PLL vēlēšanām iztērējusi pat vairāk nekā miljonu (35)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kā pēdējā no visiem 10.Saeimas vēlēšanās pieteiktajiem politiskajiem spēkiem arī apvienība "Par labu Latviju" (PLL) ir iesniegusi pārskatu par ieņēmumiem un izdevumiem šīm parlamenta vēlēšanām, informējot par tēriņiem vairāk nekā miljona latu apmērā. Partijas TP un LPP/LC no iepriekšējām vēlēšanām vēl ir parādā valstij 1.5 miljonus latus.

Par to liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapā pieejamā informācija.

Kopumā PLL vēlēšanu izdevumi bijuši 1 030 660 latu apmērā, taču tikai nedaudz vairāk kā pusi - aptuveni 541 tūkstoti latu - apvienība uzrādījusi kā tos izdevumus, uz kuriem attiecas partiju finansēšanas likumā noteiktie ierobežojumi jeb tā dēvētie tēriņu griesti.

Turpretī ieņēmumi līdz vēlēšanu laikam apvienībai sasnieguši vien 776 tūkstošus latu.

Par reklāmas izvietošanu PLL samaksājusi nedaudz vairāk kā pusmiljonu latu, no kā teju puse atvēlēta reklāmām komerciālajā televīzijā. Gandrīz 200 tūkstošus latu izmaksājusi priekšvēlēšanu biļetenu un citu izdevumu iespiešana, 125 tūkstošus latu - kampaņas plānošana, sagatavošana un organizēšana, bet vēl 95,6 tūkstošus latu - citi vēlēšanu izdevumi, tostarp remonts, apsardzes pakalpojumi, prezentreklāmas, apdrošināšana, kancelejas preces, drošības nauda un dažādu pasākumu nodrošinājums.

Par kustamas un nekustamas mantas īri vēlēšanu kampaņas vajadzībām PLL atdevusi vairāk nekā 40 tūkstošus latu, par pasta pakalpojumiem aģitācijas materiālu izsūtīšanai - teju 31 tūkstoti latu, bet reklāmas materiālu - plakātu, video un audiomateriālu - sagatavošana likusi apvienībai šķirties no vēl gandrīz 30 tūkstošiem latu.

Līdz ar to KNAB nu ir saņemtas deklarācijas par visiem 13 šīm vēlēšanām pieteiktajiem deputātu kandidātu sarakstiem.

Pārējās iesniegtās deklarācijas liecina, ka nākamie vislielākie izdevumi bijuši vēlēšanās uzvarējušajai apvienībai "Vienotība" - tā kopumā vēlēšanām iztērējusi teju miljonu latu. Otra vissekmīgāk startējusī apvienība - "Saskaņas centrs" (SC) - kopumā   vēlēšanām iztērējusi nedaudz vairāk kā 700 tūkstošus latu, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - nedaudz vairāk kā pusmiljonu latu, savukārt Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK"   vēlēšanu izdevumos deklarējusi salīdzinoši pieticīgu summu - aptuveni 124 tūkstošus latu.

Attiecīgi "Vienotība" 10.Saeimā ieguvusi 33 vietas, SC - 29 mandātus, ZZS - 22, bet Nacionālā apvienība - tikai astoņas deputātu vietas. Arī   PLL  jaunajā sasaukumā ir pārstāvēta vien ar astoņiem deputātiem.

No jaunajā Saeimas sasaukumā neiekļuvušajiem spēkiem lielākie tēriņi bijuši partijai "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" - tā   vēlēšanu izdevumos deklarējusi 132,3 tūkstošus latu.

Arī sociāldemokrātisko partiju apvienība "Atbildība" krietni paplucinājusi budžetu -   vēlēšanām atlikti teju 63,5 tūkstoši latu.

Mazajām partijām šie izdevumi gan nav pārsnieguši 25 tūkstošus latu - partiju apvienība "Ražots Latvijā" iztērējusi 24,5 tūkstošus latu, partija "Par prezidentālu republiku" - nedaudz vairāk kā 20 tūkstošus latu, partija "Kristīgi demokrātiskā savienība" - aptuveni  10,3 tūkstošus latu, partija "Tautas kontrole" - vēl par aptuveni pustūkstoti latu mazāk, bet partija "Daugava - Latvijai" - tikai 2656 latus.

Ar vispieticīgākajiem   vēlēšanu izdevumiem izcēlusies Pēdējā partija, deklarējot vien 200 latu, kas ir vienīgais partijas ienākums šajā gadā un ieguldīts tās premjera amata kandidāta atveidojumā - Laimes lāča figūrā.

Partijas valstij parādā 1.5 miljonus latu

Lielākie parādnieki valstij par iepriekšējām parlamenta vēlēšanām ir TP un LPP/LC, kopā abas partijas ir parādā pusotru miljonu latu. KNAB ziņo, ka Tautas partijai (TP) uzdots pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 1 027 366,67 latu apmērā par 2006.gada vēlēšanās pārsniegtajiem tēriņiem.

Arī LPP/LC ir parādā valstij pusmiljonu. "Vēlēšanu apvienība LPP/LC" pēc iekļūšanas 9.Saeimā pārtapa par partiju. KNAB pārstāvji uzskata, ka pārreģistrācijas mērķis bija izvairīties no saistībām pret valsti. Kopā LPP/LC valsts kasē jāatmaksā 528 870 LVL par 2006.gada priekšvēlēšanu kampaņas pārkāpumiem.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu