Par balss aizsmakumu un balsenes vēzi (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudzās profesijās galvenais darbarīks ir balss – tie ir gidi, treneri, lektori, dziedātāji, sinhronie tulki, aktieri, diktori un, protams, skolotāji. Šie cilvēki pret dabas doto instrumentu parasti neizturas vieglprātīgi, jo no tā atkarīga iztika. Pārējie gan grēko un balss aizsmakumu neuztver nopietni.

No pedagogiem nācies dzirdēt, ka pirmajās darba nedēļās pēc vasaras brīvlaika ar balsi ir problēmas, bet pēc tam balsene pie slodzes pierod. Otorinolaringoloģe Ilze Ābele saka: "Dziedāt vai daudz runāt ar jau aizsmakušu balsi ir tas pats, kas lēkt ar lauztu kāju! Vienā brīdī var arī neatkopties."

Mediķu arsenālā ir zāles, ar kuru palīdzību pirms atbildīgas uzstāšanās aizsmakumu var novērst, taču regulāri tās izmantot ārsti neiesaka. "Uz balss saitēm tiek uzsmidzināts medikaments, kas uz brīdi noņem apsarkumu, uztūkumu un līdz ar to arī aizsmakumu. Vai šis cilvēks spēs parunāt nākamajā dienā, garantijas nav. Tā ir bezatbildība no ārstu puses, ja šīs zāles tiek lietotas regulāri," uzsver I.Ābele. Viņas pieredze liecina, ka balss problēmas visbiežāk nomoka dziedāšanas un fizkultūras skolotājus.

Sarežģījumi ir arī koru dziedātājiem. Viņu balsīm bieži jāiztur milzīga slodze, bet profesionālu vokālo pedagogu konsultācijas lielākoties nav pieejamas.

Sprinteri un gargabalnieki

Balsenes, tāpat kā cilvēki, ir dažādas. Viena jutīgi reaģē, piemēram, uz cigarešu dūmiem, slodzi vai aukstu dzērienu. Otru neietekmē nekas. "Vieni cilvēki ir gargabalnieki, citi – sprinteri. Tāpat arī balsenes. Tas atkarīgs no izmēra, no tā, kā balsene tiek kustināta, cik plānas vai biezas ir balss saites, kāda ir balsenes muskulatūra. Nevar visu darbu uzkraut tikai tai. Skaņu veido arī krūšu kurvja muskulatūra un diafragma. Tāpēc arī saka – jādzied ar diafragmu, lai atslābinātu balsenes muskulatūru. Tā skaņu veido, bet spēku dod diafragma un krūšu kurvis. Lai to trenētu, dziedātāji nodarbojas ar peldēšanu un airēšanu. Arī visiem runājošo profesiju pārstāvjiem vajadzētu vokālā pedagoga konsultāciju, lai mācītos pareizi veidot skaņu un iemācītu ar balseni apieties. Labu laiku šajā ziņā bija tukšums. Nebija īsti, kas māca pat operas dziedātājus. Labs vokālais pedagogs ir retums," secina ārste.

Ne vien nogurums, bet arī stress

I.Ābele piekrīt uzskatam, ka balseni, tāpat kā citus muskuļus, var uztrenēt, tikai izturības līmenis katram cits. Viņa turpina: "Tikko ir stress, pagurums, kaut kāda kaite, piemēram, atviļņa slimība, kas bojā balseni, tā sākas aizsmakums. Dažs labs sporta līdzjutējs pēc sacensībām ilgi nevar atkopties. Dziedātājiem tādi saspringti periodi ir Ziemassvētki vai Jāņi, kad slodze pieaug. Piemēram, folkloras kopu dalībnieki gadskārtu svētkos dzied katru dienu, lielākoties laukā. Dod viņam slimības lapu vai nedod – viņš kliedz tāpat. Citam pietiek ar malku auksta alus vai piena, lai balss vairs neskanētu. Aukstums sašaurina asinsvadus, pasliktina apasiņošanu, bet pēc tam nāk atbildes reakcija: uztūkums un aizsmakums."

Cilvēki, kurus tas netraucē, ar aizsmakumu pie ārsta neiet, bet jau minēto profesiju pārstāvjiem nekas cits neatliek. "Viena lieta ir profesionālā norunāšanās vai nodziedāšanās, kad balss aizsmok pārguruma dēļ. Problēmas var rasties balsenes iekaisuma dēļ un arī uz tā saucamā nervu pamata. Stress var radīt pat pēkšņu balss zudumu – afoniju. Nemaz nevajag milzīgu uztraukumu," saka ārste un atceras gadījumu, kad vedējmātei kāzās no uztraukuma balss pilnīgi pazuda. Nācās vedējtēvam uzņemties atbildību un kāzas novadīt vienam.

Tas, cik ilgā laikā aizsmakums pāriet, atkarīgs no situācijas: vai nu tas notiek pirmo reizi, akūti, vai arī ir hronisks laringīts, kas regulāri atkārtojas. "Es jau zinu, kurš pacients pie manis nāks decembrī. Hronisks laringīts kādu laiku liek mierā, bet tad saasinās. Piemēram, skolotājiem saasinājums bieži vien ir pusgada beigās. Pats viņš ir pārguris un izsīcis, vājākas kļūst arī balss saites," saka I.Ābele.

Balss jāsaudzē, ja ir iesnas. Tad balsene tiek vairāk noslogota, jo aizsprostoti rezonatori. Ja ir sastrutojums deguna blakusdobumos, tad kaklā izplatās infekcija, un slodze balss saitēm var paātrināt iekaisuma veidošanos.

Profesionālēm ārsti neiesaka dziedāt mēnešreižu laikā – arī tad slodze ir lielāka.

Cēloņi var būt dažādi

Aizsmakumu var radīt laringīts – balsenes iekaisums – un fonostēnija, kas ir balsenes vājums. I.Ābele uzsver, ka hronisku laringītu izārstēt ir grūti: "Apārstēt var, bet, tikko iedarbojas kāds nelabvēlīgs faktors, tas uzliesmo no jauna. Lai tiktu galā ar hroniskām kaitēm, jāmainās cilvēkam."

Balsenes vājums arī var rasties dažādu iemeslu dēļ. Kad cilvēks saka skaņu ī, balss saitēm jābūt cieši sakļautām. Ārste to demonstrē, cieši sakļaujot plaukstas.

Saites var neaizvērties vai arī var uz mirkli sakļauties un atlēkt vaļā, jo balsenes muskuļi nespēj tās saturēt. "Pēc vairogdziedzera operācijas vai citu slimību gadījumā var tikt nospiests vai traumēts balsenes nervs. Tad viena balss saite var palikt nekustīga, strādā tikai otra. Šis nervs atrodas ļoti tuvu vairogdziedzerim. Ķirurgi to labi zina un ļoti uzmanās, taču gadīties var visādi. Dažs pēc šādas traumas ir aizsmacis vairāk, cits mazāk, bet citam vispār nevar neko pateikt, lai arī strādā tikai viena balss saite. Tas atkarīgs no gatavības strādāt, lai atgūtu normālas runas spēju. Var iemācīties runāt ar diafragmu. Cilvēkam ir izcilas pielāgošanās spējas," skaidro ārste.

Ir tā saucamais pīpmaņu laringīts. Tas ir hroniska balsenes iekaisuma paveids, kad gļotāda ir bojāta, tā kļūst rupjāka, biezāka. Reizēm virs balss saitēm izveidojas it kā uzaugums, kas traucē normālai skaņas veidošanai. "Tad vairs nav tālu līdz vēzim," brīdina ārste.

Mezgliņi un citi veidojumi

Aizsmakumu var radīt dažādi veidojumi balsenē. Nevainīgākie ir tā saucamie dziedātāju mezgliņi, ārstu valodā – hroniska, hiperplastiska laringīta paveids. Tie rodas pārpūles dēļ, parasti uz abām balss saitēm viens pretī otram.

"Tie izskatās kā sīki, balti mannas putraimi. Tik mazi rada vieglu piesmakumu. Tie var veidoties arī lielāki. Ja traucē, tos nokniebj, bet tie var uzaugt atkārtoti. Manā praksē tādu gadījumu nav bijis, jo cilvēki pēc tam uzmanās un cenšas balsi nepārpūlēt."

Var izveidoties polipi un papilomas, kas izskatās kā kārpas. Šo veidojumu iemesls nav pārpūle. "Ja dziedātāju mezgliņus vēl var cerēt pievarēt, balseni darbinot pareizi, tad citi veidojumi jāārstē nopietni. Tie nepāriet paši. Ir gadījies, ka sākuma stadijā veidojumus var apturēt ar homeopātiskajiem medikamentiem. Papilomas cilvēki brauc neskaitāmas reizes ņemt nost, bet tās atjaunojas. Manā praksē divas meitenes tika galā homeopātiskiem līdzekļiem, bet abām slimība bija sākuma stadijā, kamēr nekas nav griezts vai saldēts. Arī tas atkarīgs no pacienta, kādai metodei viņš uzticas."

Reizēm cilvēkam ir tieksme krekšķināt, viņam šķiet, ka kaklā kaut kas traucē. Ārste uzsver, ka visbiežāk krekšķināšanas cēlonis ir gļotādu sausums vai arī nervu problēmas, līdzīgi citiem nervozitāte izpaužas kā plakstiņu raustīšanās. Šie iemesli visbiežāk izraisa kamola sajūtu kaklā. Gļotādu sausums var izpausties sievietēm klimaksa laikā. Hormonālās izmaiņas balsi ietekmē arī pubertātes gados.

Vairāk vīriešiem

Saslimstība ar balsenes vēzi, tāpat kā ar citiem ļaundabīgajiem audzējiem, pēdējā laikā pieaug. "Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka šis vēža veids astoņas reizes biežāk skar vīriešus. Manuprāt, tas saistīts ar hormonālajām atšķirībām. Manā 20 gadu praksē tikai vienreiz šo slimību konstatēju sievietei," saka I.Ābele.

***

No tautas līdzekļiem

Pret aizsmakumu ārste Ilze Ābele iesaka inhalācijas: "Kad nokāš kartupeļus, kas vārīti ar visu mizu, var ieelpot tvaikus, kas sasilda un nomierina kakla gļotādu. Hroniskam laringītam labi palīdz medus inhalācijas. Ņem medu un ūdeni attiecībās 1: 9, šķīdumu uzkarsē un ieelpo tvaikus. Citi uz kakla liek sinepju vai piparu plāksteri, taču šie ieteikumi der tikai akūtiem gadījumiem, kad skaidri zināms aizsmakuma iemesls."

********

Informāciju par balsi un tās problēmām var iegūt Balss aprūpes centra mājas lapā www.balss.lv.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu