Bibergals pazīst drēbi (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairas Vīķes–Freibergas tērpu dizainers Aleksandrs Bibergals, visticamāk, arī turpmāk darinās tērpus savai īpašajai klientei. Bet tikai tagad, pēc prezidentes pilnvaru beigām, viņš atklāj sava darba aizkulises.

Redzot modīgo dizaineru Aleksandru Bibergalu kārtējā tusiņā, kur viņš ļaujas saviesīgās dzīves jautrībām, šis tēls kaut kā īsti nesaderas ar faktu, ka tieši ­Bibergals savulaik kļuva par jaunievēlētās prezidentes stilistu un apģērbu ­darinātāju. Darbs, kurš prasa sevišķu apķērību, diplomātisku jušanu, precizitāti un disciplīnu. Nu jau pēc astoņiem gadiem arī Aleksandra darbu šajā postenī var tikai uzteikt, jo viņa spilgtie prezidentes kostīmi ļoti bieži nospēlēja izšķirošu lomu un uz politisko zilsvārču vai pelēksvārču fona Latvijas pārstāve izcēlās kā puķe.

Starp pirmo personu, sievu un karalieni

Aleksandrs stāsta, ka, uzņemoties šo pienākumu, viņam pat īsti neesot bijis, kam paprasīt padomu. Jo līdz tam mēs varējām vērot, kā ģērbjas valsts pirmo personu sievas, kāda ir karalieņu garderobe, bet prezidente? Un tagad, jau atskatoties, var teikt, ka Bibergalam izdevās rast kompromisu starp karalieņu un politiķu stilu, ar treknu piebildi, ka prezidentes personība izrādījās šim tēlam ļoti atbilstoša. Var teikt, ka, pateicoties šim tandēmam, pasaules politiķu mode ir ieguvusi košas un drosmīgas krāsas. Un mūs vairs neizbrīna Īrijas prezidentes Mērijas Makalīzes spilgti sarkanais kostīmiņš oficiālās vizītes laikā. Interesanti, ka tieši Vaira Vīķe–Freiberga bija tā, kas norādījusi, ka viņai, lūdzu, pelēkos un bēšīgos toņus tikai speciālos gadījumos. Skaidrs, ka gandrīz vai katrai nozīmīgai vizītei vai starptautiskam pasākumam tika šūts jauns tērps. Vispirms ticis saskaņots audums, tad skices, kam sekoja pielaikošana un tikai tad šūšana. Aleksandrs stāsta — katru reizi viņš pētījis attiecīgās valsts vai politisko kultūru, tāpat arī sezona un klimats ienesuši savas iezīmes. Viņam bijis svarīgi zināt, kāds TV pārraižu vai konferenču laikā būs fons, kā tas viss izskatīsies TV ekrānā vai fotogrāfijās presē. Kā, iespējams, būs tērpies Anglijas karaļpāris vai Japānas imperators ar kundzi. Sagaidot šos viesus, viņš pētījis un mēģinājis nojaust, kādā krāsā un stilistikā būs ieturēti viņu tērpi.

Ierobežojumi un detaļas

Tagad, skatoties daudzos foto, skaidrs, ka mūsu prezidentei iemīļots apģērbs ir klasiskais kostīms, un lielākā māka bijusi atrast tam interesantas detaļas vai piešķirot nianses ar aksesuāru palīdzību. Pašlaik, vērojot mūsu jauno prezidentu Valdi Zatleru, Bibergals ievērojis, ka viņš vairās nēsāt brilles, bet tieši tās viņam piešķir vajadzīgo noti. Jautāts, vai viņš uzņemtos arī Zatlera stilista un ģērbēja amatu, Aleksandrs saka — kāpēc ne, jo iegūtā pieredze patiesi ir vērtība.

Domājot par "Riga Fashion week"

Jautāts, vai pēc prezidentes darba pārtraukšanas viņš nav palicis bez darba, Aleksandrs krata galvu — tā ir daudz, kā parasti. Viņš kopā ar kolēģi Ati Artemjevu tikko atgriezies no modes skatēm Milānā. Tur viņam bijis interesanti vērot gan jaunās kolekcijas, gan arī ieskatīties šovu veidošanas aizkulisēs. Iespaidīgas bijušas Vivjenas Vestvudas skates "Art lovers" un "Dsquared" kolekcija. Viena no skatēm notikusi tikai sveču gaismā. Jautāts, kurp stūrē vīriešu mode, Aleksandrs stāsta, ka viens no iedvesmas avotiem jau tradicionāli ir sports. Šogad tā bijusi F1 estētika. Bet uz jautājumu, vai mēs no Bibergala sagaidīsim arī augstās modes neprātu, viņš saka: "Noteikti, nē!" Viņam patīkot radīt ērtas un valkājamas lietas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu