Kubulieši dedzīgi atbalsta Boldānu (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Saeima plāno apstiprināt deputāta mandātu no Kubulu pagasta priekšsēdētāja amata atstādinātajam Jurim Boldānam un nekavējoties viņu arī izdot kriminālvajāšanai.

Tostarp Kubulu pagasta iedzīvotāji ir savākuši vairākus simtus parakstu viņa atbalstam un nosūtījuši uz Saeimu.

Dienā, kad Neatkarīgā viesojas Balvu rajona Kubulu pagastā, parakstu vākšana veikalā Strautēni ir beigusies. Pārdevējas sasauc galveno parakstu vākšanas organizatoru Jāni Bukšu, kas saka: "Tikko biju pastā, aizsūtīju visus parakstus uz Saeimu. Kopumā to bija ap četri simti."

Boldānu grib pataisīt par "ganu"

Galvenā doma, vācot parakstus, bija aizstāvēt pagasta priekšsēdētāju. "Tas bija speciāli organizēts – tāds kā sprungulis viņa darbā, viņu grib pataisīt par ganu," Neatkarīgajai saka J. Bukšs. Uz jautājumu, kā viņš vērtē faktu, ka vēlēšanu komisijas darbinieces vilkušas krustiņus vēlēšanu biļetenos un aizpildījušas tos cilvēku vietā, kas bijuši ārzemēs, J. Bukšs atbild: ja vēlēšanās ir pieļautas nekārtības, J. Boldāns tur nav bijis pie vainas. "Ja es te veikalā teiktu meitenēm: no rītdienas tagad peldkostīmos darbā nāciet, vai tad viņas mani klausīs? Domāju, ka kļūdu pieļāva tās meitenes, kas strādāja komisijā."

"Es parakstījos, jo viņš kārtīgi strādāja un darīja visu, lai pensionāriem būtu labāk," saka pensionāre Lidija Kravale. Uz baznīcu jāiet pieci kilometri, veciem cilvēkiem tas ir ļoti daudz, bet J. Boldāns vienmēr deva autobusu, arī uz Aglonu. Bērniem izbūvēts spēļlaukums. "Man bija ļoti patīkami, ka Boldānu ievēlēja Saeimā, domāju, vismaz būs kāds cilvēks no Latgales, kas aizstāvēs mūsu intereses," stāsta pensionāre. Par vēlēšanu dienas notikumiem viņa nerunā: "Ko nezinu, par to nerunāju." J. Boldāna labos darbus piesauc arī J. Bukšs: "Viņš ir dievticīgs cilvēks, uzlika tepat pagastā krustu, lai sieviņām ir kur lūgties."

Strādīgs un ticīgs

Zemes ierīkotāja Marianna Semjonova, ko satiekam pagasta ēkā, ir dusmīgi noskaņota, jo, viņasprāt, žurnālisti uzklausot kubuliešus, bet pēc tam visu "tik pa savam pārtaisot". Viņa ir arī aizvainota, ka Latgale visur tiek atainota kā dzērāju reģions. "A kur nedzer – visur dzer, arī Rīgā!" saka kundze. Priekšsēdētājs esot saticis ar visiem, bijis strādīgs, un vēstuli viņa esot parakstījusi, jo vēlas, lai Saeima pievērš uzmanību tam, ka viņš nav tīši iespaidojis kādu, lai par viņu balso un liek viņam krustiņus, kur nu vēl – lai vilto dokumentus. "Es nezinu tos, kuri varētu būt ieinteresēti šitādā provokācijā, bet tā tas izskatās. Kādam noteikti jāatbrīvo vieta..." uzsver M. Semjonova. "Vislabākais priekšsēdētājs, kāds mums ir bijis!" garāmejot nosaka arī kubuliete Velta Deniškāne. Apģērbu tirgotāja Marita Pura teic: "Neesmu no šī pagasta, tāpēc neparakstījos, bet atbalstu viņu. Ļoti labs cilvēks! Nav augstprātīgs. Nesaprotu, kāpēc viņš nevarēja palikt kā pagasta priekšsēdētājs? Kurā vietā gan nenotiek šādas lietas? Domāju, ka daudz kur visādas nelikumības notiek." Tāpat daudziem citiem pagasta iedzīvotājiem ir viedoklis, ka visā Latvijā notiek "šmuces" vēlēšanu dēļ, bet Kubulu gadījums esot salīdzinoši "nekas", tā teikt – uzpūsts. Neatkarīgā sastop tikai vienu cilvēku, kas nav parakstījies atbalsta vēstulē, bet kurš arī nevēlas par to runāt.

Arī tas, ka Latgales tiesu apgabala prokuratūra pret J. Boldānu sākusi kriminālvajāšanu aizdomās par 9. Saeimas vēlēšanu biļetenu viltošanas organizēšanu, neliek iedzīvotājiem aizdomāties par lietas būtību. Veicot sākotnējo izmeklēšanu, gūts apstiprinājums, ka viena no Kubulu pagasta vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklēm ir sarakstos ierakstījusi piecus viņai zināmus vēlētājus, kas patiesībā vēlēšanu iecirknī nav balsojuši. Kopumā pierakstīti vismaz 12 neesoši vēlētāji, kā arī jau pēc urnu atvēršanas 19. sarakstā vilkti papildu krustiņi.

Sirdsapziņa neļauj klusēt

"Nekad nevarēju iedomāties, ka šī lieta iegūs tādus mērogus," Neatkarīgajai saka Stacijas pamatskolas pavāre Inese Kuzma, pēc kuras zvana Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam Arnim Cimdaram viss sākās. Inese aizgājusi mājās un nav varējusi visu nakti gulēt, pastāstījusi vīram, viņš teicis, lai zvana uz Rīgu un izstāsta visu. "Es jau tajā vēlēšanu naktī jautāju, kas tās par baltām aploksnēm, bet visi izlikās nedzirdam manus jautājumus," atzīstas Inese. Viņa uzsver, ka ne pret J. Boldānu, ne kādu citu pagasta cilvēku viņai nav nekāda naida, tomēr ir jāstrādā godīgi un nelikumības nevar pieļaut, tāpēc viņa vērsusies komisijā. Kubulu pagastā Inese Kuzma dzīvo jau 20 gadus, ieprecējusies no Balviem, ik dienu gatavo maltīti 150 pusdienu ēdējiem – bērniem un skolotājiem. Inesei pašai arī divi bērni – dēls un meita, abi skolēni. "Grūti tagad, bailes arī drusciņ, varbūt mani daudzi no pagasta nosoda, bet es rīkojos atbilstoši savai sirdsapziņai, jo jājautā – kāpēc tad mums vispār ir vēlēšanas?" saka Inese. Par politiku viņa pirms šī notikuma gandrīz nemaz nav interesējusies, tagad – ziņas katru dienu skatās. "Un kļūst arvien skumjāk un skumjāk..." nosaka pavārīte.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu