Zatlers dodas valsts vizītē uz Gruziju (20)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No šodienas līdz 9.decembrim Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu Zatleri uzturēsies valsts vizītē Gruzijā, informēja Prezidenta preses dienestā.

Savukārt no 9.decembra līdz 11.decembrim Zatlers apmeklēs Armēniju.

Vizīti Gruzijā prezidents sāks ar Batumi pilsētas apmeklējumu, kur tiksies ar Adžārijas autonomās Republikas valdības vadītāju Levanu Varšalomidzi un iepazīsies ar Batumi pilsētu. Pēc tam Zatlers dosies uz Tbilisi, kur viņam plānota tikšanās ar Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili. Tāpat abi valstu prezidenti piedalīsies Gruzijas un Latvijas biznesa forumā.

Zatlers vizītes laikā tiksies arī ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Dāvidu Bakradzi un Gruzijas premjerministru Niku Gilauri. Savukārt vizītes noslēgumā viņš viesosies Latvijas vēstniecībā un aprunāsies ar latviešu kopienas pārstāvjiem Gruzijā.

Savukārt vizīti Armēnijā prezidents sāks ar koncerta apmeklējumu, kas rīkots par godu seno armēņu manuskriptu institūta "Matenadarana" izveidošanas 50.gadadienai. Zatlers tiksies ar Armēnijas kolēģi Seržu Sarksjanu, Armēnijas Nacionālās asamblejas priekšsēdētāju Hoviku Abrahamjanu un Armēnijas Ministru prezidentu Tigranu Sarksjanu.

Paredzētas arī tikšanās ar Armēnijas Apustuliskās baznīcas katolikosu Karekinu II un Erevānas pilsētas mēru Gagiku Beglarjanu. Valsts prezidents piedalīsies arī Armēnijas un Latvijas biznesa foruma noslēgumā, kā arī tiksies ar Latvijas uzņēmēju delegāciju.

Vizītes laikā Valsts prezidents apmeklēs Armēņu genocīda upuru memoriālu, kur notiks vainaga nolikšanas ceremonija, bet pēc tam paredzēta viesošanās Armēņu genocīda muzejā un kociņu stādīšanas ceremonija Goda viesu alejā.

Tāpat valsts pirmā persona viesosies Erevānas Valsts universitātē, kur uzrunās studentus un mācībspēkus.

Vizīšu laikā ar Gruzijas pusi plānots pārrunāt Tbilisi ceļu uz NATO un sadarbību Eiropas Savienības Austrumu partnerības programmas gaitā. Tāpat tiks spriests par ekonomisko situāciju Latvijā un Gruzijā un reģionā kopumā. Savukārt ar Armēnijas amatpersonām paredzēts runāt par divpusējo attiecību attīstības iespējām, drošības situāciju reģionā un ekonomiskiem jautājumiem.

Zatleru valsts vizītē pavada 62 uzņēmēji no 47 uzņēmumiem. Šī ir viena no lielākajām uzņēmēju delegācijām, kas devusies līdzi valsts pirmajai personai. Vēl lielāks skaits uzņēmēju Zatleru pavadīja vizītē uz trīs Centrālāzijas valstīm, un tolaik prezidentam līdzi devās aptuveni 90 uzņēmēji.

Tiek norādīts, ka daļa no uzņēmējiem sarosījušies, jo ekonomiskās krīzes laikā meklē eksporta tirgus iespējas, kā arī saskata potenciālu valsts vizītēs, kas dotu stimulu jaunu kontaktu dibināšanai.

Līdzi Zatleram dodas uzņēmēji no būvniecības, kokapstrādes, enerģētikas, metālapstrādes, transporta un loģistikas, informācijas tehnoloģiju, izglītības, finanšu, tekstila, farmācijas, pārtikas un citām sfērām. Piemēram, delegācijā būs Rīgas Brīvostas, "Olainfarm", "NP Foods", "Lāču", "Getliņi Eko" pārstāvji.

Patlaban tirdzniecības apjomi ar abām valstij Latvijai nav lieli, tādēļ sadarbības attīstībai tiek saskatīts potenciāls.

Abu vizīšu laikā tiks noslēgti arī vairāki divpusējie līgumi. Vizītes Gruzijā gaitā plānots parakstīt vienošanos par sadarbību informāciju tehnoloģiju jomā, bet vizītē Armēnijā - par sadarbību ekonomikā, rūpniecībā un zinātnē, nolīgumu par gaisa satiksmi, kā arī terorisma un organizētās noziedzības apkarošanu.

Ar Valsts prezidentu oficiālajā delegācijā vizītēs dosies arī ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (LPP/LC), Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis, kā arī Valsts prezidenta kancelejas pārstāvji.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu