Helovīns ne tikai bērniem (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī oficiālās Helovīna svinības gaidāmas tikai 31. oktobrī, jau šodien pa ASV lielpilsētām un mazpilsētām klīdīs mošķu bari, raganas un pirāti.

Nedēļas nogale pirms oficiālā Visu svēto dienas priekšvakara ir aktīvākais helovīniešu pulcēšanās laiks, kad mobilizējas ne tikai mākslinieciskos kostīmos ietērpti bērni, kas dodas saldumu sirojumos, bet arī pieaugušie amerikāņi un viņu draugi mājdzīvnieki. Savulaik Eiropā radusies tradīcija, kuru pārņēma Amerika, transformēja un padarīja par epidēmiju, tagad sasirdzinājusi arī pārējo pasauli.

Jau vairākas nedēļas pirms Helovīna svinībām ASV savrupmājas rotā ķirbji un kukurūzas stumbrāji. Laikus gatavojoties, ēku pakšos paslēptas raganas, mošķi, melnu kaķu figūras un plastmasas skeleti. Turpat aiz māju sienām visas ģimenes iesaistītas Helovīna tērpu meklējumos. Sākot ar pašu radošajām idejām par to, ko vilkt mugurā, līdz pat interneta mājaslapās noskatītām domām par potenciālo festivāla tērpu. Kāds vīrs ar sievieti nolēmuši atveidot bankomātu un dolāra banknoti. Jauniešu teātra trupa šuj tērpus 101 dalmācietim. Citi gatavojas zinātniskās fantastikas filmu varoņu atveidošanai. Censties ir vērts. Pats mazākais, ko iespējams iegūt visradošāko kostīmu ideju autoriem, ir iespēja nopelnīt bezmaksas ieeju naktsklubos un bezmaksas dzērienus pie bāra letes. Savukārt iespēja iegūt balvu – pārtiku visam gadam – mudinājusi dzīvnieku saimniekus iesaistīt Helovīna jezgā arī savus mīluļus.

Buldogs balerīnas tērpā

Amerikas Mājdzīvnieku produktu ražotāju asociācija paziņojusi, ka saimnieki ir gatavi tērēt aptuveni 3,5 miljonus ASV dolāru speciāli dzīvniekiem izstrādātu Helovīna atribūtu iegādei. Kā viena no šīs ražotnes nišām ir kostīmu ražošana dažādiem mājdzīvniekiem. Arizonas štatā bāzētais PetSmart paziņojis par 12 kostīmu sērijas izlaišanu, kuru vidū būs dzīvniekiem paredzēti Supermena tērpi un tā saucamie Doghudi (Robina Huda atdarinājums). Citviet atrodami mājdzīvnieku tērpi ugunsdzēsēju, līgavu, franču kalpoņu, ķirbju un pirātu atveidā. "Tradicionāli viņa ir balerīna, un viņa valkā balerīnas tērpu un pērles," aģentūrai Reuters sacīja angļu buldoga īpašnieks Džastins Ruds. Viņš šogad savu mīluli plāno ieģērbt Tkreklā, kas būs saskaņots ar viņējo. Turklāt ražotāji atraduši vēl vienu līdz šim neaizpildītu nišu, cilvēku labāko draugu iesaistīšanu Helovīna preču patēriņa ķēdē. Sākot ar kaķumētras pildītiem ķirbjiem līdz jēlādas Helovīna kartītēm, ar ko mājdzīvniekiem panašķoties Visu svēto dienas priekšvakarā.

Visādi citādi jau pierasts pie Holivudas filmās noskatītās bērnu sirošanas no mājas uz māju, klaigājot: "Trick or treat!" jeb "Saldumus vai izjokosim!" Tomēr daži eksperti nebaidās teikt, ka Helovīns kļuvis par ne vairs bērnu svinībām. Veikala Kostīmu pils īpašnieki Paulete un Bobs, kuri atvēra veikalu 1991. gadā, drīz vien pieņēma lēmumu atteikties no kostīmu ražošanas bērniem, jo vecākas klientūras ietērpšana amizantos tērpos viņiem liekas daudz ienesīgāks bizness. Eksperti norāda, ka Helovīns sabiedrībai ir bēgšanas mēģinājums no saspringtās ikdienas. "Ņemot vērā pašreizējo ekonomiku, karu, degvielas cenas un visu citu, liekas, ka vecāki vienkārši vēlas to visu aizmirst vismaz uz laiku un ļauties izklaidei," skaidro uzņēmēja Bannija.

ASV Helovīna svinībās novērojama amerikāņu fetiša demonstrācija. Spītējot oktobra izskaņas drēgnumam un zemajai gaisa temperatūrai, ielās sastopamas simtiem meiteņu stilizētās policistu uniformās, medmāsu un stjuartu kleitās, kuru garumu vai, precīzāk, īsumu ir lieki iztirzāt. Tāpat Helovīns ir politiskā humora izpausmju skatuve, kur ik gadu, pielāgojoties notikumiem valstī un ārvalstīs, ASV redzami politiķu kariķējumi. No savulaik tik ļoti populārās Monikas Levinskas tērpiem līdz Džordžam Bušam ar nāves izkapti rokās. Šogad ļaudis prognozē, ka Helovīna svinībās daudzviet piedalīsies pats Ziemeļkorejas mistiski odiozais līderis Kims Čenirs.

Tradīcija un tās komercializācija

ASV Nacionālā mazumtirdzniecības federācija aplēsusi, ka Helovīna priekšvakarā amerikāņi būs gatavi tērēt līdz pat 5 miljardiem ASV dolāru svētku atribūtikas iegādei salīdzinājumā ar 3,96 miljardiem pagājušajā gadā, vēsta Reuters. Saskaņā ar izteiktajām prognozēm, ka ASV Helovīna svinības apmeklēt vai rīkot paši plāno aptuveni 50 miljoni iedzīvotāju, Visu svēto dienas priekšvakars kļuvis par trešo lielāko pieaugušo svētku dienu tūlīt pēc Jaungada svinībām un Super Bowl svētdienas jeb amerikāņu futbola fināla sacīkstēm.

Lai cik daudz arī iedziļinātos Helovīna vēsturē un tā simbolikā, zīmīgs paliek fakts, ka ne visus interesē vēstures ritualizācija dzīvē. Gluži otrādi, komercialitātes gaisotnē, par kuras karognesēju var uzskatīt tieši Amerikas Savienotās Valstis, cilvēki seko tradīcijai, tā īsti nemaz nezinot nedz svētku vēsturi, nedz tās nozīmi.

Par spīti mūsdienu Helovīna komerciālajam raksturam, tā tradicionālajam nosaukumam ir izteikti kristīga izcelsme. Ar mērķi apturēt pagānu svinības Romas katoļu baznīca iekļāva īru 1. novembrī atzīmētās gadu mijas jeb Samhain svinības kristīgajā kalendārā. 835. gadā pāvests Gregorijs IV 1. novembri nodēvēja par Visu svēto dienu. Un tādā veidā 31. oktobris kļuva par Visu svēto dienas priekšvakaru (All Hallows Eve, kas saīsinājumā skanēja kā Halloween). Tradicionāli ķeltu apdzīvotajā Īrijā

31. oktobrī noslēdzās vasara un ražas sezona un 1. novembrī iestājās jaunais gads. Šos svētkus ķelti dēvēja par Samhain (pēc īru izrunas – sauen). Līdzīgi kā šobrīd pasaulē jaunā gada sagaidīšana aizsākas ar vecā gada aizvadīšanu, tā ķelti svinības uzsāka jau iepriekšējās dienas pievakarē. Ķeltu reliģiskajos uzskatos gadu mija bija maģisks brīdis, kad savijās divas realitātes – šī pasaule un aizkapa pasaule. Šis bija laiks, kad robeža starp šo pasauli un viņpasauli kļuva gandrīz caurredzama un dzīvie varēja sazināties ar mirušajiem. Daži uzskata, ka klauvēšana pie durvīm un našķu vākšana saldumu grozos cēlusies no tā paša īru Samhein. Tā plaši izplatījās pēc īru masveidīgas imigrācijas ASV. Tiek pieņemts, ka Samhein laikā cilvēki atvēra savu māju durvis un sniedza ēdienu klaiņojošajām mirušo dvēselēm. Nedaudz vēlāk cilvēki paši sāka tērpos atdarināt mirušās dvēseles un lūdza ēdienu. Citi uzsver, ka saldumus vai izjokosim ir visai nesena tradīcija, ko iezīmējusi iedzīvotāju pārcelšanās no lauku reģioniem uz pilsētvidi, kur māju no mājas šķir daudz mazāki attālumi.

Dažas Helovīna tradīcijas nākušas no Amerikas iezemiešiem. Līdz pat Kolumba atklājumiem eiropieši nepazina tādu augli kā ķirbi, kas bija viens no indiāņu ēdienu svētās trīsvienības, kurā vēl ietilpa kukurūza un pupas. Tā dēvētās Džeka laternas grebšanai tika izmantoti rāceņi un bietes.

Pašlaik ķirbju audzēšanas industrija Helovīna dekoru nodrošināšanai zeļ un plaukst. Ķirbju audzēšanas plantācijas 2005. gadā aizņēma 44 700 akru teritorijas salīdzinājumā ar 34 800 akriem 2000. gadā. Ieņēmumi no ķirbju tirdzniecības 2005. gadā sasniedza 106 miljonus ASV dolāru salīdzinājumā ar 81 miljonu dolāru 2003. gadā, ziņo Reuters. Šobrīd nozares eksperti uzsver, ka ķirbis vairs netiek izmantots tikai grebšanai, kurā pēc tam ievieto sveci, bet tiek izmantots vienkārši kā dārza vai piemājas dekors.

Vandalisms Helovīna piesegā

Pēc vairākus gadu desmitus ilgas samērā mierīgas Helovīna atzīmēšanas pēdējos pāris gados pieredzēti līdzīgi vandalisma akti, kādus ASV varēja novērot pagājušā gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados. Tolaik bez ietērpšanās dažādos kostīmos Helovīna līksmotāji mēdza nodarīt postu privātīpašumam, kā arī savainot cilvēkus un dzīvniekus. Bibliotekāre Leslija Fostere atminas, ka viņas jaunības laikā nereti Helovīna vandaļi mēguši apgāzt āra tualetes, tādā veidā izjokojot mājas saimniekus.

Mūsdienu vandalisms visvairāk izpaudies Viskonsinas galvaspilsētā Medisonā, kur pēdējos gados vairāk nekā simt tūkstošu cilvēku apmeklētās svinības pilsētas centrālajā ielā pārvērtušās masveida grautiņos. Kā atgādinājums par Helovīna nakts svinībām 1. novembra rītā Medisonas centrā rēgojas izdauzītas skatlogu ailes un aizdedzinātu automašīnu vraki. Šā iemesla pēc policija jau laikus mobilizējas kaujai un gatavo savus asaru un piparu gāzes krājumus, ar ko tā pēdējos gados cīnās pret satracināto helovīniešu pūli.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu