G7 prognozē ekonomikas izaugsmi, taču norāda arī uz iespējamiem riskiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules vadošās industriāli attīstītās valstis prognozē ievērojamu ekonomikas izaugsmi, taču bažījas par risku, ko rada iespējamā straujā inflācija, saspīlējums enerģētikas tirgū un plaukstošais protekcionisms, liecina G7 grupas komunikē projekts.

Paredzēts, ka paziņojums tiks publiskots sestdien Singapūrā, kur uz sarunām ikgadējās Starptautiskā Valūtas fonda un Pasaules Banka sanāksmes priekšvakarā pulcējušies ASV, Francijas, Itālijas, Japānas, Kanādas, Lielbritānijas, un Vācijas finanšu ministri un banku prezidenti.

Komunikē ir iekļauts vāji maskēts aicinājums Āzijas valstīm ļaut straujāk augt to valūtu vērtībai, lai novērstu globālās ekonomikas disbalansu.

"Mēs atkārtoti apstiprinām savu apņemšanos ievērot stabilu politiku un aicinām citus pievienoties mums, lai uzņemtos dalītu atbildību par globālā disbalansa noregulēšanu," teikts dokumenta projekta tekstā, kas nonācis aģentūras "Reuters" rīcībā.

Tomēr projektā nav iekļauta atsevišķa sadaļa par valūtu apmaiņas kursiem, kas, saskaņā ar amatpersonu teikto, joprojām tiek noslīpēta.

Taču avoti norāda, ka komunikē visumā atkārtos iepriekšējā, 21.aprīļa dokumentā iekļauto aicinājumu Ķīnai liberalizēt ārvalstu valūtu apmaiņas kursu noteikšanas režīmu.

ASV un tās tirdzniecības partneri uzskata, ka par zemu novērtētais juaņs piešķir Ķīnas eksportam negodīgas priekšrocības pasaules tirgū.

G7 pārstāvjiem paredzētas arī darba pusdienas, kurās piedalīsies Ķīnas finanšu ministrs Dziņs Žeņcjins un centrālās bankas pārvaldnieks Džou Sjaočuaņs.

Projektā norādīts, ka ASV ekonomikas izaugsme kļuvusi lēnāka, taču 12 valstu lielajā eirozonā tā saglabās ievērojamu tempu.

Lielbritānijas ekonomikas izaugsme kļuvusi straujāka un stabilāka, kamēr Kanāda joprojām atrodas uz sabalansētas izaugsmes ceļa, bet Japāna piedzīvo plaša atlabšanu, teikts projektā.

"Pozitīvā perspektīva tomēr nav bez iespējamo risku negatīvās puses, tas ir, saspīlētie un svārstīgie enerģētikas tirgi, pieaugošās inflācijas prognozes dažās ekonomikās un protekcionisma tendenču izplatīšanās," norāda G7.

G7 arī aicina visas puses izrādīt "politisko gribu un nepieciešamo elastību", lai atdzīvinātu Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) sarunu tā saukto Dohas kārtu par tirgus liberalizāciju.

Sarunas tika pārtrauktas jūlijā jo starp jaunattīstības valstīm un bagātajām valstīm valdīja dziļas pretrunas par tirdzniecības barjerām lauksaimniecības ražojumiem.

ASV amatpersonas pavēstīja, ka sanāksmes laikā vēlreiz tiks pārrunāta arī terorisma finansēšanas problēma.

Vašingtona septembrī paziņoja par sankciju ieviešanu pret vienu no Irānas vadošajām bankām - banku "Saderat" -, apgalvojot, ka tā sniegusi atbalstu teroristiem. Teherāna šīs apsūdzības ir noraidījusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu