Kāpēc aizliegta «Daugavas» produktu realizācija? (41)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzņēmuma "Daugava" produkcija ir nopērkama arī Bauskas rajonā. Tālab "Bauskas Dzīve" publicē šo redakcijai un patērētājiem adresēto vēstuli.

Pēc SIA "Daudznozaru kompānija "Daugava"" ("DK "Daugava"") paziņojuma par Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) aizliegumu pārtikas ražošanas uzņēmumam "Daugava" realizēt daļu savas produkcijas, jo uz etiķetēm tika norādīts "Netiek pievienotas ķīmiskas piedevas" ("Daugava" ražošanas procesā neizmanto augu taukus un pārtikas piedevas, kas iegūtas no ķīmiskām izejvielām, par to pircējus informējot ar minēto frāzi uz etiķetes), PVD 21. novembrī izplatījis informāciju presei "PVD nav aizliedzis SIA "Daudznozaru kompānija "Daugava"" produktu realizāciju".

Šāds PVD apgalvojums nav patiess, jo PVD ir izdevis vismaz divus dokumentus, kas aizliedz realizēt vairākus "Daugavas" produktus.

2007. gada 18. oktobrī PVD inspektori veica pārbaudi "DK "Daugava"" ražotnē un uzskaitīja visas etiķetes, kurās minēta frāze "Netiek pievienotas ķīmiskas piedevas", konstatējot, ka šāds marķējums ir septiņiem jogurtiem. Tajā pašā dienā PVD uzrakstīja pārbaudes protokolu Nr. 32-07-00791, kurā norādīja "Ar šī gada 18. oktobri (tātad no pārbaudes dienas) nedrīkst izmantot marķējumu jogurtiem, kur rakstīts "Netiek pievienotas ķīmiskas piedevas"". Aizliedzot izmantot septiņu jogurtu etiķetes, PVD faktiski aizliedza šo produktu realizāciju, nedodot uzņēmumam laiku sagatavot jaunas etiķetes.

2007. gada 22. oktobrī "Daugava" saņēma PVD vēstuli Nr. 21-1-13/1760, kurā minēts, ka "jogurta etiķešu izmantošana ar norādi "nesatur ķīmiskās piedevas" nav pieļaujama". Arī šī vēstule faktiski aizliedz jogurtu realizāciju, jo rezerves etiķešu bez minētās frāzes uzņēmuma krājumos nav, bet jaunu sagatavošanai nepieciešams vismaz mēnesis, ko PVD uzņēmumam nedeva.

Savā 21. novembra paziņojumā PVD arī norāda, ka nav tāda termina "ķīmiskas piedevas". Tas ir pretrunā ar paša PVD agrāk sniegto informāciju. PVD bukletā "Kas ir "E" vielas?" (izdots 2004. gadā) tiek stāstīts par pārtikas piedevām, kur 11. lappusē "Pārtikas piedevu saraksts" minētas pārtikas piedevas – krāsvielas, kuras ir "..dabiskajām identiskās (iegūtas ķīmiskā ceļā, bet identiskas vielas sastopamas dabā) un sintētiskās (iegūtas ķīmiskās sintēzes rezultātā, dabā nav sastopamas)..".

Arī 2007. gada rudenī izdotajā PVD bukletā "Skaties, ko pērc!" rakstīts: "Ja nepieciešams, ražotājs marķējumā norāda: ja marķējumā parādās vārds "dabisks" vai cits vārds ar līdzīgu nozīmi, tad to drīkst lietot tikai tad, ja šī produkta ražošanā nav izmantotas ķīmiskas vielas vai tehnoloģijas, kas būtiski pārveido produkta sākotnējo fizisko stāvokli." Iepriekšminētais apliecina, ka ķīmiskas piedevas jeb vielas eksistē. Tā kā "Daugava" produktu ražošanā tādas neizmanto un ražo produktus tikai no dabiskām izejvielām, uzskatām, ka mums ir tiesības par to informēt patērētājus.

Saistībā ar "DK "Daugava"" paziņojumu esam saņēmuši daudz atsauksmju, kurās rakstītāji pauž atbalstu mūsu centieniem informēt patērētājus par produktu dabiskumu un ķīmisko piedevu neesamību tajos. Rakstītāji min, ka viņiem ir svarīgi zināt: produktu ražošanā izmantotas ķīmiskas piedevas vai tomēr ne. Pausta arī neizpratne par PVD rīcību, liedzot patērētājiem gūt šo svarīgo informāciju.

Ja pircēji vēlas zināt, kādas vielas izmantotas produkta ražošanā un vai tam ir pievienotas ķīmiskas vielas, tad kādēļ PVD to liedz? Turpretī tādas frāzes kā "bez konservantiem", "uzlabots ar augu taukiem" un tamlīdzīgas "rotā" ne vienu vien pārtikas produktu.

P. S. Patērētāju viedokli labprāt uzklausītu arī turpmāk epastā .

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu