Krievija izmanto izdevību: ASV jātiesā par «sistemātiskiem cilvēktiesību pārkāpumiem»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Yves Cosentino

Krievijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka «šokējošais» ASV ziņojums par valsts specdienestu īstenotajām ieslodzīto pratināšanas metodēm ir «kārtējais apliecinājums pretīgajiem, sistemātiskajiem cilvēktiesību pārkāpumiem», kurus īsteno Amerikas Savienotās Valstis, raksta «The Telegraph». Ņemot vērā aso starptautisko kritikas vilni, iespēju kritikai pievienoties izmantojušas arī Krievijas varas iestādes.

Krievija aicinājusi ASV sodīt tos, kuri atbildīgi par «inkvizīcijas stila» pratināšanas metodēm, kas izmantotas «globālajā karā pret terorismu».

Krievijas ārlietu ministrijas cilvēktiesību ombuds Konstantīns Dolgovs norāda, ka ziņojuma saturs ir «šokējošs» un «kārtējais apliecinājums pretīgajiem, sistemātiskajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, kurus īsteno ASV varas iestādes».

Ilgi gatavotais 500 lappušu Senāta ziņojums tika publiskots otrdien un saturēja detalizētu informāciju par brutālajām pratināšanas metodēm, kādas Centrālā Izlūkošanas pārvalde (CIP) likusi lietā pret tām personām, kuras turēja aizdomās par saistību ar teroristisko grupējumu «al Qaeda».

Necilvēcīga rīcība

Ziņojums atklāja, ka pret ieslodzītajiem «slepenos spīdzināšanas kambaros» tika liktas lietā nehumānas, pazemojošas metodes, tai skaitā slīcināšana, piespiedu turēšana nomodā un citas.

Dolgovs norādīja, ka šīs un citas metodes izmantotas, lai «izsistu atzīšanās no bieži vien nevainīgiem cilvēkiem».

«Neskatoties uz faktu, ka šādu «inkvizīcijas stila» spīdzināšanu CIP aģenti veica ārpus ASV teritorijas, tas neatbrīvo no atbildības par viņu apzināto rīcību,» teica Dolgovs.

«Ir arī jautājums par līdzdalību šajos noziegumos tām valstu valdībām, kuru saraksts no ziņojuma svītrots, bet kuras piekrita slepenu ASV cietumu atvēršanai to teritorijā,» turpināja Dolgovs.
Ombuds arī uzsvēra, ka «lielākā un visnozīmīgākā ziņojuma daļa - gandrīz 6700 lapaspuses» palikusi slepena un ASV varas iestādes to publicēt nevēlas.

«Mēs aicinām starptautisko cilvēktiesību sabiedrību un attiecīgās starptautiskās organizācijas un struktūras nodrošināt to, lai Vašingtona atklātu visu «globālā kara pret terorismu» likumisko pārkāpumu spektru un atbildīgie tiktu tiesāti.»

Ombuds: šī ir tumša lappuse pasaules vēsturē

Dolgovs šo arī nosauca par «tumšu lappusi vēsturē», ņemot vērā, ka ieslodzītie Gvantanamo joprojām ilgstoši turēti cietumā bez apsūdzību celšanas.

«Tas neiet kopā ar ASV pretenzijām būt par demokrātijas paraugmodeli. Tas ir tālu no realitātes,» tā Dolgovs.

Jāpiezīmē, ka arī Krievija ilgstoši apsūdzēta smagos cilvēktiesību pārkāpumos, atļaujot valsts drošības struktūrām lietot spīdzināšanas metodes, veicot aizdomās turēto islāma radikāļu pratināšanu Ziemeļkaukāzā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu