Bilžu mašīna (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēl nesen ar fotoaparātu fiksētos kadrus pirmoreiz ieraudzījām tikai fotosalonā. Šodien tas, ka bildes top, pat neizejot no mājām, jau ir parasta lieta.

Ja lieto digitālo fotoaparātu, tad, visticamāk, bildes glabājas datorā. Mūsdienās ir visai plašas iespējas šos attēlus pārvietot uz papīra – gan parastajos un interneta fotosalonos, gan arī mājās ar savu fotoprinteri.

Izvēloties iekārtu bilžu izgatavošanai mājās, svarīgi, cik bieži un cik daudz fotogrāfiju plānots drukāt. Tas nosaka pārējos fotoprintera atlases kritērijus.

Kompakts vai trīs vienā?

Visbiežāk lietotais multifunkcionālais krāsu printeris ir trīs vienā (Allin-One) – tas drukā, skenē un kopē. Iekārta izmantojama arī fotogrāfiju izgatavošanai, lai gan printeris, kas paredzēts tikai bilžu drukai, vienmēr būs kvalitatīvāks nekā trīs vienā, kam primārais ir dokumentu izgatavošana.

Šāda tipa iekārta nav izmantojama bez datora, tādēļ autonomam darbam un kvalitatīvāku bilžu drukāšanai, iespējams, lietderīgāk izvēlēties kompakto fotoprinteri. Tas ir pārnēsājams un darbojas ar akumulatoru, tāpēc fotoattēlus var izgatavot un dāvināt draugiem pat ceļojuma laikā. Iekārta attēlus drukā tieši no fotoaparāta atmiņas kartes, kas jāievieto printerī. Daži modeļi pirms procesa piedāvā izvēlēties konkrētus attēlus.

Protams, lielākoties šīm drukas iekārtām ir USB interfeiss, turklāt dators noder fotogrāfiju apstrādei. Jaunākajiem kompaktajiem printeriem ir attēlu papildapstrādes funkcija un dizaina galerija, kas pirms drukāšanas piedāvā fotogrāfijai kaut ko piezīmēt, mainīt krāsas, piemeklēt rāmīti, pievienot simbolus vai tekstus.

Tehnoloģiju attīstība ļauj drukai izmantot arī Wireless (bezvadu internetu) un Bluetooth (saziņas tehnoloģiju, kas palīdz bez kabeļiem savienot dažādu veidu ciparu ierīces).

Kompaktie fotoprinteri paredzēti 10 x15 cm attēlu izgatavošanai, dažos gadījumos – arī 13 x18 cm. Ir modeļi, kas var apdrukāt pat CD vai DVD matricu, arī A3 un A3+ formāta papīru, taču tie vairāk noderīgi profesionāliem fotogrāfiem.

Iegādājoties pazīstamu zīmolu fotoattēlu drukas iekārtas, ražotāji garantē augstu bilžu kvalitāti – skaidru attēlu, mitruma un krāsu noturību pat 30 – 100 gadu garumā.

Papīrs un tinte

Atšķirība starp dažādiem printeru modeļiem ir tintes rezervuāra tilpumā, drukas ātrumā, lapas izdrukas izmaksās un ergonomikā.

Vairums drukas iekārtu paredzētas ar trīs bāzes krāsām (zilu, sarkanu un dzeltenu) vienā kārtridžā. Lai gan izdrukas kvalitāte ar aci nav saskatāma, tomēr precīzāku attēlu un augstāku kvalitāti panāk, izmantojot printeri ar dalītajiem rezervuāriem sešu atsevišķu krāsu tintēm. Tas izdevīgi arī tad, ja krāsa beidzas vienā trauciņā, jo nav jāizmet viss konteiners.

Vienas lapas izdrukas ātrums kvalitāti neietekmē, taču šis rādītājs ir būtisks un ņemams vērā, ja fotogrāfijas paredzēts izgatavot lielos daudzumos. Protams, ja ir nepieciešams daudz attēlu, ieteicams izvēlēties printeri nevis ar parastā izmēra krāsu konteineriem, bet ar krietni lielākiem. Salīdzinājumam – ar parasto kārtridžu atkarībā no attēla satura var izdrukāt apmēram 200 bildes, bet ar lielo – 1000 bildes.

Svarīga arī papīra izvēle, jo tos dažādi ražotāji izgatavojuši ar atšķirīgām īpašībām. Ir papīrs, uz kura bildes izskatās gluži kā zīmētas.

Atkarībā no printera modeļa tiem var būt dažādi aksesuāri: somiņas, atmiņas kartes, Bluetooth adapteri. Tie ir svarīgi, taču nebūt ne noteicošie izvēlē.

Konsultēja "Hewlett-Packard" pārstāve Jolanta Zeltiņa un "Epson" pārstāvis Roberts Červenaks.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu