvijas vidienes iedzīvotājiem un nepārprotami būtu pretrunā ar vides ilgtspējīgu attīstību," teikts JAB vēstulē, kuru parakstījuši šīs organizācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Kronblūms, kā arī valdes locekļi Rihards Pētersons un Anna Žīgure.

Koki traucē Šleseram būvēt namu

Saskaņā ar Aizsargjoslu likuma 36.panta ceturtās daļas 2.punktu rīkojuma projekts paredz transformēt meža zemi savrupmājas un saimniecības ēkas kompleksa būvniecībai A.Šleseram un I.Šleserei piederošajā nekustamajā īpašumā.

Transformējamajā platībā ir nepieciešama koku ciršana. Valsts meža dienests 2009.gada 17.jūnijā noformēja aktu "Par koku ciršanas apjomu meža transformācijai apbūvei", ar kuru tiek aizstāts iepriekšējais 2009.gada 11.februāra akts par koku ciršanas apjomu meža transformācijai, jo jaunās meža inventarizācijas un nogabalu platību palielinājuma dēļ mainās koku skaits. Aktā norādīti 76 izcērtamie koki 32,80 kubikmetru apjomā. Papildus aktā ir norādīti 139 atstājamie koki.

No Jūrmalas pilsētas domes būvvaldē skiču stadijā akceptētā "Ģenerālplāna ar transformējamo meža zemi" redzams, ka plānots nocirst divus biokokus - vienu, kas atrodas vietā, kurā plānots izbūvēt kāpnes, un otru, kas atrodas vietā, kur plānota dzīvojamās mājas būve.

Komentāri (230)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu