Ārsti brīdina par glifosāta ietekmi uz veselību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Ārstu biedrība strikti iestājas pret Eiropas Komisijas ierosinājumu atjaunot glifosāta licenci uz 10 gadiem bez ierobežojumiem. Tāpēc aicina zemkopības ministru Jāni Dūklavu Eiropas Komisijas 18.–19. maija sanāksmē balsot par moratorija noteikšanu glifosāta lietošanai.

Latvijas Ārstu biedrībā TVNET informēja, ka visvairāk glifosāta ietekmei pakļauti lauksaimniecībā nodarbinātie. Epidemioloģiskie pētījumi parādījuši saikni starp saskarsmi ar glifosātu un ne-Hodžkina limfomu, kā arī augstu ādas melanomas attīstīšanās risku.

Par spīti tam, ka Eiropas Parlaments 13. aprīļa balsojumā skaidri atbalstīja ierobežotu autorizāciju un glifosāta lietošanas ierobežošanu, Eiropas Komisija ir likusi noprast, ka tā neņems vērā ne Parlamenta balsojumu, ne sabiedrības iebildumus, ne pētījumu rezultātus, bet iestāsies par glifosāta licences neierobežotu atjaunošanu uz 10 gadiem.

Šī Eiropas Komisijas nostādne ir tiešā pretrunā demokrātijas normām, kā arī rūpēm par Eiropas iedzīvotāju veselību.

Latvijas Ārstu biedrība kategoriski iebilst pret Eiropas Komisijas vienpusīgo, sabiedrības veselībai naidīgo viedokli.

Epidemioloģiskie pētījumi ir parādījuši saikni starp saskarsmi ar glifosātu un ne-Hodžkina limfomu, kā arī augstu ādas melanomas attīstīšanās risku. Latvijas Ārstu biedrība norāda, ka visvairāk glifosāta ietekmei pakļauti lauksaimniecībā nodarbinātie, kam saskarsme ar glifosātu ir darbā, kas īpaši kaitīgi ir vasaras mēnešos, atrodoties saules staros.

Latvijas Ārstu biedrība cer, ka Latvijas Zemkopības ministrija iestāsies par savu lauksaimnieku veselību un darīs visu glifosāta ierobežošanā.

Latvijas Ārstu biedrība izsaka izbrīnu par Eiropas Komisijas viedokli «komercnoslēpumu saglabāšanas» dēļ nepubliskot tos pētījumus, uz kuriem ir balstīts Komisijas lēmums.

Latvijas Ārstu biedrība aicina Latvijas Zemkopības ministrijai 18.–19. maija sanāksmē aicināt Eiropas Komisiju īstenot šādas Eiropas Parlamenta rekomendācijas:

  • veikt neatkarīgu izmeklēšanu, lai pārbaudītu glifosāta kancerogēno ietekmi un tā negatīvu ietekmi uz endokrīno sistēmu;

  • publiskot visus zinātniskos pierādījumus, uz kuriem Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) balsta savu pozitīvo lēmumu par glifosāta klasifikāciju;

  • noraidīt glifosāta izmantošanas atļaušanu ar neprofesionālajiem lietotājiem;

  • aizliegt glifosāta lietošanu sabiedrisko parku, bērnu spēļu laukumu un dārzu tuvumā;

  • ieviest obligātas apmācības un lietošanas atļaujas glifosāta profesionālai lietošanai;

  • noteikt striktus ierobežojumus glifosātu saturošu produktu lietošanai pirms ražas novākšanas.

Pasaules Ārstu savienība un Pasaules Veselības organizācija ir izrādījušas satraukumu par iespējamo Eiropas Komisijas balsojumu un šobrīd apkopo informāciju par Eiropas valstu pozīciju glifosāta moratorija pagarināšanā un attieksmi pret savu iedzīvotāju veselību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu