«Panamas dokumentu» datubāze par ārzonas firmām publicēta internetā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/AFP

Sabiedrība pirmoreiz ieguva pieeju tā saukto «Panamas dokumentu» ziņām par vairāk nekā 200 tūkstošiem slepenu ārzonas firmu, kad Starptautiskais izmeklējošo žurnālistu konsorcijs (ICIJ) pirmdien ievietoja internetā datubāzi ar meklēšanas funkciju. Datubāzes pamatā ir daļa no 11,5 miljoniem dokumentu, kas noplūdināti no Panamas juridisko pakalpojumu firmas «Mossack Fonseca»

Datubāzē ir atrodami vairāk nekā 360 tūkstoši vārdu privātpersonām un kompānijām, kas slēpjas aiz anonīmām ārzonas firmām, paziņoja ICIJ.

Šī datubāze parāda, cik lielā mērā pasaules turīgie cilvēki līdztekus noziedzniekiem veido šādas nominālas firmas, lai noslēptu un pārvietotu savus finanšu līdzekļus no likuma un nodokļu amatpersonu redzesloka.

Aprīlī publicētas ziņas par «Panamas dokumentiem» saistīja dažus no pasaules ietekmīgākajiem līderiem, tostarp Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Lielbritānijas premjerministru Deividu Kameronu un citus, ar nedeklarētām ārzonas firmām.

Šādas saistības dēļ bija spiesti atkāpties no amatiem Islandes premjerministrs Sigmundurs Davids Gunnlaugsons un Spānijas rūpniecības ministrs Hosē Manuels Sorija.

Līdz šim pieeja šim dokumentu kopumam bija tikai ICIJ un tā izvēlētai starptautisku mediju grupai.

ICIJ pirmdien paziņoja, ka «sabiedrības interesēs» publicē internetā daļu no šīs informācijas, kataloģizētu datubāzē. Informācija netiek publicēta pilnībā daļēji tāpēc, lai novērstu piekļuvi minēto cilvēku kontu datiem un personas datiem.

Datubāzē var veikt meklēšanu pēc privātpersonas un kompānijas vārda un adreses, un tajā parādīta saistība starp datubāzē iekļautajām personām un kompānijām.

Informācija netiek sniegta par personu, kas slēpjas aiz šīm kompānijām, pilnu identitāti. Netiek informēts arī par aktīviem, kas saistīti ar kontiem.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu