Rasmusens: Nekad neesam skaidri atklājuši, kas tieši iedarbinās NATO 5.pantu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

NATO nekad nav skaidri atklājis, kas tieši iedarbinās alianses līguma 5.pantu, kas paredz, ka uzbrukums vienam sabiedrotajam ir uzbrukums visām dalībvalstīm, intervijā žurnālam «Ir» apgalvo bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Pēc viņa teiktā, nav šaubu, ka Krievija cenšas apiet līguma 5.pantu, tā cenšas izvairīties no šī panta aktivizēšanas, lai netop skaidrs, vai notiek tradicionāls uzbrukums sabiedrotajam. Taču no NATO puses neatklāšana, kas tieši iedarbinās alianses līguma 5.pantu, ir bijusi apzināta, lai neizpaustu savu stratēģiju ārējam agresoram, apgalvo Rasmusens.

«Tāpat ir hibrīdkara situācijā - mēs nekad neteiksim, kā tieši reaģēsim, taču varu jums apliecināt, ka NATO sabiedrotie apzinās šo jauno izaicinājumu. Mums vajag smalkākas metodes Krievijas propagandas atspēkošanai. Šīs propagandas pamatā ir vieni lieli meli,» norāda bijušais NATO ģenerālsekretārs.

Intervijā žurnālam «Ir»

viņš prognozē, ka Krievija neapstāsies pie Ukrainas.

Kremlim esot lielais Eirāzijas Savienības radīšanas plāns, lai neļautu kaimiņvalstīm integrēties NATO un Eiropas Savienībā (ES), tāpēc tam vajag atklātus vai iesaldētus konfliktus. «Tāpēc redzam konfliktu Piedņestrā, Abhāzijā, Dienvidosetijā un Gruzijā, un Krimā, un es vēl te pievienotu Kalnu Karabahu. Modelis ir skaidrs - Krievija lēš, ka NATO un ES atturēsies uzņemt šīs valstis, kamēr konflikti nav atrisināti,» skaidro Rasmusens.

Intervijā žurnālam «Ir» bijušais NATO ģenerālsekretārs piebilst, ka

Baltijas valstis efektīvi aizsargā dalība aliansē.

«Esmu ļoti laimīgs, ka pirms desmit gadiem mēs vienojāmies uzņemt Baltijas valstis, jo krievi zina, ka uzbrukums jebkurai no tām iedarbinātu 5.pantu. Tāpēc domāju, ka Krievija neuzbruks Baltijas valstīm.»

Vienlaikus viņš brīdina par hibrīdkara risku Baltijas valstīs, proti, Krievija varētu izmantot propagandu, lai radītu iekšējas problēmas Igaunijā un Latvijā, kur dzīvo daudz krievvalodīgo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu