Jāšanas skola Lietuvā esot izmantota kā slepenais CIP cietums (23)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Trešdien atkal pieņēmās spēkā diskusijas par ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepenajiem cietumiem Eiropā, izskanot apgalvojumiem, ka kāda elites jāšanas skola Lietuvā izmantota aizdomās turamo "Al Qaeda" locekļu pratināšanai.

Televīzijas kanāla ABC ziņās, atsaucoties uz vārdā neminētām Lietuvas valdības amatpersonām, tika apgalvots, ka Viļņas apkārtnē esošā jāšanas skola un kafejnīca izmantotas, lai vienlaicīgi pratinātu līdz pat astoņiem aizdomās turamiem teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" locekļiem.

CIP šo objektu iegādājusies, izmantojot aizsega uzņēmumu.

Lietuvas parlaments šomēnes izveidoja izmeklēšanas komisiju, lai noskaidrotu, vai CIP izmantojusi valsts teritorijā slepenus cietumus aizdomās turamo teroristu nopratināšanai un vai par to ir atbildīgas lietuviešu amatpersonas.

Oktobrī prezidente Daļa Grībauskaite paziņoja, ka jebkāda Gvantanamo bāzē līdz šim ieslodzīto aizdomās turamo teroristu uzņemšana Lietuvā ir izslēgta, kamēr netiks pārbaudītas runas par slepenajiem CIP cietumiem valsts teritorijā.

Lietuva ir jau trešā Eiropas valsts, pret kuru vērstas apsūdzības par slepenu CIP cietumu uzturēšanu savā teritorijā. Iepriekš šādas apsūdzības nācās uzklausīt Polijai un Rumānijai.

Tiek uzskatīts, ka slepenajos cietumos aizdomās turamo pratināšanai izmantota tādas metodes, kuras pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija atzinusi par spīdzināšanu.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu