Pulkstenis zvana! (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudzi, kam izstrādāts iekšējais skaitītājs, vajadzīgajā brīdī jūt – laiks celties, bet pārējiem gan bez modinātāja neiztikt.

Šķiet, ka tehnoloģiju laikmetā, kad par modinātāju bieži kalpo mobilais telefons, mājās tāds pulkstenis varētu izrādīties jau luksus prece. Tomēr vecas vērtības nerūs. Pulksteņu veikalos piedāvājumu klāsts patiešām plašs – no parastajiem laikrāžiem ar visai pieticīgu izskatu līdz ekskluzīviem, ar vairākām funkcijām apveltītiem. Atliek vien izvēlēties piemērotāko.

Kāds labāks?

Lielākoties šīs preces galvenā atšķirība ir tās ražotājfirma. Ja par labu atzīst tirgū nopērkamos – Ķīnā ražotos modinātājus, tad jārēķinās, ka tie būs ne vien salīdzinoši lēti (no pārdesmit santīmiem līdz aptuveni Ls 2), bet arī bez garantijas un iespējas salabot. Toties, par "Seiko", "Oregan", "Scientific", "Wendox" modinātājiem stāstot, speciālisti uzsver ilgo kalpošanas laiku, garantijas, vizuālo izskatu un daudzās funkcijas.

Dažādo piedāvājumu papildina arī neparastie laika skaitītāji. Viens no tādiem ir elektroniskais pulkstenis, kas spēj ciparus rādīt uz sienas vai griestiem. Tas nozīmē, ka ik rītu atliek vien atvērt acis, lai ieraudzītu to stundu, to brīdi. Ir pieejami pat modeļi, kuriem nav problēmas to izdarīt arī gaišā istabā.

– Šiem pulksteņiem ir vairākas ciparu krāsas, kuras uzstāda atbilstoši istabas apgaismojumam tā, lai laiks uz sienas būtu labi saredzams, – informē SIA "Laiks" veikala "Times" pārdevēja – konsultante Jeļena Gūtmane.

Interesanti, ka elektroniskie sienas pulksteņi prot skaitīt ne vien laiku, bet arī pazīst kalendāru – rāda dienas datumu un mēnesi.

Lai gan tradicionāli par modinātāju uzskata mazu galda laikrādi, arī daudziem modernajiem rokas pulksteņiem ir šāda funkcija. Visbiežāk interesi par tādiem izrāda aktīva dzīvesveida piekritēji, piemēram, sportisti.

Cenu amplitūda

Nenoliedzami, pulksteņu cenas noteic firmas zīme, funkcijas un dizains. Piemēram, pieminēto "Seiko", "Pulsan", "Orient", "Casio" rokas pulksteņu cenas ir no Ls 40 līdz 120, bet labus "Seiko" galda pulksteņus var nopirkt par 14 – 20 latiem. Ja gribat arī kalendāru, termometru, barometru vai saliekamu modinātāju, kas piemērots līdzņemšanai, jārēķinās vidēji ar 40 latiem. Starp citu, cenas atkarīgas arī no iegādes vietas. Dažādos veikalos tās var būt atšķirīgas.

Ja iepriekš ir zināmas vēlamā pulksteņa funkcijas, to iespējams iegādāties arī internetveikalos, kur var nolūkot sev piemērotāko.

Dažādi knifiņi

Iespējams, ne tik cieša miega īpašniekiem noderēs laikrādis ar klusu un pat nemanāmu sekunžu skaitītāju. Taču parastākiem un lētākiem modinātājiem sekunžu skaitītājs par sevi atgādina ik mirkli.

Lai rīts nesāktos ar satraukumu, speciālisti iesaka modinātājus ar tā saukto bip zvanu, kurš iepīkstas. Savukārt bell zvans atgādina padomju laiku variantus, kuri skaļi zvanīja bez apstājas. Elegantākie pulksteņi par celšanos mēdz informēt ar kādu liriskāku mūziku.

Agrāk bija pieejami tikai mehāniskie laika skaitītāji, turpretim mūsdienās visus darbina baterijas. Ikvienam modinātājam, tostarp arī rokas pulksteņiem, atbilstošas baterijas jau sen vairs nav problēma.

Kalpošanas laiks

Garantijas laiks pulksteņiem ir atšķirīgs. Piemēram, "Seiko" ir divi gadi, "Orion", "Wendox"– viens gads. Taču galvenokārt kalpošanas ilgums atkarīgs no ražotājfirmas. Vairāki pulksteņu meistari atzīst, ka modinātājus labot vispār nes reti.

– Kvalitatīvi pulksteņi bez remonta kalpo ilgi – trīsdesmit gadu un vairāk. Ķīnā ražotie bojājas biežāk, taču tos arī neatmaksājas labot, jo jauns maksā aptuveni divus latus, bet remontam jāiztērē Ls 1,50. Izdevīgāk ir nopirkt kvalitatīvu pulksteni, turklāt lēto labošana reizēm ir gana sarežģīta vai pat neiespējama, – stāsta SIA "Ogres Elektrons" pulksteņmeistars Alberts Bērzs.

***

UZZIŅA

Modinātājpulksteņu veidi:

parastie galda – ar laikrādi un modinātāju;

elektroniskie – ar laikrādi un modinātāju;

elektroniskie – ar laikrādi, modinātāju, kalendāru, termometru;

elektroniskie – ar iespēju rādījumu reducēt uz sienas;

ar dažādiem modinātāja zvaniem;

rokas pulksteņi;

pārnēsājamie galda – saliekami pulksteņi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu