Jaunā gāzes plīts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vecā gāzes plīts savu mūžu nokalpojusi, vēlos iegādāties jaunu, bet apjuku piedāvājumu klāstā. Kuras ir labākās, kuras – ekonomiskākās? Veikalos, protams, piedāvā dārgākās, bet ne visiem rocība ļauj tādas iegādāties.

Pērkot gāzes plīti, cilvēki vispirms pievērš uzmanību tās izskatam, krāsai, cenai, kā arī ražotājfirmai un tikai pēc tam vērtē pārējos parametrus, kas nav mazāk būtiski. Patiesībā svarīgi ir noskaidrot visu – sākot ar plīts virsmu, degļiem, cepeškrāsns veidu un beidzot ar lietošanas ērtumu un tīrīšanas iespējām.

Vēlams, lai gāzes plītij tomēr būtu vāks. Kaut vai elementāras drošības labad – lai mazi bērni netiek klāt!

Iebūvējamo gāzes plīti iespējams pielāgot jebkuram interjeram.

Lētākās gāzes plītis ar četriem degļiem veikalos nopērkamas vismaz par 100 latiem, dārgākās – par 700 latiem un vairāk. Parasti virsmā ir četri dažāda lieluma degļi, kuru lietojums atkarīgs no katliņa, pannas vai tējkannas izmēriem. Pēdējā laikā gan pircēji atzinīgi novērtējuši jaukta veida plītis, kam ir trīs gāzes degļi un viens elektriskais. It īpaši noderīgas tās ir tiem, kuri izmanto balonu gāzi, jo, kamēr jauns pildījums vēl nav atvests, allaž var izlīdzēties ar elektrisko degli. Būtiska nozīme arī tam, no kā darināta gāzes plīts virsma. Visērtāk tīrāmas, taču arī dārgākas ir keramiskās virsmas.

Gandrīz visām gāzes plītīm jau sen ir automātiskā aizdedze. Ar sērkociņiem vairs nav jākrāmējas – atgriez slēdzi, piespied podziņu, un viss notiek! Tas vairs nav nekas ekskluzīvs, tagad pat lētākajiem modeļiem ir šāda sistēma. Jaunākajiem modeļiem ir arī automātiskā darbības kontrole, kas dod vēl papildu drošību. Ja, piemēram, ēdiena gatavošanas laikā pēkšņi nodziest gāze, tās padeve tūlīt atslēdzas.

Gāzes plītīm mēdz būt arī dažādas cepeškrāsnis – gāzes un elektriskās. Pēdējās skaitās labākas, jo tām ir vairāk iespēju – var cept gan no augšas, gan apakšas, izmantot grila režīmu, konvekciju (ventilatoru, kas nodrošina vienmērīgu gaisa apmaiņu). Elektriskajā cepeškrāsnī arī īsāks gatavošanas laiks. Taču, ja pircējam labāk tīk gāze, arī šādi modeļi ir nopērkami.

Gāzes plīts tīrīšanai domāti speciāli līdzekļi, piemēram, visiem zināmais Cif, bet nekādā ziņā nedrīkst izmantot vecvecmāmiņu metodi – sāli, kas sajaukta ar smiltīm, it īpaši keramiskajām virsmām, turklāt arī visas pārējās vēlams tīrīt ar speciālajiem līdzekļiem. Ja ēdiens vai ūdens iekļūst deglī, tad uzmanīgi jānoceļ tā virsējās detaļas un rūpīgi ar lupatiņu vai sūkli jāiztīra iekšpuse, ko nav pārāk sarežģīti izdarīt. Tiem, kam mājās ir balonu gāze, jāpievērš arī uzmanība sīkai detaļai, ko tautā sauca par dīzīti – tā nodrošina katlus un pannas pret nokvēpšanu.

Konsultēja veikala "Tehnoland" pārdevējs konsultants Andris Secis.

***

PADOMI

Pērkot jaunu gāzes plīti, pārliecinieties, vai tai ir atbilstības sertifikāts!

Pat tad, ja zināt, kā savā mājā pareizi pieslēgt jauno gāzes plīti, labāk šo darbu uzticiet speciālistam!

Reizi divos gados būtu jāveic gāzes plīts apkope. To var izdarīt jebkurš sertificēts speciālists, arī "Latvijas gāzes" darbinieki, taču šis ir maksas pakalpojums.

Sašķidrinātās gāzes balona hermētiskumu var pārbaudīt, savienojuma vietai uzpilinot eļļu. Ja tā uzmet burbuļus, mainiet reduktora blīvi un pievelciet ciešāk!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu