DP kriminālvajāšanas uzsākšanai nodevusi procesu vēlēšanu lietā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Drošības policija (DP) 9.decembrī Latgales tiesu apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodevusi kriminālprocesu, kas tika sākts 4.oktobrī par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus.

Par šī noziedzīgā nodarījuma pastrādāšanu tiek turēta aizdomās persona, kas nav valsts amatpersona, norāda DP.

Kā vēsta LTV, aizturētā persona esot Sakstagala puses iedzīvotājs Andrejs, ko LTV raidījums «De facto» intervējis dažas dienas pēc vēlēšanām. Viņš raidījumam «De facto» sacījis, ka pazīst deputātu Dzintaru Zaķi (V) un ir balsojis par viņu, jo šis politiķis esot labs.

Kā uzsvēra DP, kriminālprocesā tika iegūti pierādījumi, ka Latvijas pilsonis ir ietekmējis citu personu tiesības brīvi vēlēt deputātus, lietojot vēlētāju uzpirkšanu Rēzeknes novada Sakstagala pagastā. Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā iegūtās liecības, kā arī citu izmeklēšanas darbību rezultātā konstatētais procesa virzītājam dod pamatu uzskatīt, ka ir iegūts pierādījumu kopums, lai kriminālprocesu nodotu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko paredzēta atbildība Krimināllikuma 90.panta otrajā daļā.

Patlaban aizdomās turamais Latvijas pilsonis atrodas apcietinājumā, jo izmeklēšanas gaitā tika iegūta informācija, ka viņš izsaka draudus un fiziski ietekmē lieciniekus. Saistībā ar to novembrī Valsts policija sāka pret šo pilsoni kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma nodaļu «Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību». Savukārt apcietinājumu lūdza piemērot Drošības policija.

DP lietvedībā patlaban ir vēl seši kriminālprocesi, kas tika sākti pēc 12.Saeimas vēlēšanām saistībā ar Krimināllikuma 90.panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu. Izmeklēšana šajos kriminālprocesos turpinās.

Augstākās tiesas (AT) spriedumā lietā par 12.Saeimas vēlēšanu rezultātiem bija atsauce uz liecinieci, kura stāstījusi, ka no saviem paziņām Sakstagala pagastā uzzinājusi, ka vēlēšanu dienā iecirkņa tuvumā uzturējās trīs četri aizdomīgi cilvēki, no kuriem viens vērsās pie vēlētājiem un aicināja balsot par partiju «Vienotība» un iepretim Dzintara Zaķa vārdam ielikt plusu. Ja balss bija nodota par «Vienotība», varēja saņemt 20 eiro, bet vakarpusē jau 30 eiro.

Lieciniece negribēja nosaukt personas, kas viņai šādu informāciju izstāstīja, jo tas varot apdraudēt šīs personas. Arī cilvēki paši baidoties atklāti par to runāt.

AT atzina, ka Sakstagala pagasta vēlēšanu iecirknī ir konstatēti vēlēšanu tiesību pārkāpumi, tomēr pierādījumi nebija pietiekami, lai secinātu, ka tie ir ietekmējuši «Vienotības» vai Zaķa vēlēšanās iegūtos rezultātus.

Kā ziņots, saistībā ar balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās DP iepriekš bija nopratinājusi aptuveni 120 personas, no kurām vairāk nekā 30 apliecinājušas, ka vēlēšanu laikā ir pārdevušas savu balsi, šonedēļ plašsaziņas līdzekļiem atklāja jaunais DP priekšnieks Normunds Mežviets.

Jau vēstīts, ka DP sākusi kriminālprocesus par iespējamu 12.Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanu par labu vairākām partijām vai to kandidātiem. DP joprojām nemin konkrētas partijas, kuru labā būtu notikusi balsu pirkšana. LETA jau vēstīja, ka viens no DP izmeklēšanā esošajiem kriminālprocesiem ir par iespējamo balsu pirkšanu 11.Saeimas «Vienotības» frakcijas vadītāja, 12.Saeimas deputāta Dzintara Zaķa labā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu