Saeima varētu lemt par ministru vietā nākušo deputātu apstiprināšanu (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima ceturtdien jau varētu lemt arī par mandātu apstiprināšanu tiem deputātiem, kuri nāks savu partijas biedru vietā pēc viņu apstiprināšanas ministru amatos.

Saeimas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka ceturtdienas rītā vēl krietni pirms paredzētās parlamenta ārkārtas sēdes ir sasaukta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde, kurā iecerēts sagatavot vairākus lēmumprojektus, lai apstiprinātu pilnvaras jaunpienākošajiem deputātiem.

Komisijas darba kārtība liecina, ka tai jāsagatavo lēmumprojekts par Limbažu novada domes priekšsēdētāja Didža Zemmera mandāta apstiprināšanu, kā arī par pilnvaru apstiprināšanu tiem deputātiem, kuri iekļausies Saeimas sastāvā tikai uz laiku, kamēr viņu partijas biedri pilda ministru amata pienākumus.

Jau vēstīts, ka no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) saraksta ievēlētais bezpartejiskais deputāts Armands Krauze īsi pirms 10.Saeimas sanākšanas paziņoja, ka plāno pēc valdības apstiprināšanas atteikties no deputāta mandāta, šādu lēmumu skaidrojot ar jaunu darba piedāvājumu starptautiskā organizācijā, par ko viņš uzzinājis pēc pieteikšanās vēlēšanām.

Ziņots arī, ka jaunās valdības ministru vietā Saeimas deputātu krēslos sēdīsies desmit cilvēku, tostarp, visticamāk, arī invalīdu tiesību aizstāvis, dabas fonda šefs un vairāki pašvaldību pārstāvji.

Vides ministra Raimonda Vējoņa (Zaļo un zemnieku savienība) vietā nāks invalīdu tiesību aizstāvis Māris Dzelzskalns, kurš ir nākamais aiz svītras Rīgas vēlēšanu apgabalā. Dzelzskalns Labklājības ministrijā strādā par konsultantu invalīdu vienlīdzīgu iespēju jautājumos. Viņš darbojas arī Invalīdu lietu nacionālajā padomē un ir cilvēku ar invaliditāti interešu biedrības "Kopā" vadītājs. Dzelzskalns vada arī Latvijas Televīzijas raidījumu "Kopā".

Zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) vietā Vidzemes vēlēšanu apgabalā nākamais aiz svītras ir Limbažu novada domes priekšsēdētājs Didzis Zommers.

Satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) vietā no Zemgales nāks Ozolnieku novada domes deputāts un priekšsēdētāja vietnieks Guntis Rozītis. Viņš ir arī Latvijas Šķirnes zirgu audzētāju asociācijas priekšsēdis un Latvijas Lauksaimniecības universitātes asociētais profesors.

Savukārt Rīgas vēlēšanu apgabalā, no kura Saeimā ievēlēts jaunais ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība"), nākamā aiz svītras ir ilggadējā politiķe Vaira Paegle ("Pilsoniskā savienība", PS), taču viņa aģentūrai BNS apliecināja, ka nolēmusi atgriezties ASV. "Man jau svētdien ir biļete uz ASV," piebilda Paegle.

Tālāk seko Linda Mūrniece, taču viņa apstiprināta par iekšlietu ministri, tādēļ Saeimā iekļūs Latvijas Dabas fonda vadītājs Uģis Rotbergs ("Pilsoniskā savienība", "Vienotība").

Savukārt no Vidzemes saraksta jaunajā valdībā strādās trīs politiķi - premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks", JL), aizsardzības ministrs un premjera biedrs Artis Pabriks ("Sabiedrība citai politikai", SCP) un finanšu ministrs Andris Vilks (PS). Viņu vietā parlamentā izredzes tagad strādāt ir Smiltenes novada deputātei un Smiltenes centra vidusskolas direktorei Ilzei Verginai (PS), pašreizējai Saeimas deputātei Lienei Liepiņai (JL) un Gulbenes novada domes deputātam Andim Caunītim (JL).

Savukārt no Zemgales ievēlētās kultūras ministres Sarmītes Ēlertes (PS), ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) un tieslietu ministra Aigara Štokenberga (SCP) vietā nāks pašreizējais deputāts Jānis Reirs (JL), kurš jau tiek minēts kā iespējamais Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs, Tukuma novada domes deputāts Aivars Volfs ("Tukuma pilsētai un novadam") un jaunais uzņēmējs Ansis Saliņš (PS).

Jaunie deputāti strādās parlamentā uz ministru pilnvaru laiku, tos sauc arī par mīkstajiem deputātu mandātiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu