"Vogue" numurā iekļautas tikai melnādainu modeļu fotogrāfijas video (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Itāliešu modes žurnāls "Vogue" nolēmis beidzot izvirzīt priekšplānā parasti diskrēti apieto ādas krāsas jautājumu modes industrijā, savā jūlija numurā ievietojot tikai melnādainas modeles.

Daudzus gadus tādas modeles kā Naomi Kempbela ir sūdzējušās, ka melnādainajām modelēm ir daudz grūtāk tikt uz priekšu modes pasaulē, un tādēļ žurnāla redaktore Franka Socāni nolēmusi pievēst šim jautājumam uzmanību.

Žurnāla jūlija numurā bez Kempbelas parādās arī tādas slavenas modeles kā Imana un Taira Benksa, kā arī citas melnādainās aktrises, modeles un dziedātājas.

Melnādainās modeles kopā ar dizaineriem un viņu aģentiem Ņujorkā izveidojušas protesta grupu, lai cīnītos pret to, ko viņas dēvē par diskriminējošiem pasākumiem modes industrijā. Šie pasākumi kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem izraisījuši strauju melnādaino modeļu izmantošanas apmēru kritumu industrijā.

Socāni cer, ka viņai izdosies dot savu artavu cīņā pret diskrimināciju, taču teic, ka viņu (šim numuram) iedvesmojusi arī ASV prezidenta kandidāta Baraka Obamas tēls. Obama, uzvarot vēlēšanās, kļūtu par pirmo melnādaino ASV prezidentu.

"Kad es nolēmu veidot šo numuru, bija februāra sākums. Bija lielā otrdiena (kad gandrīz pusē no ASV štatiem notiek priekšvēlēšanas) vai kaut kas tamlīdzīgs, kad Baraks Obama cīnījās ar Hilariju Klintoni, un es nodomāju, ka tā Amerikai būtu lieliska pārmaiņa," jūlija sākumā Romā notikušā modes skatē aģentūrai "Reuters Television" pastāstīja Socāni.

"Ir daudz vieglāk atrast baltās meitenes, jo šajos gados mums bijuši daudz dažādu viļņu, sākot ar amerikāņu meitenēm, līdz zviedru meitenēm un beidzot ar Austrumeiropas meitenēm, krievu meitenēm. Es domāju, ka mums jāatrod vairāk talantīgu melnādaino meiteņu, nevis jāsūdzas, ka modes industrijā nav melnādainu meiteņu, jo patiesībā apkārt ir daudz skaistu meiteņu," piebilda Socāni.

Par šā itāliešu "Vogue" jūlija speciālizdevuma vāka meiteni izraudzīta etiopiete Lija Kedebe, ko atklāja bijušais modes namu "Gucci" un YSL (Īva Senlorāna) dizainers Toms Fords. Kopā ar viņu šajā numurā redzama arī britu pusaudžu modele Džordena Dana, Sesīlija Lopesa un jau pieminētā Naomi Kempbela.

Žurnālā redzama arī Etiopijā dzimusī modele, tagad mūziķa Deivida Bovija sieva Imana, kas bieži tiek minēta kā pirmā melnādainā supermodele un bija franču modes leģendas Īva Senlorāna iecienītākā modele.

Vēl žurnālā iekļauta Sudānā dzimusī modele Aleka Veka, kas, bēgdama no pilsoņu kara savā valstī, emigrēja uz Lielbritāniju un tika atklāta iepērkamies kādā Londonas universālveikalā.

Tajā ir arī amerikāņu modele Taira Benksa, kas tagad televīzijā vada ļoti veiksmīgu sarunu šovu un ir arī šovā "America''s Next Top Model" ("Amerikas nākamā topmodele"), bet agrāk staigājusi pa mēli apakšveļas modes nama "Victoria''s Secret" kolekciju skatēs un kļuva par pirmo melnādaino sievieti, kas parādījās uz žurnāla "Sports Illustrated" ļoti pieprasītā un populārā peldkostīmu numura vāka.

Taču droši vien visslavenākā ir britu supermodele Naomi Kempbela, kas vēl joprojām pēc divdesmit uz mēles pavadītiem gadiem negrasās doties pensijā, jo pasaules modes industrijā vēl ir pārāk maz melnādaino skaistuļu, kas varētu viņu aizstāt.

Kamēr daudzas pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu viņas kolēģes - kā Sindija Krouforde un Kristija Tērlingtone - jau aizgājušas no aktīvās darbības modes industrijā, 38 gadus vecā Kempbela turpina uzstāties visas pasaules labākajos modes šovos.

"Esmu ļoti pateicīga par savu karjeru, taču es uztraucos par tām meitenēm, kas nāks pēc manis, par to, kādas viņām būs iespējas, un par to, kā pret viņām izturēsies. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc turpinu nodarboties ar to, ko nodarbojos," viņa sacīja šajā nedēļas nogalē Nigērijas galvaspilsētā Abudžā ziņu aģentūrai "Reuters" sniegtajā intervijā.

Kempbela, kas vēl pusaudzes vecumā bija pirmā melnādainā modele, kas rotāja žurnāla "Vogue" franču un britu izdevumu vākus, norādīja, ka daudzi modes mākslinieki joprojām labprātāk izvēlas gaišas ādas krāsas modeles, nevis viņu tumšākas ādas krāsas kolēģes.

"Es vairs nepiedalos tik daudz modes skatēs, taču es skaitu, cik daudz melnādaino meiteņu viņi izmanto savos šovos. Tā nu sanāk, ka vissliktākie rādītāji bija pagājušajā gadā Ņujorkā," teica supermodele.

"Tagad Parīzes Haute Couture (augstās modes skatēs) bija tikai viena melnādaina meitene. Tas nedrīkst kļūt par tendenci," viņa piebilda.

Tomēr ar modes pasauli saistītie cilvēki uzskata, ka itāliešu "Vogue" tikai melnādaino modeļu numurs, visticamāk, netiks pārveidots arī ASV izdevumā. Tā vietā gaidāms, ka ASV "Vogue" jūlija numurā tiks ievietots tikai neliels raksts par ādas krāsas jautājumu modes industrijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu