Likvidēts ugunsgrēks Okupācijas muzejā; degušo jumtu pārklās ar brezentu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pārliecinoties, ka degšana nevar atjaunoties, ugunsdzēsēji piektdienas pēcpusdienā atstājuši Okupācijas muzeja ēku Vecrīgā, kur rīta pusē izcēlās ugunsgrēks ar kopējo degšanas platību 15 kvadrātmetri. Okupācijas muzeja ēkas daļu, kura cieta ugunsgrēkā, jau līdz vakaram plānots pārklāt ar brezenta konstrukciju

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses sekretāre Viktorija Šembele pavēstīja, ka ugunsdzēsēji devušies prom no notikuma vietas plkst.16.19. Kopumā uz notikuma vietu, kas bija izsludināts par paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku, tika nosūtītas sešas autocisternas, autopacēlājs un autokāpnes.

Okupācijas muzeja ēkas daļu, kura cieta ugunsgrēkā, līdz piektdienas vakaram plānots pārklāt ar brezenta konstrukciju, pastāstīja Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) pārstāvis Arnis Blodons.

Viņš pastāstīja, ka šobrīd ugunsdzēsēji ir veikuši Okupācijas muzeja apsekošanu. «Apdrošinātāji, speciālisti skatās, kādi iemesli varētu būt. Šīs dienas laikā līdz vakaram tiks novākti visi tie gruži, kas ir pēc degšanas bijuši. Objekts tiks sakārtots, tiek uzlikta brezenta konstrukcija, kas nosegs jumtu un fasādi, mitrumu un ārējo faktoru ietekmi. To mēs šīs dienas laikā paveiksim paši par saviem līdzekļiem,» teica Blodons.

Jautāts par tālāko darbību, VNĪ pārstāvis skaidroja, ka vispirms ir jāsaprot, kas notiks ar pašu ēku.

Ja muzeja rekonstrukcijas projekta realizācija būs ātra, tad nav jēgas ieguldīt līdzekļus muzeja cietušās daļas atjaunošanā.

Savukārt, ja rekonstrukcija tiks kavēta, tad būs jāpieņem risinājumi par ugunsgrēkā cietušās ēkas daļas risinājumu.

«Ja [rekonstrukcijas] projekta realizācija iekavēsties, tad skatīsimies, kā ēku iekonservēt un nodrošināt pret mitrumu,»

skaidroja Blodons.

Jau ziņots, ka piektdien Okupācijas muzejā Vecrīgā izcēlās ugunsgrēks. Pēcpusdienā ugunsgrēks tika lokalizēts. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) informēja, ka ugunsgrēks degšanas platība bijusi 15 kvadrātmetru. Negadījumā cilvēki nav cietuši.

VUGD pārstāve Viktorija Šembele pastāstīja, ka liesmas objektā tika lokalizētas plkst.12.25. Izsaukums uz Grēcinieku ielu par to, ka no ēkas jumta nāk dūmi, tika saņemts plkst.11.30. Dega koka konstrukcija ēkas bēniņos un ārsiena.

Ugunsgrēkam tika izsludināts paaugstinātas bīstamības rangs, tāpēc uz notikumu nosūtītas vairākas glābēju mašīnas, ap septiņām. Notikuma vietā ir ātrā palīdzība un policija.

Okupācijas muzeja krājums ugunsgrēka nav cietis, pastāstīja muzeja pārstāve Līga Strazda. Viņa informēja, ka saistībā ar rekonstrukciju, Okupācijas muzeja krājums jau iepriekš pārvests uz pagaidu telpām Raiņa bulvārī 7. Tāpat ēkā neesot uzturējušies arī darbinieki. Tādēļ ugunsgrēka dēļ nav tikuši nodarīti kaitējumi muzeja izstāžu objektiem, kā arī neviens darbinieks neesot cietis.

«Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ), kas apsaimnieko Okupācijas muzeja ēku Vecrīgā, arī pavēstījuši, ka muzeja ēka ir apdrošināta un pieteikums par zaudējumu atlīdzību tiks iesniegti apdrošināšanas kompānijai.

Valsts policija par notikušo ir sākusi kriminālprocesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu