Cigarete nav uz mūžu (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pīppauzes daudzos darba kolektīvos vairs nav modē vai pat ir aizliegtas, cigaretes kļūst dārgākas, pretsmēķēšanas kampaņas ik pa laikam izverd melnus draudus nikotīnistu veselībai… Atmest smēķēšanu grib daudzi, taču tieši tad nonāk pie secinājuma, ka tas nav nemaz tik viegli izdarāms.

Jau Bībele saistībā ar cilvēka netikumiem norāda, ka cilvēka griba gan ir stipra, taču miesa – vāja. Un par to ir pārliecinājušies daudzi, kuri vēlējušies atradināties no dienišķā dūma. Pavisam citādi tas ir gadījumos, kad "pie sienas piespiedušas" veselības problēmas: astmas lēkmes, onkoloģiska diagnoze, sirds asinsvadu sistēmas slimības un tamlīdzīgas kaites. Tad nāves draudi gluži kā zibens aiziet līdz pat apziņas un zemapziņas dziļumiem, liekot smadzenēm skaidri un gaiši pateikt: "Nē, tā tās lietiņas neturpināsies!" Tieši šādās situācijās visbiežāk dzirdēts – nospieda pēdējo cigareti un ar to dienu vairs neviena dūma!

Motivācija smēķēšanas atmešanai var būt visdažādākā, sākot no riebuma pret neizmazgājamu dūmu smaku apģērbā vai personīgo pirkstu ādā un beidzot ar mūžam sliktu pašsajūtu rītos. Tiem, kuri vēlas atmest smēķēšanu veselības profilakses dēļ, pirms tā vēl nav sabeigta līdz pēdējai robežai, to izdarīt ir grūtāk, taču nekas šajā pasaulē nav neiespējams. Narkologi iesaka dažādas metodes, kā tikt galā ar nikotīnismu.

Baudi dzīvi un nedūmo!

Visprimitīvākais ir pašiedvesmas ceļš: vienkārši ņem un iestāsti sev, ka vairs nesmēķēsi un dzīve tāpēc kļūs gan veselīgāka, gan skaistāka. Šo metodi parasti iesaka apvienot ar blakus izklaidēm, piemēram, derībām, kurās zaudēt noteikti negribētos. Speciālisti vienlaikus piedāvā atrast vēl kādu potenciālo nesmēķētāju, ar kuru garīgi kopā izstaigāt grūto atmešanas ceļu, vienam otru balstot. Un laimīgi tie, kuriem šādā veidā indīgo netikumu izdevies pārvarēt. Taču tiem, kuri agrāk vai vēlāk "iekrituši", nevajadzētu mest plinti krūmos. Iespējams, ka jūs esat sākuši atradināšanos no smēķēšanas pavisam nepiemērotā brīdī, piemēram, laikā, kad darbā ir stresa pilnas situācijas vai attiecības ar mīļoto cilvēku ir saspringtas līdz galējai robežai. Skaidrs, ka šādos mirkļos roka pēc cigaretes stiepsies pati no sevis, apejot labās gribas centrus jūsu smadzenēs. Un tieši tāpēc par piemērotāko laiku smēķēšanas atmešanai tiek uzskatīts atvaļinājums, vislabāk, ja tas tiek pavadīts kādā kūrortā vai tepat, Latvijas dabas klēpī. Jārēķinās, ka pirmajās nesmēķēšanas dienās var pārņemt negaidītas emocijas un izjūtas: agresivitāte bez jebkāda loģiska pamata, mijoties ar izklaidību. Un darīt negribēsies neko… Tad arī nevajag! Slinkojiet un vēl uzdzeriet pa virsu svaigi spiestu sulu! Ja šķiet, ka trūkst elpas un locekļi kļūst stīvi, izpeldieties vai dodieties vieglā skrējienā?– svaigs gaiss šādā situācijā lieliski palīdz.

Protams, alkoholu lietot atmešanas laikā kategoriski aizliegts, jo pavisam ticami, ka pēc pirmajiem simt gramiem labā griba sāks dilt… Arī no kafijas vajadzētu atturēties, īpaši tad, ja dūms kopā ar tumšo kofeīna dzērienu veidojuši jūsu ikdienas rituālu. Šādā gadījumā, sajūtot kafijas iedarbību, organisms var prasīt arī tās draudzeni cigareti.

Ķīmija pret ieradumu

Ja pirmajā, otrajā vai kādā citā dienā bez cigaretes galva reibst, ķermenis ļimst un nāk miegs, bet naktī tas nenāk ne saukdams, ir sākusies abstinence. Šādā gadījumā ar pašiedvesmu vien galā tikt ir grūti, tādēļ zāļu ražotāji piedāvā medikamentus smēķēšanas atmešanai.

Rīgas aptiekas no pasaulē ražotajiem pārsvarā piedāvā trīs bezrecepšu izstrādājumus: "Nicorette", "Nicotinella" un "Tabex". Pirmie divi satur nikotīnu, un to lietošanas devu pakāpeniska samazināšana palīdz organismam tikt galā ar visām nebūšanām, kas sākas šīs ķīmiskās vielas trūkuma dēļ. Taču šādā gadījumā draud risks atradināties no cigaretēm, taču pierast pie… medikamenta. Vairākas farmaceites Rīgas aptiekās apliecināja, ka cilvēki mēdz lietot nikotīnu saturošos preparātus pat gadu pēc smēķēšanas atmešanas. Lai gan viņi tādējādi turpina uzņemt nikotīnu, savs labums ir – organismā nenonāk tie tūkstoši indīgo savienojumu, kas atrodas cigarešu dūmos. Un galu galā arī no nikotīnu saturošajiem preparātiem beigās jau atradinās ikviens to lietotājs.

"Tabex" aktīvā viela ir citizīns, kas iedarbojas kā nikotīna aizvietotājs un apmāna organismu, kurš kliedz pēc cigaretes. Tiesa, šāda rakstura preparāts ir mazāk efektīvs, taču tā lietošana ir vieglāka, jo neizsauc blakusparādības, kādas biežāk sastopamas, lietojot "Nocorette" un "Nicotinella", piemēram, galvas reiboņus un sliktu dūšu pārdozēšanas gadījumos.

Pēc brīvības – pie narkologa

Ja nekādi netiekat ar sevi galā un nespējat atteikties no cigaretēm, nāksies doties pie narkologa. Mūsdienās radīti dažādi pret­smēķēšanas preparāti, kurus aptiekās jums gan izsniegs vien ar ārsta izrakstītu recepti. Un nevajag steigties izdarīt pārsteidzīgus secinājums par savu vājo gribasspēku, jo katrs organisms ir būvēts un strādā individuāli, tāpēc pavisam iespējams, ka jūsējais jau "no dabas" radīts ar spēcīgu tieksmi uz atkarībām. Tādā gadījumā vēl jo vairāk ir pēdējais laiks kļūt no tām brīvam. Ikviens taču vēlas piederēt tikai un vienīgi sev, un nekādā gadījumā jau nu ne cigaretei.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu