Tiek palaists pirmais kvantu šifrēts tīkls (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmais tīkls, kurš aizšifrēts ar kvantu tehnoloģijām, palaists zinātniskajā konferencē Vīnē. Austrijas zinātnieki uzskata, ka šis tīkls ir labi aizsargāts un nebūs tik viegli uzlaužams.

Tīkls sastāv no sešām sistēmām un astoņiem starpposmiem, savienotiem ar optiskajiem kabeļiem apkārt Vīnei 200 km garumā. Šis tīkls izmanto sešas dažādas kvantu šifrēšanas metodes atslēgu ģenerēšanai.

Šo tīklu uzstādīja kompānija Secure Communication based on Quantum Cryptography (SECOQC).

Projekta aizsācējs Kristians Moniks apgalvo, ka ar šīm tehnoloģijām tiks radīta iespēja ekonomikas uzņēmumiem, piemēram, bankām, izmantot drošāku aizsardzību pret spiegiem un uzbrucējiem.

Līdz šim spiegošana radījusi lielus zaudējumus, tajā tiek vainoti ECHELON, kas tiek uzskatīts par lielāko elektronisko komunikāciju signālu pārķeršanas un analīzes tīklu, ar kuru iespējams pārtvert radio, pavadoņu, telefona zvanu, faksu un e-pastu sakaru pārraidi. Vairāk par ECHELON iespējams lasīt Wikipēdijā. Tiek uzskatīts, ka ar šīm jaunajām kvantu šifrēšanas tehnoloģijām tas nebūs iespējams. Jāpiebilst, ka Eiropas Savienība investējusi jau 11 miljonus eiro projektā, lai novērstu šo spiegošanu un kompānijas Eiropā gūtu ekonomiskās priekšrocības.

Kvantu šifrēšanas sistēma balstās uz Heisenberga nenoteiktības principu (Heisenberg Uncertainty Principle), kas nodrošina, ka kvantu informāciju nav iespējams nolasīt bez tās iztraucēšanas. Tiklīdz kāds mēģina mainīt datus vai piekļūt tiem, tas uzreiz ir atpazīstams un ir iespējams slēgt tīklu.

Vairāk informāciju par projektu un tā uzstādītājiem kompānijas mājaslapā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu