Saab akcijas vēlas pārdot Ķīnas bankai un autobūves uzņēmumam

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrijas grūtībās nonākušā autobūvētāja "Saab" māteskompānija Nīderlandes "Swedish Automobile" ("Swan") ved sarunas par "Saab" akciju daļu pārdošanu kādai Ķīnas komercbankai un Ķīnas autobūves uzņēmumam "Youngman", sacīts "Swan" pirmdien izplatītajā paziņojumā.

"Swan" iepriekš vienojās pārdot 100% "Saab" akciju uzņēmumam "Youngman" un Ķīnas vieglo automašīnu izplatīšanas firmai "Pang Da", taču šo darījumu bloķēja "Saab" agrākais īpašnieks ASV autoražotājs "General Motors" (GM), paziņojot, ka tā noslēgšanas gadījumā anulēs Zviedrijas autoražotājam piešķirtās tehnoloģiju apmaiņas licences. GM paziņoja, ka neatbalstīs "Saab" īpašnieku maiņu, jo tas varētu negatīvi ietekmēt GM pastāvošās attiecības Ķīnā vai GM intereses visā pasaulē.

Pēc Zviedrijas plašsaziņas līdzekļu sniegtās informācijas, tagad "Swan" esot piekritis pārdot 19,9% "Saab" akciju kompānijai "Youngman" un 29,9% akciju valsts kontrolētajai vienai no lielākajām Ķīnas komercbankām "Bank of China", tādējādi nodrošinot, lai ķīniešu daļa zviedru autobūvētājā paliktu zem 50% līmeņa.

Savukārt "Swan" šefs Viktors Mullers zviedru ziņu aģentūrai TT nosūtītā īsziņā noliedza, ka ķīniešu banka, kurai plānots pārdot teju 30% "Saab" akciju, būtu "Bank of China". Pirmdien izplatītā paziņojumā viņš arī norādīja, ka "Swan" ar Ķīnas partneriem mēģinot rast īstermiņa risinājumu, kas dotu "Swan" iespēju samaksāt "Saab" darbiniekiem algas par novembri un turpināt kompānijas reorganizāciju.

"Diskusiju iznākums vēl ir neskaidrs. Jebkādam iespējamam darījumam būs jāsaņem attiecīgo akcionāru atļauja," informē Mullers.

Mullera iepriekš sniegtā informācija liecina, ka kompānijas parādsaistības sasniedz 150 miljonus eiro (105 miljonus latu). " Saab" rūpnīca Trollhetenā darbu pilnībā pārtrauca jau jūnijā, bet periodiski darbības pārtraukumi rūpnīcā sākās jau aprīlī, jo " Saab" nespēja samaksāt piegādātājiem un tie pārtrauca piegādes.

3700 "Saab" darbinieku algu izmaksa kavējas jau piekto mēnesi pēc kārtas. Strādājošie līdz šim vēl nav saņēmuši algas, kuras bija jāizmaksā 25.novembrī, un arodbiedrības pagājušajā nedēļā piedraudēja iesniegt pret "Saab" bankrota prasību, ja algu izmaksa turpinās kavēties.

"Saab" automašīnu būvēšanu sāka 1947.gadā. 1990.gadā ASV autobūves koncerns "General Motors" (GM) iegādājās 50% " Saab" akciju, bet pēc 10 gadiem kļuva par tās vienīgo īpašnieku. 19 no 20 gadiem, kad " Saab" bija GM kontrolē, " Saab" ir strādājis ar zaudējumiem.

"Swan", kas agrāk bija pazīstama ar nosaukumu "Spyker", iegādājās " Saab" no GM pērn janvārī. Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka šo darījumu ir finansējis "Latvijas Krājbankas" māteskompānijas Lietuvas nacionalizētās bankas "Snoras" bijušais lielākais akcionārs Krievijas uzņēmējs Vladimirs Antonovs.

Mullers intervijā Zviedrijas sabiedriskajam telekanālam SVT atklāja, ka 74 miljonus ASV dolāru (38,6 miljonus latu), kurus tolaik pastāvošā kompānija "Spyker" (tagad "Swan") par "Saab" iegādi samaksāja amerikāņiem, Antonovs piešķīris vienai no Mulleram piederošajām kompānijām.

Iepriekš Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis LNT raidījumā "900 sekundes" pastāstīja, ka "Latvijas Krājbankas" nauda 100 miljonu latu apmērā, kas ieķīlāta vairākās ārvalstu bankās, izmantota septembrī veiktā bankas pamatkapitāla palielināšanai un Antonova projektiem, tostarp autokoncerna "Saab" pārņemšanai.

Arī Zviedrijas plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka naudu, kuru Antonovs izlaupījis no bankas "Snoras" un "Latvijas Krājbankas", viņš plānojis izmantot, lai iegādātos daļu "Saab" akciju, un ka netieši Antonovs finansējis "Saab".

Pagājušajā mēnesī Antonovs tika aizturēts Londonā saskaņā ar Lietuvas izdotu Eiropas Savienības (ES) orderi, taču tiesa viņu atbrīvoja pret drošības naudu, līdz tiks izskatīts Lietuvas pieprasījums viņu izdot. Lietuvā Antonovam izvirzītas apsūdzības par īpašuma piesavināšanos lielā apmērā un dokumentu viltošanu.

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Lietuvas centrālās bankas valde atzinusi banku "Snoras" par maksātnespējīgu un vērsusies tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā. FKTK tiesā iesniegusi "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas pieteikumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu