Jauna kārtība pārtikas produktu marķēšanā ar veselīguma norādēm (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

17.jūlijā Ministru kabinets veica grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā, nosakot kārtību, kādā uzņēmējs pārtikas produktus varēs marķēt ar veselīguma norādēm.

Veselības ministrija atbilstoši deleģējumam likumā plāno izstrādāt Ministru kabineta noteikumus par kārtību, kādā pārtikas produktus varēs marķēt ar veselīguma norādēm, kas norādīs uz produkta vai tā sastāvdaļu veselīgumu, bet tieši nenorādīs uz kādas slimības riska samazināšanu, piemēram, "kalcijs ir labs Jūsu zobiem".

Jau ziņots, ka 2007.gada 1.jūlijā Latvijā stājās spēkā Eiropas Parlamenta un Padomes Regula, kura nosaka, ka uz pārtikas produktiem izvietotajām veselīguma norādēm ir jābūt zinātniski pamatotām, lai netiktu maldināti pircēji. Tāpat ir noteikts pārejas periods pārtikas produktiem, kas laisti tirgū vai marķēti pirms šīs Regulas pieņemšanas.

Veselības ministrija jau informēja, ka līdz 2008.gada 31.janvārim Eiropas Savienības dalībvalstīm, tai skaitā arī Latvijai, jāiesniedz Eiropas Komisijai informācija par attiecīgajām veselīguma norādēm. Latvijā veselīguma norāžu uz pārtikas produktiem apkopošanu un nosūtīšanu Eiropas Komisijai veiks Veselības ministrijas padotības iestāde Sabiedrības veselības aģentūra. Sākot ar 2007.gada 1.jūliju, pārtikas produktu ražotāji var vērsties Sabiedrības veselības aģentūrā (Klijānu ielā 7, Rīgā), iesniedzot zinātniski pamatotas veselīguma norādes, kuras jau lieto vai vēlas lietot pārtikas produktu marķējumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu