Lilija aicina žabo izgatavot pašām! (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Žabo pirmo reizi eiropiešu kostīmos parādījās XVII gadsimtā un bija katra vīrieša apģērba neatņemama sastāvdaļa. To nēsāja ar sniegbaltiem krekliem kā bagātības un pārticības simbolu.

Tomēr XIX gadsimta vidū žabo gandrīz pazuda no vīriešu apģērba un kļuva par sieviešu aksesuāru, kas ir saglabājies līdz pat mūsdienām. Žabo ļoti skaisti izskatās pie klasiskā sieviešu kostīma, tomēr to lieto kā detaļu arī vakarkleitās un topiņos. Šodien šo aksesuāru ir iespējams iegādāties dažādos apģērbu un aksesuāru veikalos, kā arī izveidot  savām rokām, ar ko es arī nodarbojos.

Lai uztaisītu žabo, ir nepieciešami šādi materiāli:

  • Adata šūšanai;

  • Adata filcēšanai;

  • Diegi;

  • Mežģīņu audums - 2 cm plats (pamatnītes dekorēšanai);

  • Mežģīņu audums - 15 cm plats;

  • Filcs;

  • Pērlītes;

  • Lentes;

  • Sūklītis filcēšanai.

Es darbu sāku ar filca pamatnītes izveidi: ņemam filcu, liekam uz sūklīša un ar speciālo filcēšanas adatu sākam veidot pamatnīti. Kad tā ir gatava, sākam piešūt pērlītes tādā veidā, kā pašām patīk. Manā gadījumā pa aplīti. Vidū piestiprinām lielo pērli, un arī tai apkārt riņķī piestiprinām mazās pērlītes. Tad sākam dekorēt pamatnīti ar mežģīnēm, piešujot tās pie pamatnītes aizmugures.

Kad pamatnīte ir gatava, sākam veidot no lielā mežģīņu auduma žabo apakšējo daļu. Salokām audumu aptuveni 3 reizes, nogriežam lieko. Tā veidojam atsevišķās daļas, es veidoju trīs kārtas. Tā daļa, kura piestiprinās pie pamatnes, ir šaurāka un ar katru nākamo nedaudz paplašinās uz leju. Katru no šīm atsevišķajām daļām piestiprinām pie baltās lentes un to savukārt pie pamatnītes. Tādā veidā mums ir sastiprinātas abas daļas - pamatnīte ar apakšējo žabo daļu. Tagad ņemam lenti un piešujam to pie pamatnītes tā, lai lentes garums būtu pietiekams  apsiešanai ap kaklu.

Foto: no personiskā arhīva

Tas arī viss. Šo skaisto aksesuāru varat lietot vai nu pie kādas vakarkleitās, vai ar klasiskiem kostīmiem. Papildiniet savu apģērbu arī ar kādu skaistu gredzenu, atbilstošām kurpēm un elegantu somiņu – un jūs kļūsiet par neatvairāmu dāmu skaistā mūsdienu tērpā ar intriģējošu XIX gadsimta pieskaņu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu