Sudānā nolaupīti trīs Latvijas pilsoņi (129)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Sudānas rietumos Dienviddārfūras provincē nolaupīti trīs helikoptera apkalpes locekļi - Latvijas valstspiederīgie, ziņo ārvalstu mediji.

(Ziņa papildināta pl.20:36 ar pēdējām trīs rindkopām.)

Zināms, ka nolaupītie strādāja privātā Latvijas kompānijā "GM Helicopters", kas apkalpoja Apvienoto Nāciju Organizācijas pārtikas programmu. Programmas ietvaros viņi piegādāja pārtiku un humāno palīdzību nabadzības skartajam Dārfūras reģionam.

"GM Helicopters" kvalitātes sistēmu vadītājs Jānis Liepiņš sarunā ar TVNET apstiprināja, ka nolaupītie ir trīs Latvijas pilsoņi. Visi apkalpes locekļi ir vīrieši un pagājušonakt, kad saņemta ziņa par nolaupīšanu, ar viņu veselību viss bijis kārtībā, saka Liepiņš. Apvienoto Nāciju organizācijas pārstāvji patlaban ar nolaupītājiem vedot sarunas.

Informācija par nolaupīšanu - pretrunīga

Pagaidām informācija par nolaupīšanas apstākļiem ir pretrunīga. Dienviddārfūras gubernators informē, ka pagaidām nenoskaidroti bruņoti uzbrucēji ceturtdienas vakarā štata galvaspilsētā Njalā ielauzās mājā, kurā lidotāji dzīvoja. Nolaupītos uzbrucēji aizveduši nezināmā virzienā. Tikmēr aģentūra "Reuters" ziņo, ka lidotāji esot nolaupīti no mikroautobusa Njalā.

Ne Ārlietu ministrijas, ne uzņēmuma "GM Helicopters" rīcībā pagaidām nav sīkākas informācijas par Latvijas pilsoņu nolaupīšanas apstākļiem.

ĀM informācijas par izpirkuma maksu pagaidām nav

Kā sarunā ar TVNET pastāstīja ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis, informācija par apkalpes locekļu nolaupīšanu saņemta pagājušajā naktī. Par vietu, kur tieši notikusi nolaupīšana, bez valsts pagaidām nekas vairāk neesot zināms, un arī informācija par iespējamo izpirkuma maksu nav saņemta.

"Šobrīd kompetentās iestādes ir informētas un pie šī jautājuma tiek strādāts ar ārvalstu partneriem," teic Sīlis. Viņš gan neatklāja, kas ir šie sadarbības partneri.

Humānās palīdzības darbinieki strādā bīstamos apstākļos

Dārfūrā ārvalstnieku nolaupīšana ir bieža parādība. Visbiežāk tas tiek darīts ar mērķi vēlāk pieprasīt izpirkuma maksu.

Kopš nemieru sākuma Dārfūrā 2003.gadā bojā gājuši ap 300 000 cilvēku, un 2,7 miljoni cilvēki konflikta dēļ bijuši spiesti doties bēgļu gaitās.

Nemiernieku grupējumi Dārfūrā cīnās pret Sudānas centrālo valdību.

Tehniskais direktors: Nolaupīja pa ceļam no lidlauka uz mājām

"GM Helicopters" tehniskais direktors Ilmārs Lauskis šo piektdien telefonintervijā LNT ziņām atklājis, ka cilvēki nolaupīti vakar: „Nolaupīšana notika pēc lidojuma - darba dienas beigās, pa ceļam no lidlauka uz mājām: vai no mašīnas izkāpjot vai pie veikala, tas nav skaidrs.”

Lai gan aizvien neesot skaidri nolaupīšanas iemesli un prasības, arī Lauskis pieļāvis, ka nolaupīšanas mērķis „varētu būt, ka tiek prasīta izpirkuma maksa.” Savukārt LNT ziņām Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Sīlis papildus norādījis: „Ziniet, pagaidām lai piesakās nolaupītāji, lai uzstāda prasības un tad redzēs, kādas tās būs un tad tālāk domāsim, ko darīt, bet šobrīd par izpirkuma maksu nav prasīts un par to nav jādomā.”

"GM Helicopters" LNT ziņām atklājis, ka iespēju robežās esot gatavi par savu trīs darbinieku atbrīvošanu maksāt izpirkuma maksu. ANO misijas pārstāvji risinot sarunas ar nolaupītājiem un uzņēmuma pārstāvji esot saņēmuši apstiprinājumu, ka ar trim nolaupītajiem Latvijas valsts piederīgajiem vismaz patlaban viss esot kārtībā. Uzņēmums uzturot komunikāciju arī ar Latvijas Ārlietu ministriju.

Komentāri (129)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu