Atsakās publiskot juristu atzinumu par Dienvidu tilta būvniecības izmaksām (96)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kaut arī advokātu biroja "Grunte un Cers" atzinuma galīgā versija par iespējamo līdzekļu izšķērdēšanu Dienvidu tilta būvniecībā Rīgas pašvaldībā iesniegta jau pirms vairāk nekā nedēļas, tomēr tā saturs joprojām netiek publiskots.

Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) preses sekretāre Anna Kononova norādīja, ka pagaidām vēl neesot zināms, kad juristu secinājumi tiks publiskoti. "Iespējams, ka tas notiks pēc domē pieņemtā lēmuma par dokumenta tālāko likteni," pieļāva Kononova.

Rīgas domes Juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš skaidroja, ka šis ekspertu atzinums esot iekšējās lietošanas dokuments. "Tā kā varētu būt nākotnē arī tiesvedības, tāpēc šim dokumentam ir ierobežota pieejamība," apgalvoja Liepiņš.

Kā ziņots, Rīgas domes Juridiskā pārvalde noslēdza līgumu ar advokātu biroju "Grunte un Cers" par ekspertīzi Dienvidu tilta pirmās kārtas izvērtēšanai.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš ziņoja, ka arī zvērināti advokāti un ekonomikas eksperti uzskata, ka Dienvidu tilta izmaksas augušas nepamatoti, un, iespējams, rosinās Rīgas domei lemt par zaudējumu piedziņu.

Kā, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, vēstīja "De facto", ekspertu secinājumi daudziem tilta tapšanā iesaistītajiem nebūs patīkami. Proti, būvniecības finansēšanas sadārdzinājumā arī zvērināti advokāti un ekonomisti līdzīgi kā iepriekš revīzijā Valsts kontrole saskatījuši vairākus konkrētus pārkāpumus. Avoti arī vēsta, ka konstatētie pārkāpumi varētu būt līdzīgi Valsts kontroles atklātajiem un atbildīgos varētu nākties meklēt arī starp domes amatpersonām. Taču, vai zaudējumi arī aplēsti vairāku desmitu miljonu latu apmērā, nav zināms.

Valsts kontrole iepriekš secināja, ka Dienvidu tilta celšanā izšķērdēti vairāk nekā 27 miljoni latu.

Dome neatklāj, cik galu galā izmaksājuši ekspertu pakalpojumi. Iepriekš pieļauts, ka atlīdzība advokātu birojam un piesaistītajiem ekspertiem nepārsniegs 37 000 latu.

Rīgas domei savs lēmums par turpmāko rīcību jāpieņem līdz oktobra sākumam, kad domei jāatbild Valsts kontrolei, kā novērsti revīzijā konstatētie pārkāpumi. Līdz šim neviena amatpersona pie atbildības par Dienvidu tilta izmaksām gan nav saukta, lai gan valsts kontroliere Inguna Sudraba savulaik norādīja, ka runa būtu ne tikai par civiltiesisku vai politisku, bet pat kriminālatbildību.

Pēc Valsts kontroles materiāliem, kriminālprocesu aprīlī sāka Ekonomikas policija. Kriminālprocess sākts par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā. Policijas pārstāvji "De facto" sacījuši, ka pagaidām šajā kriminālprocesā nekā jauna neesot, nav arī ziņu, vai kādai amatpersonai būtu piemērots kāds statuss.

Komentāri (96)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu