Ko dara valdes loceklis?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Sabiedrības ar ierobežotu atbildību nodibināšana kļuvusi tik viegla, ka to var izdarīt ikviens. SIA ikdienas darbu vada viens vai vairāki valdes locekļi. Taču reizēm gadās, ka tie nestrādā godam.

Viltīgie nesnauž

Īpašnieks var izlemt, vai pašam strādāt SIA valdē vai arī iecelt šajā amatā citu cilvēku. Ja uzņēmums nav liels, īpašnieks bieži vien ir arī valdes loceklis. Ja tas ir lielāks, rodas nepieciešamība valdē iecelt citas personas, bet pašam nodarboties ar vispārīgākiem jautājumiem. Ne vienmēr SIA īpašnieki ir apmierināti par valdes darbu. Šķiet, ka varēja strādāt rūpīgāk, vairāk kontrolēt padotos, radošāk meklēt biznesa attīstības iespējas… Gadās, ka valdes locekļi strādā nevis vienā, bet vairākās sabiedrībās, kas SIA īpašniekiem liek šaubīties par viņu atdevi un lojalitāti sabiedrībai. Ko darīt ar šādām neskaidrām SIA īpašnieku un valdes locekļu attiecībām? Vai iespējams vienkārši izbeigt līgumu vai arī likums paredz kādu konkrētāku atbildības veidu?

Kādā SIA, piemēram, valdes loceklis nevis nodarbojās ar šī biznesa attīstību, bet gan lēnītēm visus veiksmīgos līgumus un sadarbības partnerus pārvilināja uz savu firmu, kuru klusām bija atvēris, turklāt ar ļoti līdzīgu nosaukumu. Vai arī cits piemērs – valdes loceklis, neskatoties uz īpašnieka norādījumiem, noliktavā glabāja ne vien šīs kompānijas, bet arī savu draugu un radinieku firmu preces, uzskatot, ka vietas taču pietiek visiem. SIA īpašnieks par šādu pakalpojumu neguva nekādu labumu, bet valdes loceklis – gan.

Ej nu pierādi!

Komerclikuma 169. pantā noteikts, ka valdes loceklim savi pienākumi jāpilda «kā krietnam un rūpīgam saimniekam». Šāda valodnieciska izteiksme likumā izmantota speciāli, lai uzsvērtu jēdziena īpašo nozīmi un plašo saturu. Katrā konkrētā strīdus situācijā ir jāizvērtē, vai valdes loceklis rīkojies kā «krietns un rūpīgs saimnieks».

Ko īsti tas nozīmē? Valdes loceklim jārūpējas par sabiedrības labklājību, uzplaukumu, izaugsmi un kārtību. Arī godīgums, uzticamība un ētiskums ietverts šajos vārdos. Pārbaudot valdes locekļa darbību, jāuzdod jautājums: vai attiecīgajā reizē krietns un rūpīgs saimnieks rīkotos tāpat? Šāds tests norāda, vai persona ir rīkojusies atbilstīgi.

Minētais likuma pants tāpat noteic, ka valdes locekļi solidāri atbild par zaudējumiem, kurus tie nodarījuši sabiedrībai. Tas nozīmē, ka sabiedrība (nevis SIA kapitāla daļu turētāji personīgi) var iesniegt tiesā prasības pieteikumu pret vienu vai visiem valdes locekļiem par zaudējumu nodarīšanu. Šāda veida tiesas prāva nebūt nav vienkārša, jo jāpierāda visi 4 civiltiesiskās atbildības elementi:

1) darbība vai bezdarbība;

2) kaitīgas sekas (zaudējumi);

3) cēloņsakarība starp darbību un sekām;

4) personas vaina.

Atbildības nasta

Lai pierādītu, ka valdes loceklis tiešām ir atbildīgs, tiesā jāiesniedz materiāli, kas uzskatāmi parāda, ka tieši šī cilvēka darbības vai bezdarbības dēļ SIA ir cietusi zaudējumus, piemēram, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pirms gada. Tiesas procesā, ievērojot sacīkstes principu, tieši valdes loceklim ir jāpierāda, ka viņš ir rīkojies kā «krietns un rūpīgs saimnieks». Ja to nevar pierādīt, valdes loceklis ir atbildīgs par zaudējumiem.

Interesanti, ka valdes locekļa atbildība nav ierobežota, kā tas ir SIA (jau nosaukums liecina: sabiedrība ar ierobežotu atbildību). Valdes locekļi šajā gadījumā ir pilnīgi atbildīgi ar visu savu mantu. Tas nozīmē, ka nelabvēlīga tiesas sprieduma gadījumā, ja atzīst valdes locekļa atbildību par SIA sliktu vadīšanu, viņam sprieduma izpildes ceļā var atņemt gan mantu, gan naudas līdzekļus. Lai izvairītos no šāda dramatiska iznākuma, valdes locekļiem ir iespējams apdrošināt savu civiltiesisko atbildību. Šāds apdrošināšanas polises veids Latvijā kļūst aizvien populārāks, un to piedāvā gandrīz visas apdrošināšanas sabiedrības.

Valdes locekļa statuss nav tikai personisko ienākumu avots. Vispirms tā ir nopietna finansiāla atbildība par SIA vai akciju sabiedrības darbību, kad katrs lēmums ir jāpieņem, uzdodot sev jautājumu: vai tas, ko es daru, atbilst šīs sabiedrības interesēm, un kā es to vēlāk, iespējams, varēšu pierādīt citiem?

Uzziņai

- Lai nodrošinātos pret to, ka valdes loceklim par SIA nodarītajiem zaudējumiem varētu atņemt viņa personīgo mantu un naudas līdzekļus, iespējams savlaicīgi noslēgt civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumu.

- Ja nevēlaties vai nevarat aktīvi un produktīvi iesaistīties SIA darbībā, nepiekrītiet būt par valdes locekli. Atbildība par slikti vai nepilnīgi veiktu darbu ir barga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu