Latviešu puisis Amerikā nav aizmirsis Bieriņus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

- Viennozīmīgi varu teikt, ka uzturs ir svarīgs manā dzīvē, un es ietiktu visiem par to interesēties nedaudz vairāk, - tā intervijā portālam TVNET saka profesionāls kārtslēcējs Pauls Pujāts. Lai gan ir cilvēki, kas apgalvo, ka veselīgs uzturs ir dārgs, Pauls tam nepiekrīt. Jaunais vīrietis, kura saknes ir Bieriņos, bet kurš šobrīd dzīvo Amerikā un ir kvalificējies Riodežaneiro Olimpiskajām spēlēm, ir pārliecinājies, ka daudzi veselīgi uztura produkti nemaz nav dārgi. Tos lietojot ikdienā, ilgtermiņā ieguvums ir daudz lielāks, nekā pārtiekot no neveselīgiem našķiem.

Kā nonācāt ASV un ko tur patlaban darāt?

Viss sākās ar to, ka es vēlējos kvalificēties Londonas Olimpiskajām spēlēm, taču pietrūka desmit centimetru, lai kvalificētos... Biju vēl paņēmis vienu brīvu gadu no universitātes, lai varētu koncentrēties un pilnībā nodoties kārtslēkšanai. Sarunāju ar pasniedzēju, ka apmeklēšu stundas ķīniešu valodā.

Vienu gadu jau biju mācījies Latvijas Universitātē Āzijas studijas, un tad 2012. gadu paņēmu brīvu. Sāku arī domāt par mācīšanos ASV, jo mans brālis Kārlis Pujāts iestājās Memfisas Universitātē, kur viņš arī dabūja stipendiju, lai varētu mācīties par brīvu. Tas bija viens no lielākajiem motivācijas iemesliem, lai laistos pāri okeānam un mācītos ASV. Turklāt mācīties ASV man vienmēr licies ļoti pievilcīgi un forši, kā nekā tā ir iespēju zeme...

Foto: No personīgā arhīva

Dokumentu kvantums, kuru man vajadzēja pildīt, lai varētu mācīties ASV, bija ļoti liels. Katru mēnesi parādījās kaut kas jauns, un tad vēl bija testi, kuri bija veiksmīgi jāizpilda. Vienu brīdi likās: nu nē, nebūs, cik var dot?! Bet nu beigās saņēmos - ja jau iesācis, tad arī pabeigšu! Šis proces ilga vismaz sešus mēnešus.

Tā es beidzot nokļuvu Amerikā un tagad esmu šeit jau 3,5 gadus. Startēju sacensībās, pārstāvot savu universitāti. Līdz ar to biju nopelnījis stipendiju, kur mācības arī tika atmaksātas. 2015.gada maijā pabeidzu Memfisas Universitāti, un man ir diploms Āzijas studijās un starptautiskajā tirdzniecībā.

Pēc universitātes pabeigšanas jau biju izplānojis, ka vēlos izpildīt normatīvu uz Rio Olimpiskajām spēlēm, tādēļ pieteicos uz «Optimal Practic Training» (OPT), kas ir karte, ar kuru studenti var uzturēties Amerikā pēc universitātes pabeigšanas, lai uz gadu vēl varētu palikt ASV un strādāt. Tādēļ vajadzēja arī atrast darbu, par laimi, man piedāvāja darbu Rodes Universitātē, kur divreiz nedēļā palīdzēju un joprojām palīdzu Rodes kārtslēcējiem.

Gandrīz katru dienu trenējos: strādāju ar svariem, vingrošanu, skrienu sprintus, trenēju izturību vai lecu ar kārti, gatavojoties sezonai, kad būs laiks startēt «ražas savākšanai»:)

Ik nedēļu pavadu aptuveni 20 stundas trenējoties.

Brīvajā laika rakstu grāmatu par uzturu. Tajā ir ieteikumi ikdienai, lai justos, izskatītos un dzīvotu labāk. Ideja par grāmatas rakstīšanu man ienāca prātā, kad mani treniņu biedri, draugi un pat cilvēki, kurus nepazīstu, jautāja, ko viņiem darīt, lai izskatītos labāk, kas viņiem ir jālieto uzturā, ko es varētu viņiem ieteikt. Un man vienmēr ir bijis gandarījums palīdzēt cilvēkiem, just pateicību no svešiniekiem, redzot, ka cilvēki, kuriem palīdzu, tiešām redz vērtību tajā, ko dodu.

Foto: No personīgā arhīva

Cik bieži esat Latvijā? Ko jums nozīmē mājas: Latvija, Bieriņi?

Latvijā parasti esmu divreiz gadā: Ziemassvētkos un vasarā. Šos Ziemassvētkus diemžēl nesanāca atlidot uz Latviju, jo aklimatizācijai vajadzīgs daudz laika, lai pierastu pie laika režīma un laika apstākļu maiņas, kā arī ceļošana paņem daudz spēka, enerģijas. Bet varu teikt, ka tas ir atmaksājies, jo, pavadot laiku ar savu ģimeni, radiem un draugiem Latvijā, es biju spējīgs izpildīt Olimpisko spēļu normatīvu, ko pirms četriem gadiem neizdarīju...

Ko man nozīmē Latvija, Bieriņi? Tā kā ceļoju samērā bieži, gandrīz visur, kur braucu, pielāgojos samērā viegli, it īpaši, ja vieta, kurā atrodos, ir skaista, labas enerģijas pilna un ar elpu aizraujošiem skatiem.

Taču dzimtene paliek viena, esmu nācis no Latvijas un nekad par Latviju neaizmirsīšu.

Bieriņi ir ļoti patīkams apvidus, kluss, nedaudz pat mežs apkārt, bet ļoti tuvu Rīgas centram, kas ir ļoti ērti.

Taču ģimenes mājas vienmēr man pietrūkst, it īpaši pati māja kā tāda. Tēvs to ir restaurējis un papildus vēl projektējis un paplašinājis pēc savām vēlmēm, un arī man pašam tīk. Blakus ir arī dīķis, un pati māja ir koku ieskauta. Daba tur ir ļoti skaista gan ziemā, gan vasarā. *

Foto: No personīgā arhīva

Zinu, ka rakstāt grāmatu par veselīgu uzturu. Varbūt varat pastāstīt, cik liela nozīme jūsu dzīvē ir veselīgam uzturam un dzīvesveidam? Kādus principus šajā jomā cenšaties ievērot?

Sāku interesēties par uzturu, kad man bija 17 vai 18 gadi. Tas sākās, kad mana draudzene mācīja gatavot ēst. Ietekmējoties no viņas, es sapratu, ka pats varu būt savs personīgais šefpavārs un gatavot to, kas man tīk. Taču es vienmēr esmu bijis ieinteresēts labi izskatīties un justies, kā arī savā sporta disciplīnā iegūt vislabākos rezultātus.

Teiciens «tu esi tas, ko tu ēd» ļoti labi izsaka manas domas par veselīgu uzturu. Katru dienu mēģinu uzzināt kaut ko jaunu par uzturu, un šo informāciju pierakstu grāmatā vai arī padalos savā Facebook, Instagram profilā «Healthy Food 4 Athletes», taču esmu vairāk nosvērts visu svarīgāko informāciju sarakstīt grāmatā, lai tā būtu pieejama visiem. Šī grāmata pagaidām ir sarakstīta angļu valodā.

Foto: No personīgā arhīva

Viennozīmīgi varu teikt, ka uzturs ir svarīgs manā dzīvē, un es ietiktu visiem par to interesēties nedaudz vairāk.

Ir cilvēki, kas apgalvo, ka veselīgs uzturs ir dārgs, taču es neteiktu, ka tā gluži ir.

Daudzi veselīgi uztura produkti nemaz nav dārgi. Grāmatā par šo esmu nedaudz vairāk rakstījis.

Jāņem arī vērā: ja skatās uz tuvāko nākotni, var šķist, ka var ietaupīt vairāk naudas, ēdot neveselīgi, ātros ēdienu, saldumus, našķus utt. Taču, ja skatās uz tālāko nākotni un rēķina, cik daudz naudas vajadzēs tērēt ārstiem, lai atgūtu veselību, veselīga ēšana ir izdevīgāka. Angļu valodā ir labs teiciens «penny smart dollar foolish». Latviski tas skanētu: «santīma gudrs, lata muļķīgs», kaut arī lati jau vairs nav mūsu naudas vienība...

Ar daudzām lietām, ko uzzinu, katru dienu interesējoties, lasot informāciju no visdažādākajiem avotiem, es vēlos dalīties ar citiem. Turklāt esmu pats uz sevi eksperimentējis ar uzturu un zinu, kas vislabāk strādā man, taču neviens cilvēks nav vienāds un katram individuāli varētu kaut kas mainīties šur un tur.

Nav arī tā, ka katru dienu ēdu superveselīgi. Ir dienas vai arī ēdienreizes, kad panašķojos ar nedaudz saldāku vai ne tik veselīgu ēdienu. Manuprāt, šī pieeja ir vislabākā, jo

cilvēki, kas uzreiz sāk striktu diētu, neiztur pat divas nedēļas.

Vēl viens ieteikums, kādēļ vajadzētu sākt veselīgu uzturu: pēc pāris nedēļām garšas kārpiņas un ķermenis veselīgo uzturu sajūt un pieņem daudz labāk. Ja ir vēlme apēst kaut ko saldu vai treknu, kas iepriekš bija šķitis ļoti gards, tagad tas garšo pilnīgi pretēji un vispār izzūd vēlme pēc neveselīga ēdiena.

* Starp citu, sestdien, 23.aprīlī, Bieriņu iedzīvotāji aicina piedalīties Mārupītes talkā. Sākums pulksten 10:00 I. Rankas skulptūru dārzā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu