Lems par jauniem priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība otrdien vērtēs Tieslietu ministrijas (TM) izstrādāto likumprojektu, kas paredz arī uz pašvaldību vēlēšanām attiecināt jaunos priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumus, kas pašlaik ir spēkā pirms Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

TM norādījusi, ka jaunie ierobežojumi pirms Saeimas un EP vēlēšanām stājās spēkā 10.jūnijā un tie būtiski maina priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumus. Tādēļ šajos likumprojektos ietvertās normas ir jāsaskaņo arī ar priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumu pirms pašvaldību vēlēšanām, nodrošinot vienotu kārtību visā Latvijā neatkarīgi no tā, vai vēlēšanas ir nacionāla vai vietēja līmeņa.

Likumprojekts noteic slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas definīciju, paredzot, ka tā ir aizliegta.

Tāpat izmaiņas paredz, ka raidorganizācijas Nacionālajai elektronisko un plašsaziņas līdzekļu padomei, bet preses izdevumi - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam - raidlaika vai aģitācijas materiāla izvietošanas izcenojumus nosūta visam priekšvēlēšanu aģitācijas periodam, tādējādi novēršot iespēju masu saziņas līdzeklim ļaunprātīgi grozīt izcenojumus pēc to publiskošanas.

Ja masu saziņas līdzeklis nav nosūtījis izcenojumus, tas nav tiesīgs priekšvēlēšanu aģitācijas periodā izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu.

Likumprojektā arī mainīts nosacījums, ka Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas darbiniekiem, sākot ar 40.dienu pirms vēlēšanu dienas, nav atļauts raidījumos aģitēt par vai pret deputātu kandidātiem vai sarakstiem. Pašlaik ierobežojums ir 29 dienas.

Vēl grozīts likuma 13.pants, nosakot, ka vēlēšanu dienā, kā arī 40 dienas pirms vēlēšanu dienas raidorganizācijām aizliegts izplatīt tādu personu vadītus raidījumus, gatavotus komentārus, intervijas un reportāžas, kas ir pieteiktas par deputātu kandidātiem vai pirms vēlēšanām ir publiski paziņojušas par savu līdzdalību kādas partijas vai apvienības darbībā. Šos žurnālistus var norīkot veikt pienākumus, kas nav saistīti ar tiešu piedalīšanos programmās. Ja tas nav iespējams, var piešķirt papildu atvaļinājumu.

Likumprojektā noteikts pienākums informēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju par līgumiem, kas noslēgti par aģitācijas materiālu izvietošanu internetā, telpās un publiskās vietās, tādējādi nodrošinot caurredzamību priekšvēlēšanu aģitācijas procesā un bez būtiska pamata neradot atšķirīgus noteikumus atsevišķiem medijiem.

Vēl paredzēts, ka publiskās vietās drīkstēs izvietot stendus un galdus, pārvietojamas nojumes, par to informējot pašvaldību, bet šādu rīcību īpaši nesaskaņojot, kas novērš pretrunas tiesību normas interpretācijā dažādās pašvaldībās.

Savukārt reklāmas pakalpojumu sniedzējiem, kas izvieto aģitācijas materiālus internetā, paredzēti līdzvērtīgi pienākumi tiem, kas līdz šim bija noteikti tikai raidorganizācijām un preses izdevumiem, tādējādi novēršot nevienlīdzību, kas pastāvēja starp tirgus dalībniekiem, kuri pēc būtības atrodas vienādos un salīdzināmos apstākļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu