«Panamas ofšori»: Ķīna bijis «Mossack Fonseca» lielākais tirgus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ofšora finanšu darījumu skandāla centrā esošajai Panamas juridiskajai firmai «Mossack Fonseca» gandrīz trešā daļa darījumu bijusi ar kompānijām Honkongā un Ķīnā, kas ir šīs firmas lielākais tirgus, liecina jaunākā publiskotā informācija.

29% kompāniju, ar kurām darījumus kārtoja Panamas firma, bija bāzētas Ķīnā un Honkongā, ziņoja Izmeklējošo žurnālistu starptautiskais konsorcijs (ICIJ).

No «Mossack Fonseca» datu centra ir nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm. Dokumentus no anonīma avota ieguva Vācijas laikraksts «Sueddeutsche Zeitung», kas dalījies tajos ar vairāk nekā 100 citiem medijiem, izmantojot ICIJ.

«Panamas dokumentos» norādīts, ka vismaz astoņu esošo un bijušo Ķīnas Komunistiskās partijas Centrālkomitijas Politbiroja pastāvīgās komitejas locekļu radinieki esot izmantojuši ārzonas kompānijas. To vidū ir arī Sji Dzjiņpina svainis.

Ķīnas mediji lielākoties nav ziņojuši par «Panamas dokumentiem».

«Mossack Fonseca» ir biroji astoņās Ķīnas pilsētās, arī Honkongā, liecina firmas interneta vietnē publiskotā informācija. Tas ir vairāk nekā jebkurā citā valstī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu