Vitamīni pusaudzim

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Audzinu divus pusaudžus, atkal sācies mācību laiks, skola prasa daudz enerģijas un koncentrēšanos. Kādus vitamīnus šajā vecumā ieteicams lietot? Kas viņiem visvairāk būtu nepieciešams?

Ilze Stūrmane, Balvu rajonā

Lai pusaudzim normāli attīstītos un funkcionētu nervu un hormonālā sistēma, viņam nepieciešami B grupas vitamīni, magnijs, cinks, kalcijs un dzelzs. Pubertātes vecumā iestājas pēdējais augšanas periods (meitenēm tas parasti notiek 10 – 12 gadu vecumā, zēniem dažus gadus vēlāk – apmēram 12 – 14 gadu vecumā). Minētie vitamīni un minerālvielas nepieciešamas arī augšanai. Ja šajā vecumā trūkst, piemēram, cinka, tas var aizkavēt augšanu, dzimumattīstību un izraisīt apetītes trūkumu. Meitenes līdz ar menstruāciju sākšanos sāk zaudēt dzelzi. Ja to nekompensē ar uzturu vai tā bagātinātājiem, dzelzs trūkums var novest pie anēmijas attīstības un pazeminātas imūnās sistēmas darbības. Meitenes tad sūdzas par nogurumu, nespēku, miegainību un galvassāpēm.

Pusaudžu organismā nedrīkst trūkt kalcija, jo kaulu struktūras būvēšana un nostiprināšana galvenokārt notiek pubertātes laikā. Dienas kalcija deva pusaudžiem ir 800 mg, ko vajadzētu ievērot.

Sākoties lietainam laikam un gripas uzliesmojumu periodā ieteicams papildus uzņemt C vitamīnu (labāk tādu, kas iegūts no augu valsts, nevis ir ķīmiski sintezēts).

Ja pusaudzis sūdzas par grūtībām koncentrēties, miega traucējumiem, nogurumu, nespēku, reiboņiem, viņš ir nervozs un bāls, tas norāda uz vitamīnu un minerālvielu trūkumu. Lai īpaši nepētītu, kas konkrēti viņam vajadzīgs, ieteicams aptiekās pameklēt multivitamīnus, kuriem papildus pievienots kalcijs, meitenēm – arī dzelzs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu