Dailes teātris durvis apmeklētājiem vērs pēc divām nedēļām (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc nedēļas par godu Latvijas proklamēšanas dienai Dailē notiks koncerts un Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas organizētā svētku pieņemšana.

Nedēļu vēlāk, 25. un 26. novembrī, ikviens interesents varēs apmeklēt teātri, kura remontdarbos ieguldīti četri miljoni latu, un iepazīties ar NATO samita notikumu programmu.

Pirms pusgada 1. maijā Dailes teātri slēdza, lai pēc vairāk nekā 29 gadu pārtraukuma tajā veiktu virkni remontdarbu. Ieguldot četrus miljonus latu, ēka ir piedzīvojusi pārmaiņas, taču lielāko daļu no tām apmeklētāji pat nepamanīs. Tā, piemēram, celtnieki veica visu fasādes stiklu nomaiņu, uzstādīja jaunas automātiskās durvis, izbūvēja jaunu stikla liftu invalīdiem.

Vasarā meistari krāsoja arī slavenās Dailes liesmas, kas profilā atrodas virs iestādes otrā stāva. Atbildīgie darbinieki plāno no 4. decembra, kad teātri oficiāli atklās ar pirmizrādi Cits Šerloks Holmss, liesmas nakts laikā vienmēr izgaismot.

Nopietnas investīcijas

Ministru kabinets piešķīra četrus miljonus latu. Tagad par izlietojumu var pārliecināties klātienē.

"Puse līdzekļu, apmēram divi miljoni latu, izlietoti celtniecības darbu veikšanai, tajā ietilpst remonts, telpu pārplānošana, pārbūve, arī stiklu nomaiņa un automātisko durvju uzstādīšana. Miljons latu atvēlēts jaunu krēslu iegādei (tie ceļu uz Brīvības ielu 75 Rīgā mērojuši no Vācijas), grīdas seguma nomaiņai, papildu gaismas un skaņas tehnikas iepirkšanai. Teātrī ierīkotas arī tulkošanas iekārtas," stāsta Dailes teātra izpilddirektors Ervīns Duka.

Teātris ieguvis jaunu apsildīšanas un dzesēšanas sistēmu, tas nozīmē, ka ziemas periodā lielā zāle būs silta, savukārt vasarā – vēsa. Uzlabota ūdens un kanalizācijas sistēma. Viens no skatītājiem redzamākajiem darbiem būs jaunās tualetes dāmām.

"Pēc remonta veikšanas tagad ir par deviņām kabīnēm vairāk, nekā bija agrāk, būs 16 vietu. Nedaudz samazinātas vīriešu tualetes," iepazīstina Dailes teātra mārketinga direktore Indra Rubene. Domājot par darbinieku un skatītāju drošību, teātris ir aprīkots ar pilnīgi jaunu videonovērošanas sistēmu, tāpat uzstādītas visas nepieciešamās ugunsdrošības un teātra iekšējās apziņošanas ierīces.

Lielākā daļa neredzama

Daļai apmeklētāju varētu rasties izbrīns par salīdzinoši nelielajām izmaiņām kultūras piemineklī, taču to skaidro ar vēsturisko faktu.

"Vēlos uzsvērt, ka Dailes teātris ir 70. gadu arhitektūras piemineklis un mūsu pienākums ir saglabāt to tādu, kāds tas ir, tāpēc šeit ir viss, kas bija pirms rekonstrukcijas, jo arhitektūru un dizainu nevar tā vienkārši mainīt. Tāpēc speciālisti rūpīgi strādāja pie katra brūnā ķieģelīša mazgāšanas, parketa slīpēšanas, lampu nomaiņas, sienu restaurēšanas. Paveiktie darbi ir veikti, lai teātrī viss saglabātos autentisks," norāda I. Rubene.

Darbiniekiem būtiski tiks atvieglots darbs, jo jaunajā plānojumā tiem ir daudz lielākas telpas, jaunas apsildīšanas sistēmas, moderni logi un, kas jo īpaši svarīgi radošās vides pārstāvjiem, – gaišas telpas iedvesmai.

Gaida apmeklētājus

Lai gan 18. novembra vakarā Latvijas Televīzijas tiešraidē varēs vērot svētku koncertu no Dailes teātra, tomēr pirmā publiskā apskate norisināsies īsi pirms gaidāmā NATO dalībvalstu vadītāju sanāksmes.

"NATO samita brīvdienās 25. un 26. novembrī Dailes teātris būs kā "atvērtā ēka", kurā notiks dažādu veidu samita aktivitātes. Apbalvosim dažādu konkursu apmēram 100 uzvarētāju. Iedzīvotāji varēs apskatīt arī teātri," plānotās ieceres atklāj NATO samita preses centra vadītāja Elīna Lazdāne. 4. decembra vakarā aktieri kāps uz lielās skatuves un rādīs Jāņa Petera un Raimonda Paula jauno mūziklu Cits Šerloks Holmss. Kā Neatkarīgajai pastāstīja mārketinga direktore I. Rubene, "skatītāji aktīvi pērk biļetes gan internetā, gan nesen atvērtajā Dailes teātra kasē". Viņa norāda uz teātra demokrātisko politiku, kas ļaus izmantot dažādu veidu atlaides biļešu iegādei.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu