Ekoloģiskās produkcijas ražotāji apgūst pieredzi (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latviju šonedēļ apmeklē Lielbritānijas lauksaimniecības speciālisti, kas vairāk nekā 20 gadu īsteno programmu Leader, kas orientēta no valsts centra attālākajās pilsētās attīstīt mazo uzņēmēju darbību.

Britus pārsteidza Latvijā ražotās produkcijas augstā kvalitāte. Eksperti atzina Latvijas uzņēmēju gatavību apgūt Leader programmas finansējumu; tās īstenošanā palīdzēs arī briti.

Nedēļas sākumā Lielbritānijas ekoloģiski tīrās produkcijas ražotāji apmeklēja Mālpils piensaimnieku (uzņēmums dibināts 1923. gadā un joprojām produkcijas gatavošanā izmanto senču receptes), zemnieku saimniecību Vanagi – tā izceļas ar jau apgūtā Eiropas Savienības (ES) finansējuma racionālu izmantošanu, rezultātā tapusi kūts 120 govīm.

Vakar speciālisti apmeklēja daudznozaru kompāniju Daugava un viesojās Viesītes arodskolā, kur viesi iepazinās ar Lazdonas piensaimnieka un Cesvaines piena ražoto produkciju. Daugavas mārketinga un reklāmas daļas vadītājs Kaspars Ēvelis viesiem pastāstīja, ka uzņēmuma darbībā ieguldītas lielas investīcijas. "Piena cehā, izveidojot jaunu līniju, izstrādāts projekts, kas ar ES atbalstu veiksmīgi realizēts. Šeit investēts aptuveni miljons eiro," skaidro K. Ēvelis. Pārstrādei piens netiek iepirkts, bet ražots uz vietas, pagaidām 700 govju lielajā pašu ganāmpulkā. K. Ēvelis pastāstīja par uzņēmuma specifiku – gatavā produkcija tiek realizēta tikai stikla tarā. Tas sadārdzina produktu, jo pudeles un stikla trauki jāieved no Francijas. "Tas ir ne vairāk par desmit procentiem no gala izmaksas. Produkcija tiek fasēta gan automātiski, gan ar rokām," piebilst firmas pārstāvis. Pasākumu organizējusi Zemkopības ministrija sadarbībā ar Siera klubu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu