«Panamas dokumentu» firma palīdzējusi klientiem, pret kuriem bijušas noteiktas sankcijas

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Datu nopludināšanas skandāla centrā nokļuvusī Panamas juridiskā firma «Mossack Fonseca» ir palīdzējusi klientiem, pret kuriem bijušas noteiktas starptautiskās sankcijas, liecina jaunākie publiskotie dokumenti.

Firma sadarbojusies ar 33 cilvēkiem un kompānijām, pret kurām sankcijas noteikusi ASV Finanšu ministrija. «Mossack Fonseca» klientu vidū bijuši arī Irānā, Ziemeļkorejā un Zimbabvē bāzēti uzņēmumi. Vienam no šiem uzņēmumiem bijusi saistība ar Ziemeļkorejas kodolieroču programmu.

Dažos gadījumos juridiskā firma ar kompānijām strādājusi pirms sankciju noteikšanas, bet vairākos gadījumos sadarbība turpināta arī pēc tam.

«Mossack Fonseca» sadarbojusies ar 2006.gadā dibināto uzņēmumu «DCB Finance», kura īpašnieki un vadība bāzēti Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā. Pret šo firmu vēlāk ASV Finanšu ministrija noteica sankcijas, jo «DCB Finance» finansējusi Ziemeļkorejas režīmu un bijusi saistīta ar banku, kas finansēja šīs valsts kodolprogrammu.

«Mossack Fonseca» nebija ņēmusi vērā, ka «DCB Finance» īpašnieki un vadība ir bāzēti Phenjanā, līdz pie firmas 2010.gadā vērsās Britu Virdžīnu varasiestādes. «Mossack Fonseca» pārstāja sadarboties ar «DCB Finance» 2010.gada septembrī.

Citu gadījumu vidū ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada brālēns Rami Mahlufs, kura bagātība tiek lēsta piecu miljardu ASV dolāru apmērā.

ASV Finanšu ministrija 2008.gadā noteica pret viņu sankcijas, uzskatot, ka Mahlufs ir ar režīmu saistīta persona, kas manipulējusi ar Sīrijas tieslietu sistēmu un izmantojusi Sīrijas drošības dienestu darbiniekus, lai iebiedētu konkurējošos uzņēmējus.

«Mossack Fonseca» turpinājusi sadarbību ar sešiem Mahlufa uzņēmumiem arī pēc sankciju ieviešanas.

Nopludinātajos dokumentos arī norādīts, ka Lielbritānijas bankas HSBC Šveices filiāle ir sniegusi finanšu pakalpojumus Mahlufa kompānijai «Drex Technologies».

«Mossack Fonseca» pārtrauca sadarbību ar «Drex Technologies» 2011.gada septembrī.

Nopludinātajos dokumentos atklāts arī tas, ka «Mossack Fonseca» sadarbojusies ar kompāniju «Pangates International Corporation Limited», kas Sīrijas režīmam piegādājusi aviācijas degvielu, kura izmantota, lai darbinātu militārās lidmašīnas. Šis uzņēmums ASV sankciju sarakstā ir kopš 2014.gada, un Panamas juridiskā firma ar to sadarbojās vēl deviņus mēnešus pēc sankciju noteikšanas.

«Mēs nekad neesam apzināti ļāvuši mūsu kompānijas izmantot personām, kuras ir saistītas ar Ziemeļkoreju vai Sīriju. Mēs esam ieviesuši procedūras, lai identificētu šādas personas,» paziņoja Panamas firma.

Kā ziņots, no «Mossack Fonseca» datu centra ir nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Vācijas laikraksts «Sueddeutsche Zeitung» ieguva «Mossack Fonseca» dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ).

Noplūdinātie dokumenti par apmēram 140 politiķu slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai «Mossack Fonseca» ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu