Šveice soda "Alstom" par kukuļdošanu "Latvenergo" vadībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šveices prokuratūra piespriedusi 38,9 miljonu Šveices franku (22 miljonu latu) soda naudu Francijas transporta un enerģētikas koncernam "Alstom" par sistemātisku kukuļdošanu Latvijā, Malaizijā un Tunisijā izdevīgu līgumu nodrošināšanai.

Kukulis dots Miķelsonam un Meļko

Kā liecina Šveices ģenerālprokuratūras izpildraksts, "Alstom" sodīts par kukuļdošanu "Latvenergo" prezidentam Kārlim Miķelsonam, viceprezidentam Aigaram Meļko un ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam, lai kompānija iegūtu līgumus Pļaviņu HES modernizācijas projektiem.

Šveices prokuratūra secinājusi, ka līgumu noslēgšanai Latvijā, Malaizijā un Tunisijā

"Alstom" "konsultanti izmantoja naudu nelegāliem mērķiem, lai ietekmētu līgumu noslēgšanas progresu vai lai izmaksātu kukuļus darbiniekiem".

Izmeklēšana liecina, ka no "Alstom" veiktajiem maksājumiem SIA "Energy Consulting" īpašniekam Andrejam Livanovičam tikai 14% veido samaksu par konsultāciju pakalpojumiem, bet aptuveni 70% no summas Livanovičs samaksājis "Latvenergo" trim minētajām amatpersonām. "Alstom" Livanovičam par diviem Pļaviņu HES rekonstrukcijas projektiem pārskaitījusi 896 932 eiro (630 363 latus), teikts spriedumā.

Daļa no izmeklēšanas pret Eiropas rūpnieciskajām grupām

Izmeklēšana ir daļa no aizvien pieaugošas korupcijas izmeklēšanas pret Eiropas rūpnieciskajām grupām, kuru vidū ir arī Vācijas koncernam "Siemens" piespriestais sods viena miljarda eiro apmērā.

Šveices Ģenerālprokuratūra pēc divus gadus ilgas izmeklēšanas nav atklājusi kriminālas darbības Francijas kompānijā un tās Šveices filiālē, kurās, "cik daudz iespējams noskaidrot", nezināja par kukuļdošanu.

Taču "Alstom" "nav nodrošinājusi standartu ievērošanu savā starptautiskajā grupā, kas nodarbina vairāk nekā 75 000 cilvēku", sodot grupu par "korporatīvu nevērību".

Šveices likumsargi izmeklēja "Alstom" pārkāpumus vēl 12 valstīs, taču tur nav atrasti pārliecinoši pierādījumi.

Kukuļi maksāti par "Latvenergo " modernizācijas projektiem

"Alstom" izdotā paziņojumā norādīts, ka "kompānija nekad nav organizējusi, apstiprinājusi vai atļāvusi jebkādu kukuļošanu vai spēkā esošo likumu pārkāpšanu".

Soda nauda saistīta ar apsūdzībām, ka "Alstom" maksājusi kukuļus amatpersonām Latvijā, Tunisijā un Malaizijā.

Kā liecina Šveices ģenerālprokuratūras izpildraksts, Latvijā kukuļi maksāti saistībā ar "Latvenergo" dažādiem modernizācijas projektiem.

Izmeklētāji secinājuši, ka kukuļi maksāti "Latvenergo" prezidentam Kārlim Miķelsonam, viceprezidentam Aigaram Meļko un ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam, lai uzņēmuma Zviedrijas struktūrvienības "Alstom Power Sweden" un "Alstom Hydro Sweden" iegūtu līgumus Pļaviņu hidroelektrostacijas modernizēšanā.

Starpnieks kukuļdošanā bijis SIA "Energy Consulting" īpašnieks Andrejs Livanovičs, kas iepriekš bija arī koncerna "Alstom Power" pārstāvis Baltijā.

Naudas pārskaitīšanā izmantotas Livanoviča kompānijas SIA "Energy Consulting" un Igaunijā reģistrētā "Kenmore OU". Pats Livanovičs par kukuļa nodošanu saņēmis arī komisijas naudu, teikts Šveices ģenerālprokuratūras spriedumā.

Izmeklēšana liecina, ka no "Alstom" veiktajiem maksājumiem Livanovičam tikai 14% veido samaksu par konsultāciju pakalpojumiem, bet aptuveni 70% no summas Livanovičs samaksājis "Latvenergo" trim minētajām amatpersonām.

"Alstom" Livanovičam par diviem Pļaviņu HES rekonstrukcijas projektiem pārskaitījusi 896 932 eiro (630 363 latus), teikts spriedumā.

"Trīs minētās vadošās "Latvenergo AS" amatpersonas, kas bija šo maksājumu saņēmēji, ne tikai ļaunprātīgi izmantoja savas varas pozīcijas, lai ietekmētu Pļaviņu HES rekonstrukcijas projektu līgumu piešķiršanu "Alstom", bet arī neļāva savam darba devējam ["Latvenergo"] pieprasīt kompensāciju no "Alstom" par defektīvu vai novēlotu līguma izpildi, pretī par to saņemot atalgojumu," teikts Šveices prokuratūras atzinumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu